![]() |
Nadal brak service pack 1 w windows update - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Nadal brak service pack 1 w windows update (/nadal-brak-service-pack-1-w-windows-update-18493-t) |
Nadal brak service pack 1 w windows update - lonek_rwl - 09.09.2011 11:38 Witam, kupiłem w czerwcu 2011 lapka Sony Vaio VPCB4Z1E. Początkowe aktualizacje poszły gładko z paroma tylko niepowodzeniami. Jakoś w lipcu zauważyłem, że service pack już jest dostępny jednak u mnie nie wyskakiwał. Sprawdziłem na lapku dziewczyny (Vaio VPCEB2M1E) i sp był dostepny w windows update jednak wyskoczył tam dopiero po paru miesiącach od premiery. Poczytałem WSZYSTKIE dostępne w internecie artykuły o braku opcji ściągnięcia SP, wszystkie fora, również anglojęzyczne i nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania problemu. Zaznaczę, że aktualizacje u mnie wyskakują mniej więcej raz na miesiąc, lapek aktywny od czerwca więc leci 3 miesiąc a SP nadal brak... Dodatkowo aktualizacje w Vaio update wyskakują bardzo rzadko (a właściwie to nie pamiętam kiedy ostatnia była)... Czy znacie jeszcze jakieś rozwiązania tego problemu? Jeden ze specjalistów od komputerów, któregoś razu pogrzebał i stwierdził, że mam namieszane w opcjach internetowych (jakoś poblokowane przez Sony) i oczywiście, że powinienem zrezygnować z preinstalowanego Win7 i zainstalować na nowo (16 raz to słyszę...) Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. RE: Nadal brak service pack 1 w Windows update - peciaq - 09.09.2011 11:55 Jaki tam jest system? Możesz w awaryjnym przez Win Update pobrać, jeśli masz Ultimate. RE: Nadal brak service pack 1 w Windows update - lonek_rwl - 09.09.2011 12:04 Sorry zapomniałem napisać. Windows 7 Home Basic 64bit. Windows update nie działa chyba w trybie awaryjnym na tym systemie. Niektóre artykuły wspominają o tym, że musi być zainstalowana aktualizacja KB976902, zwana też "black hole update". Ja jej nie mam, ani opcji do ściągnięcia, ani znaleźć na stronie microsoftu nie mogę znaleźć. RE: Nadal brak service pack 1 w windows update - dziki314 - 09.09.2011 19:56 http://www.filestube.com/2hE1Wj4EkRFJagPwwHGoR8/Windows6-1-KB976902-x64.html http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/aktualizacje/Windows_7_Service_Pack_1.html RE: Nadal brak service pack 1 w windows update - jacek-placek - 10.09.2011 07:55 Może tutaj znajdziesz rozwiązanie ![]() RE: Nadal brak service pack 1 w windows update - lonek_rwl - 10.09.2011 11:06 Poprawka 2533552 jest zainstalowana. Co do tego linka do 976902 to wielkie dzięki jednak zastanawiam się nad jej instalowaniem. Wszyscy w internecie piszą, że jest to jakaś dziwna poprawka, której odinstalować nie mogą, niektórzy mają problem potem z oryginalnością systemu, więc pytanie moje do użytkowników, którzy mają SP1 ściągnięty z windows update, czy faktycznie mają również poprawkę 976902? I tak w ogóle o co chodzi z tym black hole? RE: Nadal brak service pack 1 w windows update - jacek-placek - 10.09.2011 11:29 Hmmm...Nic nie kumam z Twoich wywodów ![]() ![]() A na temat Black Hole poczytaj tutaj - http://blogs.technet.com/b/mkedziora/archive/2010/10/28/black-hole-i-sp1-dla-windows-7-w-wersji-rc.aspx RE: Nadal brak service pack 1 w Windows update - lonek_rwl - 10.09.2011 11:44 No jak tak czytam mojej wywody to sam ledwo to rozumiem. Ogólnie bardziej niż sam SP1 interesuje mnie fakt dlaczego nie chce mi wyskoczyć i co jest nie tak, jeżeli to wina braku 976902 to teraz interesuje mnie dlaczego nie mam tej poprawki ![]() EDIT No to żeby było śmieszniej przy instalacji 976902 wyskakuje komunikat, że "Ta aktualizacja nie ma zastosowania dla tego komputera" ![]() What's next? ![]() RE: Nadal brak service pack 1 w windows update - jacek-placek - 10.09.2011 12:32 Nie wiem jaki masz system x86 czy x64, może zły plik pobrałeś? Pobierz SP1 ze strony MS-u i po sprawie ![]() RE: Nadal brak service pack 1 w Windows update - lonek_rwl - 11.09.2011 20:23 Dobry plik pobrałem, dziś ojciec przywiózł nowego kompa i SP1 wyskoczył zaraz po zainstalowaniu podstawowych uaktualnień. Własnie chodzi o to, że bardziej zastanawia mnie czemu nie mogę zainstalować SP1 niż jego sama obecność. Może przez to omijają mnie inne ważne paczki. Dziś przejrzałem dokładnie całą listę aktualizacji i niby brakuje na niej taki jak internet explorer 9 czy net framework 4.0 client ale mam je zainstalowane ręcznie. Nie wiem czego się dalej złapać. Może spróbować zainstalować SP1 ze strony MS i zobaczyć czy wywali jakiś błąd? RE: Nadal brak service pack 1 w Windows update - peciaq - 11.09.2011 20:56 No to właśnie ci doradzał Jacek - ściągnięcie ze strony Microsoftu i zainstalowanie ręcznie. RE: Nadal brak service pack 1 w Windows update - lonek_rwl - 12.09.2011 19:33 Teoretycznie wszystko działa, nie wiem w którym momencie wywaliłby błąd gdybym kontynuował instalację SP1 ale skoro nie wyskoczył na starcie i na etapie 'sprawdzania konfiguracji komputera" to znaczy, że nadaje się. Powtórzę się jednak raz jeszcze, że nie zależy mi na samym SP1 tylko na tym aby Windows Update go pokazał. RE: Nadal brak service pack 1 w windows update - dziki314 - 13.09.2011 20:15 Zobacz tym programem może coś pomoże. http://www.thewindowsclub.com/repair-fix-windows-updates-with-fix-wu-utility RE: Nadal brak service pack 1 w Windows update - lonek_rwl - 15.09.2011 11:58 Niestety nie pomogło ale dzięki za linka, może kiedyś się przyda. Ogólnie jestem trochę pocieszony, bo porównałem ostatnie aktualizacje ostatnie na moim lapku i Ojca i aktualizacje były te same więc tyle dobrego, że raczej nic mnie nie omija. |