Udostępnienie internetu w Win 7 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Udostępnienie internetu w Win 7 (/udostepnienie-internetu-w-win-7-18928-t) |
Udostępnienie internetu w Win 7 - kalypso - 01.10.2011 10:51 Chcę skonfigurować połączenie do internetu na 2 PC przez kabel krosowy. Mam taką sytuację: 1PC Win7 podłączony do Internetu za pomocą 1 karty sieciowej. Karta ustawiona na autokonfigurację. Druga karta sieciowa do połączenia 2 PC połączonego kabelkiem krosowym ustawiona na 192.168.2.1, 255.255.255.0. 2PC Win7 połączony z 1PC kabelkiem krosowym. Karta sieciowa ustawiona na 192.168.2.2, 255.255.255.0. Komputery 1PC i 2PC widzą się nawzajem, nie działa natomiast na 2PC Internet. Co jest nie tak? RE: Udostępnienie internetu w Win 7 - dhapollo - 01.10.2011 14:01 witam. "serwer" Ustaw na karcie, która łączy się z kolejnym kompem aby było DHCP teraz udostępnij połączenie skąd masz internet (prawo klik właściwości i karta udostępnianie) i zaznacz odpowiednie pole (pierwsze). Wszystko zostanie skonfigurowane automatycznie. "klient" Ustaw kartę na DHCP sama pobierze odpowiednie ustawienia. Niestety działa to na systemach professional i wyżej. Na domowych nie da rady!! RE: Udostępnienie internetu w Win 7 - kalypso - 02.10.2011 22:08 No a ja mam wersje Home Premium. Czy mam rozumieć, że nie da rady tego skonfigurować? RE: Udostępnienie internetu w Win 7 - kalypso - 04.10.2011 11:29 A jednak dało radę skonfigurować. Problemem okazało się to, że nie wyświetlało zakładki Udostępnianie na właściwej karcie sieciowej. Zrobiłem więc tak: 1. Odistalowałem drugą kartę sieciową (tę na której była zakładka Udostępnianie, a nie powinno jej tam być) 2. Zainstalowałem wszystkie najnowsze poprawki do systemu. 3. Po ponownym uruchomieniu kompa system już prawidłowo rozpoznał obie karty sieciowe. 4. Włączyłem na karcie z dostępem do Internetu udostępnianie. Druga karta skonfigurowała się sama. 5. Na 2PC ustawiłem autokonfigurację. Teraz wszystko śmiga jak należy |