Dwa Windowsy 7 na jednym kompie... - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Dwa Windowsy 7 na jednym kompie... (/dwa-windowsy-7-na-jednym-kompie-18459-t) |
Dwa Windowsy 7 na jednym kompie... - hereigo - 06.09.2011 20:51 Hej! Mam laptopa na którym zainstalowany jest W7 Premium, w pełni aktywowany, legalny, itp... Teraz chcę zainstalować drugi W7 tym razem Ultimate tylko żeby startował z zewnętrznego HDD na tym samym laptopie oczywiście go zaktywować, itp. (tez legalna kopia). Powiedzmy, że przy instalacji wymontuję na chwilę wewnętrzny HDD, tak, żeby go nie widział instalator Ultimate i nie namieszał coś w preinstalowanym systemie... Mam pytanie czy to da się zrobić żeby działało wymiennie - raz start z wewnętrznego HDD raz z zewnętrznego gdyż naczytałem się, że aktywator coś dopisuje do BIOS. Martwię się, żebym czegoś sobie nie rozwalił. Przy WXP takie coś zasuwa aż miło - a jak będzie z 7? Pozdrawiam! Marcin RE: Dwa Windowsy 7 na jednym kompie... - Maxim128 - 06.09.2011 20:59 Pewnie się da... Jaki aktywato? Windowsowy? RE: Dwa Windowsy 7 na jednym kompie... - thermalfake - 06.09.2011 22:23 Nawet ciekawy temacik. Nigdy nie stawiałem jeszcze win7 na zewnętrznym dysku. Ale mam swoje spostrzeżenia: Cytat:Q. Can I install Windows 7 on an external USB or IEEE 1394 (FireWire) hard drive? Jeśli ultimate miałby działać na zewnętrznym dysku - to tylko przez złącze e-sata, nie usb 2.0 gdzie max realna przepustowość dochodzi mniej więcej do połowy teoretycznej prędkości 30MB/s. (standard 480Mbps -> 60MB/s). Druga rzecz, jeśli oba systemy mają działać "zamiennie", jeden z nich ustawiony jest domyślnie, to bootmanager musi też być zapisany najlepiej w jednej lokalizacji, inaczej kiedy chciałbyś odpalić z innego dysku (stary hdd będzie odpięty) to musiałbyś wybrać kolejność bootowania urządzenia za każdym razem a to uciążliwe. Więc przy instalacji lepiej zostawić oba dyski, tylko uważać który to dysk ma oznaczenie 0 a który 1. W momencie pojawienia się okna z dyskami i partycjami bądź ostrożniejszy. Najlepiej jak przed instalacją na zewnętrznym dysku nie będziesz miał partycji wtedy powiedzmy w oknie dysk 1 poniżej będzie bez partycji, w instalatorze utworzysz sobie tyle ile będzie potrzeba a informacja o starcie do bootmanager'a powinna trafić na laptopowy dysk o ile będzie miał oznaczenie dysk 0. RE: Dwa Windowsy 7 na jednym kompie... - hereigo - 07.09.2011 06:57 Hej! Aktywator w obu przypadkach Windowsowy - tak jak pisałem oba Windowsy są legalne nie mam więc potrzeby kombinowania. Po prostu jeden jest taki a drugi taki. Laptop ma eSata i nabyłem kieszeń do HDD również z eSata - przynajmniej ten temat wygląda OK. Reszta opisu wygląda nieźle - wszystko mogę poustawiać tak jak napisałeś (dysk będzie czysty podczas instalacji - bez partycji), wciąż martwię się tym, żeby coś mi się nie rozleciało szczególnie na wewnętrznym dysku. Pisałem przez analogię do XP - w tamtym przypadku tez miałem 2 systemy - tylko jedne był ENG drugi PL i zewnętrzny system działał przez HDD USB. Wtedy własnie zrobiłem tak, że podczas instalacji zewnętrznego WXP wyjąłem wewnętrzny HDD z laptopa, zainstalowałem WXP a w BIOS wystarczyło ustawić kolejność bootowania 1->USB, 2->wewn. HDD i działało aż miło. Jak chciałem startować z wewn. HDD to po prostu przy starcie musiałem mieć odpięty dysk USB, a jak z USB to wystarczyło go mieć podpiętego przy starcie - i tyle - cała filozofia. I tak sobie myślę czy tej filozofii nie da się przenieść do W7. Nie wiem - najwyżej zrobię wcześniej obraz wewnętrznego HDD, żeby w razie czego szybo wszystko odtworzyć (polecacie jakiś program do obrazów HDD?) tylko wciąż się boję o BIOS - ten boot manager czy jak mu tam gdyż nawet jak odtworzę HDD to żeby mi to potem działało jak przed instalcja drugiego systemu. Kurcze, kurcze, kurcze - niedobrze. Pozdrawiam! Marcin |