Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
TP-LINK a Windows 7? Problem z siecią - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: TP-LINK a Windows 7? Problem z siecią (/tp-link-a-windows-7-problem-z-siecia-18802-t)

TP-LINK a Windows 7? Problem z siecią - dziaq - 24.09.2011 07:15

Witam!
Niedawno zmieniłem komputer na nowy, z systemem Windows 7 (x64). Wszystko ładnie pięknie, do czasu.
Podłączyłem kartę sieciową, zgodnie z zaleceniami znalazłem sterowniki do Visty i zainstalowałem. Internet jednak nie działa, bo tego nie można nazwać działaniem... Prędkość łącza waha się od ~10mb do ~256kb podczas gdy na innym komputerze podłączonym bezpośrednio do internetu prędkość to stałe 20Mb. Do tego często rozłącza się z internetem i następnie ma nawet problem z ponownym wyszukaniem sieci. Zdarza się to zarówno przy przeglądaniu stron internetowych jak i podczas gry w sieci. Siła sygnału jest dobra, więc nie tu tkwi problem.
Dodam, że na poprzednim komputerze i systemie (XP) nie miałem żadnego problemu z połączeniem i wszystko działało bez zarzutu.
Proszę o szybką pomoc, gdyż z dnia na dzień krew zalewa mnie coraz bardziej Uśmiechnięty

edit: zapomniałem napisać, że często zacinają się filmiki w połowie ładowania, czy przestaje się ściągać jakiś plik ot tak. a jeśli chodzi o gry, to przy grze w CSa wygląda to tak, że wszystko chodzi płynnie i co 10-15 sekund ścina na 2 sek i ping skacze do paru tysięcy, w League of Legends podobnie, lub w ogóle rozłącza.

RE: TP-LINK a Windows 7? Problem z siecią - dziaq - 02.10.2011 22:11

Rozumiem, że nikt nic nie wie? :/

RE: TP-LINK a Windows 7? Problem z siecią - thermalfake - 02.10.2011 23:23

Zaraz, zaraz Uśmiechnięty
Jaka konfiguracja sprzętowa ?
Jaką kartę sieciową posiadasz zwykła LAN 10/100/1000Mbps po kablu czy WLAN (wifi bezprzewodowa) w standardzie b/g/n ?
Na jakiej podstawie podajesz prędkość łącza ?
Jaki model routera ?

Jak mi podasz te informacje być może będę coś w stanie pomóc bo na razie nie wiem od czego mam zacząć.

RE: TP-LINK a Windows 7? Problem z siecią - dziaq - 03.10.2011 12:11

karta: WLAN, 802.11g (WL660R)
router: tp-link54M Wirelles Router TL-WR542G
prędkość łącza z różnych stron typu speedtest.pl
a jeśli chodzi o konfigurację sprzętową, to co konkretnie?

RE: TP-LINK a Windows 7? Problem z siecią - thermalfake - 03.10.2011 13:27

Niekompatybilna karta WLAN z Win 7

RE: TP-LINK a Windows 7? Problem z siecią - dziaq - 03.10.2011 13:34

skąd te 100% pewności? ;d

RE: TP-LINK a Windows 7? Problem z siecią - thermalfake - 03.10.2011 16:04

Z doświadczenia w pracy Uśmiechnięty
A tak na poważnie wymień tą kartę na taką popularną, która ma sterowniki do Win 7 a nie tylko do Visty. Już nie raz takie problemy tu występowały.
Jeśli chodzi o mulenie pingów w CS w tym systemie to częsty problem, poszukaj rozwiązań na forum.

RE: TP-LINK a Windows 7? Problem z siecią - dziaq - 03.10.2011 16:43

ech... myślałem, że obejdzie się bez wymiany karty.
w każdym razie dzięki Uśmiechnięty

RE: TP-LINK a Windows 7? Problem z siecią - fourup - 04.10.2011 06:10

ech... myślałem... Zacieszacz

Tutaj Chłopaki tutaj potrafią robić rzeczy niemożliwe! ale cuda?
Cuda, to tylko w najbliższej parafii... Cwaniak

RE: TP-LINK a Windows 7? Problem z siecią - dziaq - 27.01.2012 16:38

Witam ponownie!

Trochę archeolog, ale pozwolę sobie odkopać z racji że to mój temat Zadowolony
Tak więc kupiłem sobie nową kartę sieciową kompatybilną z win7, wyciągnąlem ją na kablu z usb na szafkę żeby był dobry zasięg. No i jest, stale maksymalny. Przestało mnie rozłączać, niby jest stałe połączenie.
Mimo to, nadal występują ścinki w grach typu LoL czy CS. Ping skacze na 2-3 sekundy po czym wraca do normy. Wiem, że na forum było wiele takich wątków, ale nic mi nie pomaga.

Próbowałem już:

-wyłączyć protokół IPv6

-wpisywać w cmd netsh int tcp set global autotuninglevel=disabled

-start->uruchom->regedit>HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Audiosrv\ i kasować wpis DependOnService

-"1.Wchodzimy w START potem prawym na KOMPUTER i klikamy ZARZADZAJ nastepnie USLUGI I APLIKACJE dalej szukamy usługi : HARMONOGRAM KLAS MULTIMEDIOW nastepnie ustawiamy na Wyłaczony oraz wylaczony przy uruchamianiu
2.Wchodzimy w START potem prawym na KOMPUTER i klikamy ZARZADZAJ nastepnie USLUGI I APLIKACJE dalej szukamy usługi :usługa udostepniania w sieci programu windows media player nastepnie ustawiamy na Wyłaczony oraz wylaczony przy uruchamianiu
3.Wchodzimy w START > URUCHOM wpisujemy regedit i szukamy :
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Audiosrv\DependOnService
jesli juz znajdziemy klikamy prawy i modyfikuj potem usuwamy wpis MMCSS z listy"

Nie wiem co jeszcze mógłbym zrobić, nic nie pomaga, lagi jak były tak są i mam już dosyć...
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś cudowne metody to z chęcią przetestuję ;p

RE: TP-LINK a Windows 7? Problem z siecią - dziaq - 11.02.2012 13:41

odświeżam, żadnych pomysłów? Zadowolony