Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Emulator systemu windows XP - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Emulator systemu windows XP (/emulator-systemu-windows-xp-18954-t)

Emulator systemu windows XP - kowal171711 - 02.10.2011 13:31

jak większość z was jestem posiadaczem systemu Windows 7. Pobrałem program Windows Virtual PC. Jako, że nie mogę używać darmowego trybu XP Mode, więc chciałbym zainstalować z płytki system do emulatora. Wiem jak to się robi, ale w pewnym momencie instalator pyta się czy ma sformatować dysk. Nie wiem czy mam się zgodzić, bo Win 7 miałem już wgrany w kompa (jak by co win7 to oryginał) ale nie mam płytki. Czy mam się obawiać, że instalator sformatuje partycję usuwając mi wszystkie pliki łącznie z win7. Proszę o szybką odpowiedź.[/font]

RE: Emulator systemu Windows XP - sherman2409 - 02.10.2011 13:47

Jeśli uruchamiasz instalację Windowsa XP z poziomu maszyny wirtualnej to nie masz się czego obawiać, ponieważ instalator musi sformatować wirtualny dysk twardy, by móc na nim zainstalować system.

RE: Emulator systemu windows XP - jacek-placek - 02.10.2011 14:30

Jeśli masz oryginalny OS, to dlaczego nie możesz korzystać z XP Mode?

RE: Emulator systemu Windows XP - thermalfake - 02.10.2011 14:33

Wirtualny dysk jest po prostu reprezentowany w postaci najzwyklejszego pliku *.vhd. To formatowanie nie dotknie wcale jakiejkolwiek rzeczywistej partycji.

Ten Win 7 oryginał to jest preinstalowany (laptop/stacjonarny) i musisz zrobić sobie nośnik odzyskiwania czy po prostu zwykły OEM kupiony w sklepie ?
(02.10.2011 14:30)jacek-placek napisał(a):  Jeśli masz oryginalny OS, to dlaczego nie możesz korzystać z XP Mode?

XP Mode jest od Professional wzwyż, czyli np na Home Premium go nie ma.

RE: Emulator systemu Windows XP - zibi1961 - 16.10.2011 16:52

Zainstalowałem win XP na wirtualnej maszynie Microsoftu i też instalator pytał się czy sformatować partycję. Kliknąłem tak i okazało się ,że mam w Wirtualnym XP dysk C 64 GB.Czy te 64 Giga jest fizycznie zarezerwowane dla XP-ka i w Win 7 nie mogę korzystać z tego obszaru dysku?Jeżeli tak to w jaki sposób można zmienić rozmiar tej partycji?

RE: Emulator systemu Windows XP - peciaq - 16.10.2011 16:56

Tak, jest zarezerwowane. I zwykle domyślnie to właśnie 64 GB rezerwuje, to jest takie minimum żeby ten wirtualny system się dobrze zachowywał.

RE: Emulator systemu Windows XP - thermalfake - 16.10.2011 19:13

http://www.wss.pl/forum/watek/zmiana-wielkosci-dysku-fizycznego-na-hyper-v,588794
http://blog.coretech.dk/mip/resizing-a-microsoft-virtual-hard-disk-vhd/

Najpierw oczywiście zrób sobie kopię tego pliku przed zabawą.

RE: Emulator systemu Windows XP - jakubi - 16.10.2011 20:36

Możesz zmienić rozmiar partycji w ustawieniach wirtualnej maszyny. Rozmiar dysku możesz sobie ustawić dowolnie tak aby zmieścił Ci się XP i wszystko co na nim będziesz instalował i nie ma znaczenia czy zrobisz 64 GB czy 10 GB bo to nie ma na nic konkretnego wpływu. Znaczenie ma to czy ustawisz sobie od razu 10GB i stworzy Ci się plik VHD o takiej pojemności czy ustawisz sobie dysk w trybie przyrostowym bo tak też można i dasz górną granicę na np. 10GB ale plik będzie "rósł" z czasem i faktyczną ilością danych zapisanych w wirtualnej maszynie do tej górnej granicy, którą sobie założysz.