Asus K70AE na Win 7 64bit - po roku chodzi jak żółw... - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Asus K70AE na Win 7 64bit - po roku chodzi jak żółw... (/asus-k70ae-na-win-7-64bit-po-roku-chodzi-jak-zolw-18947-t) |
Asus K70AE na Win 7 64bit - po roku chodzi jak żółw... - grisza1010 - 02.10.2011 01:23 Witam serdecznie, jako nowy użytkownik witam wszystkich serdecznie. Jestem w posiadaniu takowego laptopa: http://www.ceneo.pl/5632828s Przez pierwsze tygodnie wszystko śmigało jak ta lala. Windows miał wszystko włączone i nie było żadnego problemu. Jednakże z dnia na dzień odczuwam spadek wydajności lapka. Na dzień dzisiejszy mam powyłączane różnego rodzaju usługi, opcje itp itd. Nie mam tapety oraz zmieniłem wygląd na ,,klasyczny". Jak wchodzę w mój komputer to muszę odczekać 5-10 sekund aż się dyski załadują. Jak zamknę okno i znów wejdę w mój komputer to wówczas jest dużo szybciej. Podobnie jest ze wszystkim czego użyje pierwszy raz, np odtwarzacze filmów czy muzyki (VLC Player czy Media Cinema Player). Największe problemy były z Operą. Niestety ale jak włączałem przeglądarkę to wydajność skalała do 95-100 %. A pamięci zabierała 500... Teraz po przejściu na FF nie jest lepiej. Nawet jak teraz piszę to odczuwam spowolnienie. Szczerze mówiąc nie wiem w czym tkwi problem. Byłbym szalenie wdzięczny za pomoc jak to naprawić. Nie mam żadnych durnych programów ponagrywanych. A jedyne czego pragnę to swobodnie poruszać się po kompie i przeglądać strony internetowe. BTW. Już drugi raz muszę oddać lapka do naprawy: pierwszy raz po 3 miesiącach odmówiła posłuszeństwa nagrywarka a teraz dwa porty USB....ehh niby ASUS a ssie niemiłośiernie. W razie jakichś pytań jestem do dyspozycji. PS. Prosiłbym o wyrozumiałość, gdyż w sprawach softu jak i hardware jestem dość cienki. RE: Asus K70AE na Win 7 64bit - po roku chodzi jak żółw... - jacek-placek - 02.10.2011 09:34 Pobierz CCleaner i przeczyść nim laptopa i rejestr- http://www.dobreprogramy.pl/CCleaner,Program,Windows,13061.html RE: Asus K70AE na Win 7 64bit - po roku chodzi jak żółw... - grisza1010 - 03.10.2011 18:16 Witam, przepraszam, że nie odpowiadałem ale nie miałem dostępu do internetu. Jeżeli chodzi o CCleaner to używam go od paru dobrych lat a czyszczenie robię co drugi dzień. Może jakieś inne propozycje? RE: Asus K70AE na Win 7 64bit - po roku chodzi jak żółw... - jacek-placek - 03.10.2011 18:37 A defragmentację dysku i rejestru kiedy robiłeś ostatni raz? RE: Asus K70AE na Win 7 64bit - po roku chodzi jak żółw... - trefl - 03.10.2011 18:54 Myślę,że już sam sobie odpowiedziałeś. "Podobnie jest ze wszystkim czego użyje pierwszy raz, np odtwarzacze filmów czy muzyki (VLC Player czy Media Cinema Player)." Ile jeszcze masz odtwarzaczy do filmów i muzyki zainstalowanych?. Prawdopodobnie dodatkowo kilka kodek paków. Menu start i w uruchom wpisz msconfig - zakładka uruchamianie wykonaj zrzut ekranu. Przęśli zrzut i zobaczmy co tam masz. Tak na początek jeśli instalowałeś jakieś kodek paki to odinstaluj je wszystkie. Zainstaluj jeden porządny odtwarzacz do filmów i muzyki z własnymi kodekami KMplayer lub jego młodszy brat PotPlalyer doinstaluj do odtwarzania Real Alternative 2.0.2 ( do odtwarzania filmow RMVB). Gdyby były jakieś kłopoty to zainstaluj TeamViewer i daj znać na PW RE: Asus K70AE na Win 7 64bit - po roku chodzi jak żółw... - grisza1010 - 04.10.2011 17:54 Witam ponownie, jacek defragmentacje robiłem jakiś tydzień temu. Wszystkie dyski uporządkowałem. trefl jeżeli chodzi o odtwarzacze to mam jedynie te które podałem wcześniej czyli Media Cinema Player i VLC. Kodeki mam K-lite codec pack bo jedynie ten zestawik pozwolił mi otwarzacz formak MKV bez zacinek filmu. Jeżeli chodzi o zrzut to zapodaję poniżej (w załączniku). Jeżeli chodzi o to co mam na kompie to staram się nic nie nagrywać. Gier nie mam. Mp3 nie ściągam. GG nie mam. Jedynie co robię z kompem to oglądam filmy + przeglądam internet. Z tego też względu nie mam zainstalowanych masy ,,dziwnych" programów. PS. Przykład ,,na ciepło" teraz jak chciałem podłączyć komputer HDMI do telewizora i ustawić dźwięk aby wychodził przez TV to od naciśnięcia ppm i wybór w dźwięku, musiałem czekać 8 sekund aby zareagowało i pojawiło się okno z dźwiękami Windowsa. RE: Asus K70AE na Win 7 64bit - po roku chodzi jak żółw... - jacek-placek - 04.10.2011 18:23 Próbowałeś np. wyłączyć Comodo? Jeśli nie, to spróbuj. RE: Asus K70AE na Win 7 64bit - po roku chodzi jak żółw... - Portator - 04.10.2011 19:18 Witam. Spróbuj w zakładce uruchamianie pozostawić: antywirusa, panel karty graficznej - pozostałe wyłącz ( zawsze uruchomisz ręcznie ). Poza tym: Przejrzyj lokalizacje i usuń z nich wszystko: 1. C:\MSOCache\All Users 2. C:\Program Files (x86)\InstallShield Installation Information 3. C:\Windows\Prefetch 4. C:\Users\Twoja nazwa\AppData\Local\Temp 5. C:\Windows\SoftwareDistribution\Download %windir%\SysWOW64\config\systemprofile\AppData\LocalLow\Microsoft\CryptnetUrlCache\Content %windir%\SysWOW64\config\systemprofile\AppData\LocalLow\Microsoft\CryptnetUrlCache\MetaData RE: Asus K70AE na Win 7 64bit - po roku chodzi jak żółw... - grisza1010 - 04.10.2011 19:45 Odnośnie sugestii jacka - wyłączenie Comodo troszkę pomogło. Nie ma szału ale odczuwam ciut większy komfort. Hmmm szczerze mówiąc Comodo używałem zawsze... Może możecie polecić inny program spełniający te same zadania a który jednocześnie nie będzie obciążał komputera? FUNDACJA, za sekundę zrobię tak jak wskazujesz. |