![]() |
Rozwiązany Pomoc w czyszczeniu laptopa (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Rozwiązany Pomoc w czyszczeniu laptopa (rozwiązany) (/pomoc-w-czyszczeniu-laptopa-rozwiazany-19397-t) |
Pomoc w czyszczeniu laptopa (rozwiązany) - MrDanio - 24.10.2011 18:51 Mój laptop Sony Vaio nie był czyszczony już z rok albo więcej. Proszę o pomoc jak mógłbym samodzielnie wyczyścić radiatory i inne podzespoły. Dodam, że mój Soniaczek jest jeszcze na gwarancji, więc nie wiem czy mogę sam. RE: Pomoc w czyszczeniu laptopa. - thermalfake - 24.10.2011 20:41 Który model tego Vaio ? Niestety Sony daje w nich takie patenty, że człowiek, który pierwszy raz to rozbiera zanim się za to zabierze myśli długo jak się do tego dostać. Praktycznie, żeby fachowo wyczyścić okolice wentylatora i wydmuch trzeba rozebrać cały spód. Wpisz sobie do jutuba frazę vaio model clean fan to wyskoczy nieco interesujących manuali. Nie polecam sprężonym powietrzem dmuchać do środka. RE: Pomoc w czyszczeniu laptopa. - MrDanio - 25.10.2011 20:30 Model - VGN-NW21MF. Wpisałem sobie ten model i pod mój nie ma, ale zobaczę inne może będzie to samo. ![]() RE: Pomoc w czyszczeniu laptopa. - thermalfake - 25.10.2011 20:59 Proszę tu masz manual. Musisz ściągnąć cały spód http://tim.id.au/laptops/sony/vgn-n.pdf (mniej więcej strona 11 jest widoczne chłodzenie) RE: Pomoc w czyszczeniu laptopa. - MrDanio - 26.10.2011 18:30 OoO Dzięki wielkie szkoda, że nie po polsku, ale na tym świat się nie kończy. Ważne, że rysunki są. Jeszcze takie pytanie : Czemu nie radzisz dmuchać sprężonym powietrzem ? Jak rozumiem z tej instrukcji to trzeba całą płytę główną wyjąć, aby dostać się do procka. I jeszcze drugie : Czy tą pastą termoprzewodzącą też smarować procesor cz jeszcze nie trzeba ? RE: Pomoc w czyszczeniu laptopa. - thermalfake - 26.10.2011 18:42 Masz tam wszystko od A do Z na obrazkach. Żeby dostać się do procka musisz wyjąć płytę główną i delikatnie zdjąć chłodzenie (heatpipe). Sprężonego powietrza nie polecam jeśli tego nie rozbierasz - cały kurz wbija się do środka i zamiast pomóc bardziej szkodzi. RE: Pomoc w czyszczeniu laptopa. - MrDanio - 26.10.2011 20:00 Ok. W takim razie do zamknięcia. |