WIFI - internet zwalnia co kilka minut.. - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: WIFI - internet zwalnia co kilka minut.. (/wifi-internet-zwalnia-co-kilka-minut-19878-t) |
WIFI - internet zwalnia co kilka minut.. - psk53 - 15.11.2011 18:59 Witam. Od kilku dni pracuje na Windows 7 Home Premium i nie mogę poradzić sobie z problemem WIFI. Od początku; kilka dni temu kupiłem nowego laptopa Samsung z zainstalowanym system Windows 7 w wersji angielskiej. Po pierwszym uruchomieniu komputera połączyłem się bezprzewodowo z internetem i wszystko było ok. Po kilku minutach internet zaczął znacznie zwalniać. Nadal jest podłączony do sieci, ale strona ładuje się kilka minut - po następnych kilku minutach i kilku odświeżeniach strony na chwile wszystko wraca do normy. Kiedy internet działa to działa dobrze, ale co chwile jakby tracił połączenie (choć widnieje status CONNECTED - INTERNET ACCESS). Zdziwiło mnie to ponieważ komputer jak i oprogramowanie i sterowniki są nowe i zaktualizowane. Dzwoniłem do mojego dostawcy internetu UPC i polecono mi zmiane kanału w routerze z 11 na 6 lub 1. Niestety problem występuje nadal. Wyłączyłem szyfrowanie/zabezpieczenia - nie pomogło. Ustawiłem w routerze dostęp poprzez adres MAC - problem dalej nie ustąpił. Tak jak mówie - internet działa, ale na kilka minut - później się zawiesza i znów działa na kilka chwil... Jest to strasznie uciążliwe. Przeszukałem masę stron i zauważyłem, że wielu ludzi ma podobne problemy z WIFI na Windows 7. Inne komputery w domu, które mają system Windows XP lub Vista i łączą się do tego samego routera nie mają żadnych problemów - internet nigdy się nie rozłącza. Problem występuje tylko i wyłącznie u mnie na Win 7. Próbowałem przeróżnych ustawień - wyłączyłem oszczędzanie energii aby nie wyłączało karty WIFI, odznaczyłem IPv6... nie nie pomaga... proszę o pomoc bo już trace nerwy. Dodatkowe Informacje: LAPTOP: Samsung NP300E5A - A01DX SYSTEM: Windows Home Premium 64bit // wersja angielska WIRELESS CARD: Intel® Centrino® Wireless-N 130 // 1Gb LAN (informacja z pudełka)COMMUNIC: Intel 802.11bgn(1x1) + BT3.0HS DOSTAWCA INTERNETU: UPC ROUTER UPC: PRZEGLĄDARKA: Google Chrome RE: WIFI - internet zwalnia co kilka minut.. - thermalfake - 15.11.2011 23:28 W linii komend wiersza poleceń (winkey + r wpisz potem cmd), musisz być zalogowany jako użytkownik z prawami administratora a jeśli nit to Wszystkie programy -> Akcesoria -> Wiersz poleceń -> PPM uruchom jako administrator Cytat:netsh interface tcp set global autotuning=disabled Zamiana do poprzedniego ustawienia Cytat:netsh interface tcp set global autotuningl=normal Wyłącz też RDC http://maximumpcguides.com/windows-Vista/disable-remote-differential-compression/ RE: WIFI - internet zwalnia co kilka minut.. - psk53 - 16.11.2011 00:28 jeśli chodzi ustawienie Cytat:netsh interface tcp set global autotuning=disabledto już ustawiłem na disabled wcześniej. Znalazłem taką porade na innej stronie. Natomiast nie bardzo rozumiem co z RDC - Remote Desktop Connection? co powinien tam zmienić? zauważyłem że mam ustawione Low-speed broadband - ale jak chce zmienić na WAN (10 Mbps or higher...) to wyskakuje mi komunikat, żeby wprowadzić computer name? |