![]() |
Aktualizacja Biosu w komputerze HP. - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Aktualizacja Biosu w komputerze HP. (/aktualizacja-biosu-w-komputerze-hp-18662-t) |
Aktualizacja Biosu w komputerze HP. - Week - 18.09.2011 09:06 Witam Serdecznie, chciałbym dowiedzieć się jak wykonać aktualizacje BIOSU w komputerze HP Pavilion Entertaiment PC. Znam metodę własnoręczną, aczkolwiek z tyłu laptopa mam podany model: dv2500. Gdy jednak wpiszę s tart: msinfo32.exe, program wskazuje na wersje: dv2700. Więc nie chce działać z tym sam. Mam program HP Support Assistant - jednak za bardzo nie wiem jak to wykonać. Prosiłbym o porady, pozdrawiam. RE: Aktualizacja Biosu w komputerze HP. - jacek-placek - 18.09.2011 09:33 Tutaj masz krok po kroku opisaną całą procedurę - http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=pl&lc=pl&dlc=pl&docname=c01742423 RE: Aktualizacja Biosu w komputerze HP. - Week - 18.09.2011 09:40 No dobrze, ale zauważ, że na tabliczce mam podany inny model - a w msinfo32 inny. Nie wiem który jest prawdziwy/ Używając tego programu HP Sup. Ass. - nie wykrywa on danych komputera. np. model systemu - loading ciągle myśli. RE: Aktualizacja Biosu w komputerze HP. - jacek-placek - 18.09.2011 10:03 Pobierz i zainstaluj Everest-a, pokaże Ci wszystkie komponenty systemu, łącznie z nr. BIOS-u. http://www.dobreprogramy.pl/Everest-Home-Edition,Program,Windows,11558.html RE: Aktualizacja Biosu w komputerze HP. - thermalfake - 18.09.2011 10:07 Uruchom lapka i BIOS, na pierwszej planszy jak się nie mylę jest napisany dokładny model i być może też numer seryjny. Na spodzie też zapewne masz info, interesuje Cię co jest przy punkcie 1 ![]() Edit: Jeśli masz wersję biosu F.2E to nie ma już co upgrade'ować, nadto część userów która próbowała zrobić upgrade pod Win 7 po prostu uwaliła go. Bezpieczniej jest wykonać bootowalnego pena i tam wrzucić plik binarny rom-u oraz program flashujący. RE: Aktualizacja Biosu w komputerze HP. - Week - 18.09.2011 10:40 Ok, widzę już nazwę - dv2815. Poprzez msinfo32 - pokazuje, że mam 2,4 wersje biosu. Mógłbyś sprawdzić czy jest to aktualna? Ogólnie problem polega na tym, że gdy zamykam system to on się zamyka przez ok. 20 minut, a niekiedy muszę go ręcznie wyłączyć. W czym tutaj może tkwić problem? RE: Aktualizacja Biosu w komputerze HP. - thermalfake - 18.09.2011 13:53 Ostatnia aktualizacja z marca tego roku oznaczona numerkiem F.28 Poza tym widzę, że nie umiesz odczytywać pewnych informacji. Źle ją odczytujesz - 2.4 to wersja SMBIOS, aktualna wersja jest napisana linijkę wyżej "Wersja/data systemu BIOS". Po drugie jeśli nie masz doświadczenia w upgradowaniu tym bardziej z tym modelem gdzie można sobie go uwalić robiąc to bezpośrednio z systemu nie radziłbym tego robić. Jak działało dobrze to zostaw albo oddaj komuś kto ma z tym często do czynienia. Problem z zamykaniem wcale nie wynika z biosu tylko usterki z systemem lub inną usterką sprzętową. RE: Aktualizacja Biosu w komputerze HP. - Week - 18.09.2011 13:59 Czyli według Twoich słów, wersja biosu u mnie to" f.21 z 2008 roku. przydałoby się zaaktualizować, aczkolwiek sam tego nie zrobię. może jakiś program, który to uczyni? Występuje jeszcze usterka w dzienniku zdarzeń błąd id 13 - error acpi RE: Aktualizacja Biosu w komputerze HP. - bodziulla - 12.10.2011 13:12 Hej. Odnośnie błędu ACPI, tutaj prawdopodobnie chodzi o streownik do SATA?. Dwa odnośnie aktualizacji biosu możesz jak najbardziej sam sobie zrobić. Po prostu pobierasz plik z biosem exe i program sam sobie aktualizację biosu. Teraz w praktyce nie musisz mieć bardzo dużego doświadczenia w aktualizacji biosu ![]() Pzdr |