Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Problem z EFI Bios Utility - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Problem z EFI Bios Utility (/problem-z-efi-bios-utility-18834-t)

Problem z EFI Bios Utility - Sprezynka - 25.09.2011 22:47

Witam bardzo serdecznie,

jestem posiadaczem płyty głównej marki Asus: klik zauważyłem, że kiedy chcę skorzystać z Biosu nie mogę w żaden sposób nawigować myszą - kursor blokuje się w prawym dolnym rogu ekranu. Mysz i klawiatura podpięte przez USB, zakupiłem przejściówkę z USB na PS2 niestety w praktyce nie daje to żadnego efektu. Co może być powodem takiego zachowania, poprosiłbym również o ewentualne wskazówki rozwiązania tegoż problemu.

Pozdrawiam.

RE: Problem z EFI Bios Utility - thermalfake - 27.09.2011 00:07

Temat jest często przerabiany.
Pierwszy aspekt to aktualizacja BIOS - ostatnia wersja do tej płyty 0720.
Drugi aspekt myszki i klawiatury wpinamy tylko do kontrolerów z 2.0, a nie do 3.0.
Trzeci aspekt w zależności od modelu myszy lub zestawu bezprzewodowego na usb zdarzają się niekompatybilności niestety i trzeba kombinować z innymi peryferiami.
Czwarty aspekt współdziałanie tych elementów zależy w głównej mierze od napisanej uefi (to jest program a nie kawałek kodu jak w przypadku oklepanego już bios-u) dla konkretnej płyty głównej. Ten sam zestaw na jednej płycie nie zadziała a na innej będzie śmigać.

RE: Problem z EFI Bios Utility - Sprezynka - 27.09.2011 08:20

OK dziękuję za pomoc, rozumiem. Martwi mnie to ponieważ nie zawsze tak było. Otóż kiedy włączyłem kompa pierwszy raz (instalując Win7) wszystko chodziło bez zakłóceń. Później nie korzystałem z EFI, bo po co? Aż tu nagle raz chciałem zmienić kolejność bootowania i zobaczyłem, że coś się pochromoliło.

RE: Problem z EFI Bios Utility - Sprezynka - 29.09.2011 06:51

Aktualizacja BIOS'a naprawiła błąd myszki i klawiatury. Temat uważam do zamknięcia. Dziękuję za pomoc. Cwaniak

RE: Problem z EFI Bios Utility - thermalfake - 29.09.2011 20:05

Taki magiczny zielony przycisk jeśli uważasz, że temat jest już pomyślnie zakończony.

RE: Problem z EFI Bios Utility - Sprezynka - 01.10.2011 12:43

Jasna sprawa. Cwaniak