Problem z "Sieć niezidentyfikowana" - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Problem z "Sieć niezidentyfikowana" (/problem-z-siec-niezidentyfikowana-19541-t) |
Problem z "Sieć niezidentyfikowana" - cedriK~ - 31.10.2011 21:40 Witam, Więc. Zakupiłem niedawno router adsl wifi i na swoim głównym kompie normalnie skonfigurowałem neta i śmiga. Niedawno również nabyłem laptopa i chciałem na nim stworzyć połączenie bezprzewodowe wi-fi. Robiłem wszystko pierw z instrukcji od modemu, a później po swojemu, ale tak czy siak dochodzę do momentu takiego: (znalazłem w necie, ale to samo mam) Czyli sieć niezidentyfikowana, a powinno być domowa lub prywatna chociażby (nie mogę tego zmienić nigdzie), net jest niby "Połączono" ale ikonka w trayu jest z wykrzyknikiem i internet nie działa. Nie wykonywałem wcześniej takich operacji, więc nie ogarniam tego do końca. RE: Problem z "Sieć niezidentyfikowana" - jacek-placek - 31.10.2011 22:01 Reuter sam w sobie ma zabezpieczenia, dlatego nie możesz się połączyć z własną siecią, ot taki paradoks Musisz od nowa skonfigurować reuter i lapka. RE: Problem z "Sieć niezidentyfikowana" - cedriK~ - 31.10.2011 22:03 Możesz jaśniej? Nie mam dwóch routerów przecież: Komputer - router (skonfigurowany pod niego) Laptop - nic Dodałem nową sieć i się niby połączyło, ale net nie działa. RE: Problem z "Sieć niezidentyfikowana" - jacek-placek - 31.10.2011 22:05 W panelu sterowania stwórz nową sieć, niech lapek wyszuka wszystkie sieci, wybierzesz swoją. Jeśli jest z zabezpieczeniami, to wklepiesz swoje hasło i powinno hulać Do reutera musisz niejako "dodać" lapka, to robisz w ustawieniach reutera. Tak jak skonfigurowałeś pod PC-ta, tak trzeba teraz pod lapka. RE: Problem z "Sieć niezidentyfikowana" - cedriK~ - 31.10.2011 22:09 No to tak wszystko robiłem, ale w komputerze Sieć domowa, a w Laptopie ta sieć domowa nie wskakuje i zamiast tego jest niezidentyfikowana i nie wiem jak się z tym uporać. Ale jak konfigurowałem na kompie router to żeby to działało (192.168.1.1) musi być podpięty router, a przecież przy lapku nie mam go podpiętego bo chce net bezprzewodowy, więc i 192.168.1.1 do konfiguracji nie śmiga. RE: Problem z "Sieć niezidentyfikowana" - cedriK~ - 01.11.2011 12:08 Może ktoś jednak ma pomysł? RE: Problem z "Sieć niezidentyfikowana" - jacek-placek - 01.11.2011 12:30 W samym reuterze musisz dodać obydwa urządzenia. Ustawienie lapka pod reuter jest na samym końcu. Odłącz reuter od PC- ta i podłącz do lapka. RE: Problem z "Sieć niezidentyfikowana" - thermalfake - 01.11.2011 13:34 (31.10.2011 22:01)jacek-placek napisał(a): Reuter sam w sobie ma zabezpieczenia, dlatego nie możesz się połączyć z własną siecią, ot taki paradoks Musisz od nowa skonfigurować reuter i lapka. Bzdura. Domyślnie szyfrowanie w ROUTER'ach (livebox'y mają nieco inną zasadę działania) przeważnie jest wyłączone (a jeli jest to za pomocą specjalnego guziczka się taką maszynkę rejestruje) i nie trzeba końcówek z rj-tką czy z wifi dodawać do niego bo filtrowanie po adresie MAC czy ustawienie rodzaju szyfrowania użytkownik musi sam sobie włączyć. Po kolei. Masz jakiś tam router podpięty bezpośrednio do linii telefonicznej. Skonfigurowałeś sobie przez przeglądarkę (192.168.x.x) w panelu administracyjnym swoje konto (login/hasło) ustawiłeś parametry vpi/vci; enkapsulację i modulację. Router ma synchronizację i po kablu działa świetnie. Jeśli router ma przydzielanie adresów z DHCP to niczego w protokołach TCP/IP nie trzeba ustawiać - końcówki same sobie je pobierają adres IP. Może w lapku są już jakieś wpisane na sztywno wcześniej i bruździ. W ustawieniach WLAN na routerze popatrz na jakim nadaje kanale i taki sam ustaw w swojej bezprzewodowej karcie sieciowej. Sieć będzie niezidentyfkowana bo nie ma wyjścia na świat, wifi nie dostaje adresu z tej samej puli więc się nawet z routerem nie jest w stanie bezprzewodowo połączyć. Podaj wynik poleceni ipconfig/all i model routera, zeby się wyjaśniło jak jest domyślnie skonfigurowany. To powinieneś podać na samym początku. Interesuje mnie jaki adres DNS otrzymuje komputer skoro nie działa internet. RE: Problem z "Sieć niezidentyfikowana" - cedriK~ - 01.11.2011 14:20 Dzięki termalfake, ale wyszło na to, że to co napisał jacek-placek to nie bzdura. Podpiąłem pod laptopo router tak jak pod komputer, wykonałem na nim te same czynności (tcp/ip 4 na automatyczne pobieranie IP i w 192.168.1.1 login i hasło) a dopiero później dodałem sieć bezprzewodową i teraz mi śmiga. Nie wiem czy tak do końca to trzeba było robić, ale jednak mi to pomogło i już mam internet w lapku (bezprzewodowo) i na kompie (lokalnie). Przy okazji chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tym dzieleniem łącza. Ogólnie rzecz biorąc mam neta 6mb, więc gdy net jest używany tylko na kompie a np. na lapek włączony i połączony ale nie korzysta z neta, to komp wykorzystuje całość czy to jakoś się dzieli? RE: Problem z "Sieć niezidentyfikowana" - amator - 01.11.2011 16:20 Livebox domyślniema właczony filtr MAC router miał wyłaczony dostep do menu konfiguracyjnego przez wifi Router tyllko łłaczy się z komputerami, on ma własne zasilanie i system operacyjny- zajrzycie do mendżera urządzen czy zobaczycie router wsrod zainstalowanego sprzętu-NIE Tą sieć bezprzewodową mozna było właczyc i za pomocą PC, laptopa, czy mnawet taczki z liscmi w tej roli komputer działa jako terminal, i majac dostep do menu outera mozna sterować sobie całą siecią RE: Problem z "Sieć niezidentyfikowana" - cedriK~ - 01.11.2011 16:59 Dzięki dzięki, tak czy siak nie wszystko z tego zrozumiałem. Teraz bardziej mnie interesuje to o co wcześniej zapytałem. Cytat:jak to jest z tym dzieleniem łącza. Ogólnie rzecz biorąc mam neta 6mb, więc gdy net jest używany tylko na kompie a np. na lapek włączony i połączony ale nie korzysta z neta, to komp wykorzystuje całość czy to jakoś się dzieli? RE: Problem z "Sieć niezidentyfikowana" - thermalfake - 01.11.2011 17:23 W zależności od chwilowego zapotrzebowania. To nie jest tak, że jak lapek jest tylko włączony do sieci to nic nie robi. Przykładowo w jakiejś chwili pobiera automatycznie poprawki i Ty u siebie coś ściągasz. Każdy sprzęt ma takie samo prawo dopchania się do strumienia. Jedynie system Win 7 ma skonfigurowaną przepustowość 20% na zadania systemowe - nie zapycha w danej chwili całego łącza. Router wg własnych algorytmów "trasuje" pakiety między Twoją wewnętrzną siecią a światem zewnętrznym. W przypadku kiedy nie ma ruchu sieciowego oprócz Ciebie to masz całe łącze do dyspozycji - max 20% o ile system jeszcze coś w tle pobiera. |