Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Znika miejsce dysku C, rozbieżność w wykazie zajętego miejsca - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Znika miejsce dysku C, rozbieżność w wykazie zajętego miejsca (/znika-miejsce-dysku-c-rozbieznosc-w-wykazie-zajetego-miejsca-19344-t)

Znika miejsce dysku C, rozbieżność w wykazie zajętego miejsca - Moczulak - 22.10.2011 13:21

Witam.

Moje całkowite miejsce dysku "C" wynosi: 53,9 GB.
Miejsca zajętego mam: 51,6 GB.
Miejsca wolnego mam: 2,32 GB.

Wchodząc w dysk "C" zaznaczam wszystkie foldery i pliki (wraz z ukrytymi) i pokazuje mi ,że zajętego miejsca mam: 19,2 GB.
Ktoś wie jak mi pomóc ? Gdzie może być problem ?
Męczę się z tym i nic...

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

RE: [WIN7] Znika miejsce dysku "C" - jacek-placek - 22.10.2011 13:38

Przeczyść kompa jakimś programem do czyszczenia ze śmieci.

RE: [WIN7] Znika miejsce dysku "C" - Moczulak - 22.10.2011 13:44

Tylko teraz pytanie czy wyczyścić kompa z pamięci wirtualnej ,podręcznej czy może pamięci RAM ?

RE: [WIN7] Znika miejsce dysku "C" - DamiaX - 22.10.2011 14:09

Weź wyczyść pamięć podręczną oraz wirtualną.
Jak chcesz nawet nie zaszkodzi czyszczenie pamięci RAM ale to Ci miejsca na dysku nie przybędzie.

RE: [WIN7] Znika miejsce dysku "C" - jacek-placek - 22.10.2011 14:16

Pamięć wirtualną, wyłącz hibernację jeśli jest włączona (ubędzie jakieś 2GB), pliki w folderze Temp, sprawdź czy Twój antywirus nie ma kontroli nad folderem "Kosz", a na koniec poczytaj i zastosuj się do porady kolegi thermalfake z tego tematu- http://windows7forum.pl/dostep-do-system-volume-information-t-15482.html

RE: [WIN7] Znika miejsce dysku "C" - Portator - 22.10.2011 14:47

Problemu nigdzie nie ma. Przecież wchodząc w dysk C widzisz tylko foldery i pliki. Reszta to Twój system Windows 7 Ultimate.

RE: [WIN7] Znika miejsce dysku "C" - jacek-placek - 22.10.2011 14:55

Jest problem, bo jeśli ma włączoną funkcję przywracania systemu, to objętość SVI może rosnąć jak ciasto na drożdżachUśmiechnięty

RE: [WIN7] Znika miejsce dysku "C" - Moczulak - 22.10.2011 22:01

To co mam zrobić aby nie rosła obiętość SVI ? Bo w sumie tak się dzieje.. wchodzę np na youtube i znika mi miejsce z dysku oglądając filmy i do tego po wyłączeniu filmików miejsce tylko częściowo wraca...

RE: [WIN7] Znika miejsce dysku "C" - jacek-placek - 22.10.2011 23:29

Masz podane gotowe rozwiązanie, niestety- nikt za Ciebie tego nie przeczytaUśmiechnięty

RE: [WIN7] Znika miejsce dysku "C" - Portator - 23.10.2011 04:28

Przejrzyj lokalizacje i usuń z nich wszystko:
1. C:\MSOCache\All Users
2. C:\Program Files (x86)\InstallShield Installation Information
3. C:\Windows\Prefetch
4. C:\Users\Twoja nazwa\AppData\Local\Temp
5. C:\Windows\SoftwareDistribution\Download

%windir%\SysWOW64\config\systemprofile\AppData\LocalLow\Microsoft\CryptnetUrlCache\Content
%windir%\SysWOW64\config\systemprofile\AppData\LocalLow\Microsoft\CryptnetUrlCache\MetaData

RE: [WIN7] Znika miejsce dysku "C" - thermalfake - 23.10.2011 16:51

Ja mogę jeszcze polecić aplikację WinDirStat.

RE: [WIN7] Znika miejsce dysku "C" - jaro111 - 05.02.2012 20:59

Miejsce na dysku C dalej znika nawet po wyczyszczeniu CCleaner po czyszczeniu przybyło mi 5 giga i po 3 dniach znikło.
Czy jest jakiś sposób by temu zaradzić