Tylko część pamięci RAM dostępna - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Tylko część pamięci RAM dostępna (/tylko-czesc-pamieci-ram-dostepna-18521-t) |
Tylko część pamięci RAM dostępna - diablo-82 - 10.09.2011 15:21 Niech mi ktoś wyjaśni jak to jest z tym RAMem w Windows 7 64bit. Dokupiłem dziś 8GB RAMu i w mój komputer widnieje 8GB a dostępne jest 2,93GB.Wcześniej miałem 4GB i wykorzystane było tyle samo. Czy mam rozumieć, że system nie wykorzysta w pełni tych 8GB jak będzie mu potrzebne? W grafice jest 1GB własnej pamięci, więc grafika nie korzysta z ramu komputera. Dodam, że chodzi tu o laptop a nie PC. RE: Wpełni nie wykorzystany RAM w Windows 7 64bit - peciaq - 10.09.2011 15:32 Na pewno to system 64 bitowy? Start -> msconfig -> Rozruch -> Opcje zaawansowane... -> 'zaptaszkuj' Maksymalna pamięć i wybierz do maksa, czyli w twoim przypadku 8192 MB Potem restart i będzie widać już 8 GB. RE: Tylko część pamięci RAM dostępna - diablo-82 - 10.09.2011 16:03 Tak, system 64bit Home Edytion (oryginał). To co podałeś pomogło ale teraz jest 8GB RAM dostępne 6,93GB. O co tu chodzi? Czy jeżeli będzie potrzeba to zostanie wykorzystany w 100%nRAM? Niech mi to ktoś wytłumaczy o co tu chodzi, czemu nie jest tak jak na Win XP jest X RAMu i X RAMu jest wykorzystane. RE: Tylko część pamięci RAM dostępna - thermalfake - 10.09.2011 16:31 Przydałaby się aktualizacja BIOS oraz sprawdzenie czy opcja Memory Remap (lub podobne) jest włączona. Jakaś część jest zabierana na zasoby sprzętowe i nigdy nie będziesz miał w całości dostępne 8GB RAM do dyspozycji. RE: Tylko część pamięci RAM dostępna - diablo-82 - 10.09.2011 17:11 Bios aktualny, a co do reszty to nie bardzo wiem o co chodzi. Może jakieś szczegóły. RE: Tylko część pamięci RAM dostępna - thermalfake - 10.09.2011 21:11 To chociaż wysil się i napisz jaki masz model tego laptopa. Pokaż screeny z monitora zasobów (resmon, zakładka pamięć). RE: Tylko część pamięci RAM dostępna - diablo-82 - 10.09.2011 21:42 Lenovo IdeaPad Y560 Procesor Intel Core i7 Uploaded with ImageShack.us RE: Tylko część pamięci RAM dostępna - diablo-82 - 12.09.2011 20:25 no i żadnej odpowiedzi w tej sprawie? RE: Tylko część pamięci RAM dostępna - stingear - 12.09.2011 21:23 Jeżeli sobie zsumujesz pamięć ze schematu, to zobaczysz, że masz całe 8GB. A dostępnej pamięci masz 5206MB. Półtora GB to na sam system idzie, a reszta to na aplikacje działające w tle i przeglądarkę. System często rezerwuje pamięć na programy działające w tle, aktualizacje itp. To że w danym momencie wyświetla Ci się, że masz tylko tyle wolnej, to nie znaczy, że jest coś nie tak. W momencie, gdy potrzebna będzie większa ilość, to system zwolni z tej rezerwowanej i nie braknie. Z procesorem jest tak samo. To że nic nie robisz w danym momencie na komputerze, a procesor jest wykorzystywany w iluś tam %, to znaczy że robi tam sobie coś w tle, np pobiera i instaluje aktualizacje, skanuje antywirusem itp. Jeżeli chcesz mieć dostępne ileś tam konkretnie pamięci, to wyłącz wszystko co możliwe, aktualizacje, antywirusa, efekty graficzne itp, to wtedy będziesz miał masę wolnej pamięci. RE: Tylko część pamięci RAM dostępna - diablo-82 - 13.09.2011 17:40 Cytat:Jeżeli chcesz mieć dostępne ileś tam konkretnie pamięci, to wyłącz wszystko co możliwe, aktualizacje, antywirusa, efekty graficzne itp, to wtedy będziesz miał masę wolnej pamięci.To akurat to mi nie przeszkadza, że jest zajęta pamięć. Interesowało mnie to co się dzieje z tym 1 czy 1,5GB z tych 8GB, a to chodzi o to że ona jest zarezerwowana na coś tam. Teraz już rozumiem. RE: Tylko część pamięci RAM dostępna - stingear - 14.09.2011 16:14 Tak więc nie masz się o co martwić. Wszystko jest w jak najlepszym porządku i pamięci Ci na pewno nie braknie. |