![]() |
Problem z instalacją Win XP na Windows 7 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Problem z instalacją Win XP na Windows 7 (/problem-z-instalacja-win-xp-na-windows-7-18934-t) |
Problem z instalacją Win XP na Windows 7 - Isaac20 - 01.10.2011 14:09 Witam, Posiadam Windows 7 ale chciałbym doinstalować na inna partycję Windowsa XP. Problem jest taki że przy próbie instalacji pojawia się "blue screen" z kodem 0x00007b. Czytałem już trochę na ten temat, i okazuje się że pierw musiałbym zainstalować XP a potem 7, czy da się na odwrót? Pozdrawiam RE: Problem z instalacją Win XP na Windows 7 - thermalfake - 01.10.2011 16:05 Nie koniecznie w tej kolejności. Twój problem najprawdopodobniej polega na tym, że kontroler SATA nie jest ustawiony w tryb IDE lecz AHCI - win XP nie ma sterowników i zawsze wywali taki błąd. Są następujące opcje: 1. Ciąć wszystko z dysku, co najwyżej zostawić partycję na której zostaną same dane. Zmienić tryb pracy kontrolera SATA na IDE. Postawić XP a potem na osobnej partycji Win 7 i już nie grzebać w biosie bo ponowna zmiana i przestawienie tej opcji przy odpaleniu XP rozwali system. 2. Przestawić SATA na tryb IDE, postawić XP. Uruchomić go i zainstalować sterownik AHCI -> tutaj Po czym znowu przestawić ten tryb na wcześniejszy w bios i można się cieszyć. Zostaje jeszcze naprawa bootmanagera nadpisanego przez XP ale jak to zrobić to już poszukaj w forumowej wyszukiwarce. 3. Programem typu Nlite zintegrować sterownik ahci z płytką win XP. Opisy znajdziesz w sieci. Zainstalować system i naprawić jak już pisałem bootmanagera tak, żeby można było wybierać między systemami. RE: Problem z instalacją Win XP na Windows 7 - Isaac20 - 01.10.2011 18:13 Dzięki za odpowiedz! Teraz mam pytanie jaki sterownik AHCI, posiadam laptopa ASUS K72DY i nie za bardzo wiem co integrować z instalacją Windowsa. Sam program nLite już ogarniam. RE: Problem z instalacją Win XP na Windows 7 - thermalfake - 01.10.2011 18:43 Ten model prawdopodobnie ma chipset Intela HM55. Tu masz piękne FAQ. RE: Problem z instalacją Win XP na Windows 7 - Isaac20 - 01.10.2011 18:50 Tak na przyszłość ASUS K72DY ma chipset AMD 785G. RE: Problem z instalacją Win XP na Windows 7 - thermalfake - 01.10.2011 18:56 No widzisz, nie mam tego modelu przed sobą więc omnibusem nie jestem ![]() RE: Problem z instalacją Win XP na Windows 7 - Isaac20 - 01.10.2011 19:04 No ja zaraz będę instalował to napiszę co i jak ![]() RE: Problem z instalacją Win XP na Windows 7 - thermalfake - 01.10.2011 19:07 Te od HP powinny spasować, asus nie udostępnia takich rzeczy niestety. RE: Problem z instalacją Win XP na Windows 7 - Isaac20 - 01.10.2011 19:40 Pierwsza próba nie udana, zintegrowałem 32bit_ATI_SB7xx_RAID&AHCI_driver_v9-4_WHQL lecz niestety dalej BSOD, teraz spróbuje te sp43839, zauważyłem że w nich integrują się wersje 32 i 64 bitowe. Teraz w miejscu gdzie był BSOD pokazuję się monit o braku pliku ahcix64.sys. Co ty na to ? RE: Problem z instalacją Win XP na Windows 7 - thermalfake - 01.10.2011 20:05 Spróbuj jeszcze inaczej. Wejdź na stronę amd.com, poszukaj sterowników do chipsetu (wybiera się tak samo jak stery od grafiki) ![]() Pobierz pakiet. Kliknij w exec'a niech się rozpakuje ale nie instaluj. W domyślnej lokalizacji masz katalog ze sterownikiem c:\ATI\Support\11-9_xp32-64_raid\Packages\Drivers\SBDrv\SB7xx\RAID\XP\ RE: Problem z instalacją Win XP na Windows 7 - Isaac20 - 02.10.2011 12:45 Sposób wyżej zadziałał, wszystko teraz ładnie działa. Dzięki wielkie ! |