Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Instalacja, wielkość partycji systemowej. - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Instalacja, wielkość partycji systemowej. (/instalacja-wielkosc-partycji-systemowej-18643-t)

Instalacja, wielkość partycji systemowej. - MorhenPL - 16.09.2011 23:13

Witam wszystkich.

Proszę Was o radę. Jakiej wielkości powinna być partycja systemowa? Wiem, że minimum to 10GB ale chodzi mi o to kiedy system będzie chodził najlepiej. Mam dysk twardy wielkości 1TB. W chwili obecnej moja partycja systemowa to 20GB i to co mi zostało podzieliłem na pół. Czy to ma jakieś znaczenie? Jak tak to jakie i jak jest najlepiej?

Pozdrawiam serdecznie.

RE: Instalacja, wielkość partycji systemowej. - War_3_ - 19.09.2011 08:25

Osobiście preferuję partycję systemową ok. 45-50gb i ok. 60gb przy systemie x64.
Lepiej mieć na zapas niż ma potem zabraknąć jak zacznę instalować oprogramowanie, update Windowsa itp.

RE: Instalacja, wielkość partycji systemowej. - peciaq - 19.09.2011 10:24

20 GB to za mało. Szczególnie jak masz dysk 1TB, to nie żałuj Uśmiechnięty ja mam systemową 55 GB, ale jakbym miał twój dysk to był zrobił nawet i 70. Bo z przyzwyczajenia i tak wszystko instaluje się na systemowej najczęściej.

RE: Instalacja, wielkość partycji systemowej. - sybic - 19.09.2011 11:17

20 GB na system spokojnie wystarczy. Zalety tego rozwiązania :

- mała partycja wymusza trzymanie na niej tylko systemu. Programy z definicji instalujemy gdzie indziej, lub za pomocą linków symbolicznych przerzucamy w inne miejsce.

- mała partycja, łatwo ją więc skopiować a i też odtworzyć, jeśli znajdzie taka potrzeba. Kopia 20 GB partycji na której jest system zajmujący 10 GB to ok 2 min. Kopia 60 GB partycji trwa dłużej, a i trudniej będzie znaleźć miejsca.

- 20 GB partycję łatwo kontrolować. Znam użytkowników, którzy przyszłościowo zakładają na system z 60 GB, a potem piszą na forum, że system im się rozrósł i nie wiedzą co może być tego powodem i o zgrozo proszą o program do rozszerzenia partycji. Potem okazuje się, że temp spuchł, a to przecież od razu warto przerzucić na inny dysk, że katalog Users spuchł, bo użytkownik nie zdając sobie z tego sprawy zgrywał tam jakieś strumienie wideo czy inne użytkowe pliki, że SoftwareDistribution zawalony plikami, z którymi nie wiadomo co zrobić, a przecież to czyści się po każdym update. Itd.

Moim zdaniem warto mieć małą partycje. Łatwiej jest wtedy nad nią panować, a i szybciej można poznać system.