![]() |
Problem z uruchomieniem nowego dysku - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Problem z uruchomieniem nowego dysku (/problem-z-uruchomieniem-nowego-dysku-18612-t) |
Problem z uruchomieniem nowego dysku - kris86 - 15.09.2011 16:29 Witam Po otrzymaniu nowego dysku z serwisu (samsung 502HJ) nie mogę go w ogóle uruchomić. Czy jest możliwe że owy nowy dysk jest uszkodzony? Czuć że talerze wirują, ale nie "chroboczą" głowice, jak uruchomię komputer strasznie długo trzeba czekać aż załapie "uruchamianie Windows" i nie wykrywa go w biosie. Zmieniłem taśmę, ale nic. Dysk jest niby w trybie AHCI ale też nic, jak i również w trybie IDE. Zarządzanie dyskami też go nie wykrywa. Proszę o dalsze rady bo nie wiem co już robić.... RE: Problem z uruchomieniem nowego dysku - thermalfake - 15.09.2011 16:36 Jaka płyta główna ? RE: Problem z uruchomieniem nowego dysku - kris86 - 15.09.2011 16:52 Asus p5q se wcześniej nie miałem problemów z tym dyskiem, tylko nagle zaczął chrobotać więc mi wymienili na nowy. RE: Problem z uruchomieniem nowego dysku - thermalfake - 15.09.2011 20:51 Problem może być z kablem sygnałowym lub gdzieś jest niedociśnięty, to samo z kablem zasilającym a szczególnie trzeba zwrócić uwagę na przejściówki molex-sata. Jeśli nie masz pewności podłącz dysk do innego sprzętu albo poproś serwis o szybkie sprawdzenie na miejscu. ![]() RE: Problem z uruchomieniem nowego dysku - kris86 - 15.09.2011 21:20 Niestety ale dysk chyba jest martwy dlaczego tak myślę? Bo nie używam przejściówki tylko mam wtyczkę odrazu na Sata, i zasilanie jest z tej samej linii co 2 dysk i on działa, kabel sygnałowy zmieniłem i nawet wejście sata i dalej nic, a wcześniej w tym miejscu był stary dysk który normalnie pracował do czasu. I na koniec po ponad 4 godz jak dysk jest podłączony jest kompletnie zimny czyli nie pracuje. Więc albo jest coś nie tak albo jest kompletnie padnięty ![]() |