Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Asus P5K brak dźwięku pomimo zainstalowanych sterowników. - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Software (/software-27-f)
+--- Wątek: Asus P5K brak dźwięku pomimo zainstalowanych sterowników. (/asus-p5k-brak-dzwieku-pomimo-zainstalowanych-sterownikow-19607-t)

Asus P5K brak dźwięku pomimo zainstalowanych sterowników. - czarny123 - 03.11.2011 11:58

Witam.

Mam płytę główną Asus P5K. Wszystkie sterowniki są zainstalowane, kiedy włączę muzykę niby w systemie wszystko gra, ale z głośników nic nie leci.
Nie wiem co z tym zrobić... Tutaj kilka screenów:
[Obrazek: 1111067.jpeg]
[Obrazek: 1111068.jpeg]

Ktoś odważy się pomóc?
Pozdrawiam!

RE: Asus P5K brak dźwięku pomimo zainstalowanych sterowników. - peciaq - 03.11.2011 12:23

Na screenie masz nieaktywny panel tylny, a aktywny panel przedni. Spróbuj podłączyć głośniki z przodu komputera, sprawdź czy działa.

RE: Asus P5K brak dźwięku pomimo zainstalowanych sterowników. - czarny123 - 03.11.2011 14:12

Niestety nie działa Smutny

RE: Asus P5K brak dźwięku pomimo zainstalowanych sterowników. - peciaq - 03.11.2011 15:04

W pierwszym poście piszesz: 'wszystkie sterowniki są zainstalowane'. To znaczy jakie sterowniki? Bo jeśli się nie mylę, to jedyny jaki potrzebujesz to sterownik audio (Realtek). Czy do głośników też masz dostępne sterowniki?

RE: Asus P5K brak dźwięku pomimo zainstalowanych sterowników. - czarny123 - 03.11.2011 18:04

Głośniki to zwykłe stereo z subwooferem (2.1 Zadowolony). Są na zwykłego jacka3,5 podpinanego pod zielony porcik 3,5. Tyle... Nie mam już siły, męczę sie z tym cały dzień.

RE: Asus P5K brak dźwięku pomimo zainstalowanych sterowników. - peciaq - 03.11.2011 20:09

Odinstaluj wszystkie sterowniki Audio jakie masz, wyczyść rejestr CCleanerem i zainstaluj na spokojnie najnowszy sterownik ze strony Realtek.

RE: Asus P5K brak dźwięku pomimo zainstalowanych sterowników. - czarny123 - 04.11.2011 12:30

Dobra wygląda na to, że karta jest uszkodzona....
Zainstalowałem XP i stery do realteka i to samo. Dźwięk niby jest a go nie słychać.

PS. Może mi ktoś powiedzieć, gdzie mogę podłączyć do płyty głównej (asus p5k) panel przedni dźwiękowy (czyli różowy i zielony porcik)? Bo kurcze w instrukcji nie za bardzo opisane to jest.

RE: Asus P5K brak dźwięku pomimo zainstalowanych sterowników. - KUKA1 - 05.11.2011 01:12

Po lewej stronie na dole płyty, tam gdzie masz zielony plastik.
Nagraj Sobie Ubuntu 11.04 LiveCD na płytę lub pena, odpalisz bez zainstalowania i sprawdzisz czy będzie dźwięk.
Próbowałeś podpiąć głośniki z tyłu kompiutera ?

RE: Asus P5K brak dźwięku pomimo zainstalowanych sterowników. - czarny123 - 05.11.2011 08:27

Cały czas miałem podpięte. Gadałem z gościem od którego kupiłem tę płytę. Powiedział, że to kwestia ustawienia.

RE: Asus P5K brak dźwięku pomimo zainstalowanych sterowników. - slawektor - 05.11.2011 09:05

Zobacz ustawienia w opcjach na pasku zadań, prawoklik myszy na tym głośniku:

[Obrazek: 9716136Bez_tytu__322_u.png]

lub na wersji sterowników z strony producenta płyty: http://support.asus.com.tw/download/download.aspx?SLanguage=pl-pl
Jako system Wybierz Vista bo do 7 nie ma.

[Obrazek: 8644047Przechwytywanie.PNG]

To z manuala Twojej płyty:

[Obrazek: 47405032.PNG]

RE: Asus P5K brak dźwięku pomimo zainstalowanych sterowników. - czarny123 - 05.11.2011 10:18

Dobra więc tak. Zainstalowałem W7 x64. Sterowniki dźwięku ze strony producenta nie pasują (tak wziąłem pod Viste x64). Wyskakuja błąd, że nie pod ten system, nawet w trybie zgodności.
Screen z PS:
[Obrazek: 1112266.jpeg]

A oto screen nr 2:
[Obrazek: 1112272.jpeg]

Mam podpięte głośniki, a ich nie wykrywa. Ściągne jeszcze ze strony Realteka High Definition Audio Codecs, może coś ruszy wtedy.
Zainstalowałem te HD Audio Codecs i nadal mam niby zablokowany tylni panel...pomimo podpiętych głośników.

Tak btw mam też na płycie wejście na tzw czincze (RCA) i jakby poprzez to podpiąć głośniki?

RE: Asus P5K brak dźwięku pomimo zainstalowanych sterowników. - KUKA1 - 05.11.2011 11:14

Wciśnij prawym na te speakers i ustaw - Default Communication Device oraz Default Device
Na Digital Audio wciśnij prawym i daj Disable.
sprawdź czy będzie coś grało.
jak nie to
Zainstaluj te sterowniki - http://www.filehippo.com/pl/download_realtek_high_definition_audio_vista_64/tech/
Podłącz słuchawki lub inne głośniki z tyłu, do zielonego wtyku sprawdź czy będzie coś grało.

RE: Asus P5K brak dźwięku pomimo zainstalowanych sterowników. - czarny123 - 05.11.2011 11:23

Nie ma nic takiego (jak kliknę na głośnik)... w tym drugim urządzeniu zaś coś takiego jest...

RE: Asus P5K brak dźwięku pomimo zainstalowanych sterowników. - slawektor - 05.11.2011 11:41

Na screnie 1 pokazuje że aktywne jest połączenie przez S/PDIF więc wychodzi ze jesteś podpięty pod żółte wejście a powinno być podpięte być pod zielone.
Kliknij na te głośniki speakers potem properiters i ustaw jako aktywne ( użyj tego urządzenia włącz).

RE: Asus P5K brak dźwięku pomimo zainstalowanych sterowników. - czarny123 - 05.11.2011 16:09

Są podpięte pod zielone i ustawione na aktywne. Już nie wiem co robić...Smutny