Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Plik wymiany/stronicowania - można całkowicie wyłączyć przy 4GB? - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Plik wymiany/stronicowania - można całkowicie wyłączyć przy 4GB? (/plik-wymiany-stronicowania-mozna-calkowicie-wylaczyc-przy-4gb-19612-t)

Plik wymiany/stronicowania - można całkowicie wyłączyć przy 4GB? - sseven - 03.11.2011 14:16

W XP przy 4GB można było i to zrobiłem, żadnych dziwnych efektów nie zauważyłem. W 7 też nie będzie problemów?

RE: Plik wymiany/stronicowania - można całkowicie wyłączyć przy 4GB? - peciaq - 03.11.2011 14:43

Oczywiście że można. Ręcznie w systemie albo jakimś programem, np. wielofunkcyjny Ashampoo WinOptimizer też posiada tą opcję.

RE: Plik wymiany/stronicowania - można całkowicie wyłączyć przy 4GB? - sseven - 03.11.2011 14:47

Takie rzeczy wolę ręcznie Cwaniak

RE: Plik wymiany/stronicowania - można całkowicie wyłączyć przy 4GB? - peciaq - 03.11.2011 14:51

A dlaczego chcesz wyłączyć plik stronicowania? Uśmiechnięty

RE: Plik wymiany/stronicowania - można całkowicie wyłączyć przy 4GB? - sseven - 03.11.2011 14:52

Bo z tego co pamiętam, to jest on zbędny jeżeli ma się przynajmniej 4GB w 7.

RE: Plik wymiany/stronicowania - można całkowicie wyłączyć przy 4GB? - peciaq - 03.11.2011 14:55

No tak racja, ale pamiętaj (i to też na naszym forum wyczytałem swego czasu) że jak będziesz grać w wymagającą grę, plus jakieś programy w tle, albo nawet sama gra - sytuacja w której cały RAM będzie zużyty, to może zabraknąć tego plik stronicowania wtedy. I np. gra ci siądzie w tym momencie.
Ja bym polecał jednak go zostawić, ale tylko np. zmniejszyć jego rozmiar.

RE: Plik wymiany/stronicowania - można całkowicie wyłączyć przy 4GB? - sseven - 03.11.2011 14:58

W XP nie miałem żadnych tego typu problemów, nawet jak grałem w gry, które ledwo co działały na ówczesnym sprzęcie. Tylko nie wiem czy jest sens porównywać XP i 7 w tym przypadku ;P

RE: Plik wymiany/stronicowania - można całkowicie wyłączyć przy 4GB? - peciaq - 03.11.2011 15:03

Wyjście jest jedno - przetestowanie jednej sytuacji i drugiej. Uśmiechnięty Na własną odpowiedzialność Zacieszacz

RE: Plik wymiany/stronicowania - można całkowicie wyłączyć przy 4GB? - Portator - 03.11.2011 15:46

XP to nie to samo co Windows 7. Nie rób porównań bo prowadzą do niczego. Plik stronicowania powinien pozostać, ponieważ przy Windows 7, 64 bity - 4 GB RAM to żadna rewelacja.

RE: Plik wymiany/stronicowania - można całkowicie wyłączyć przy 4GB? - sseven - 03.11.2011 15:48

Wiem dlatego zwątpiłem dwa posty wcześniej w sens tego porównania Zadowolony

RE: Plik wymiany/stronicowania - można całkowicie wyłączyć przy 4GB? - Portator - 03.11.2011 16:02

Słuszna decyzja. Konfigurując system możesz rozważyć wyłączenie indeksowania.