Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Jak przechowujecie swoje hasła? - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Inne (/inne-11-f)
+--- Dział: Hydepark (/hydepark-18-f)
+--- Wątek: Jak przechowujecie swoje hasła? (/jak-przechowujecie-swoje-hasla-18456-t)

Jak przechowujecie swoje hasła? - Woloszynski - 06.09.2011 18:41

Podzielcie się ze mną i z innymi użytkownikami forum jak przechowujecie swoje hasła. W notesie? W postaci karty haseł? W menadżerze haseł on-line lub offline?

Napiszcie jak i dlaczego.

RE: Jak przechowujecie swoje hasła? - sybic - 06.09.2011 19:33

Tylko i wyłącznie w głowie. Mam kilka zestawów haseł. Mocne do banków, średnie do ważnych serwisów i słabe jak do tego forum. Zmieniam je wg. znanego sobie algorytmu. Rodzaj hasła zapisuje w pliku.

RE: Jak przechowujecie swoje hasła? - Woloszynski - 07.09.2011 09:07

Przy okazji zachęcam do przeczytania mojego wpisu poświęconego właśnie temu zagadnieniu.

http://www.dobreprogramy.pl/233912,Tomasz-Woloszynski,Blog.html

RE: Jak przechowujecie swoje hasła? - peciaq - 07.09.2011 09:48

Ja mam wszędzie proste hasło - ale proste dla mnie - i tyle.
Tylko w głowie trzymam.

RE: Jak przechowujecie swoje hasła? - LadyInBlue - 07.09.2011 10:48

Trzymam swoje hasła w głowie Uśmiechnięty

RE: Jak przechowujecie swoje hasła? - slesh1984 - 07.09.2011 11:32

Ja trzymam wszystkie hasła w głowie to najbezpieczniejsze miejsce na świecie

RE: Jak przechowujecie swoje hasła? - Woloszynski - 07.09.2011 11:45

Ciekawe, że większość z Was trzyma hasła w głowie... Owszem można to zrobić, ale na ogół w przypadku prostych haseł - niekoniecznie w przypadku 30znakowych potworów Uśmiechnięty.

RE: Jak przechowujecie swoje hasła? - LadyInBlue - 07.09.2011 12:09

Hmmm, 10 znakowe hasło złożone z dużych i małych liter, cyferek i znaków specjalnych chyba proste nie jest Zadowolony

RE: Jak przechowujecie swoje hasła? - Woloszynski - 07.09.2011 12:24

Proste nie, ale prostsze niż 11 znaków i więcej ; )

Teraz się droczę - to czy 10 znakowe hasło jest proste czy nie, zależy od hasła.

Czym innym jest aaaAAA12,. a czymś innymi kSXi3o&lA! ; )

Swoją drogą nie wiem czy wiecie, że wiele osób nadal używa takich haseł jak: qwerty, imię, nazwisko, nazwisko123456789 i podobne potwory Uśmiechnięty

RE: Jak przechowujecie swoje hasła? - LadyInBlue - 07.09.2011 12:30

Ja tworze hasła typu drugiego, całkowita dowolność znaków Zadowolony

Ale to ostatnie to jest przerażające.

RE: Jak przechowujecie swoje hasła? - Rukahs - 07.09.2011 14:18

(07.09.2011 12:09)LadyInBlue napisał(a):  Hmmm, 10 znakowe hasło złożone z dużych i małych liter, cyferek i znaków specjalnych chyba proste nie jest Zadowolony

I z tym różnie Uśmiechnięty ja właśnie takie mam z literami (i różnicą w ich wielkość), cyframi i symbolami.
Jak widać da się zapamiętać i problemu z tym nie miałem.

RE: Jak przechowujecie swoje hasła? - thermalfake - 07.09.2011 18:53

Najlepsze praktyki.

RE: Jak przechowujecie swoje hasła? - Maxim128 - 09.09.2011 16:46

Moim hasłem, jest mój key do Windows XP, który znam na pamięć i nigdy nie zapomnę, bo mam naklejkęZacieszacz
Natomiast do tego forum mam inne hasło.
Hasła przechowywuję w głowie.
Najlepszym hasłem jest cd-key do jakiegoś programu. Są niepowtarzalne i nie do zgadnięcia.
No chyba, że używasz pirackiego programu i masz uniwersalny key.

RE: Jak przechowujecie swoje hasła? - Woloszynski - 13.09.2011 06:02

Rzeczywiście - niepowtarzalne i nie do zgadnięcia, ale za to jakie łatwe do przepisania z naklejki Uśmiechnięty

RE: Jak przechowujecie swoje hasła? - peciaq - 13.09.2011 10:41

No tak, ale wpadnij na to że facet będzie miał CDKEY jako hasło... Moim zdaniem bardzo dobry pomysł, jednak ja mam swoje unikatowe hasła, i trzeba mnie bardzo dobrze znać żeby odgadnąć Zacieszacz

RE: Jak przechowujecie swoje hasła? - Woloszynski - 13.09.2011 13:11

Zakładając, że siedzę w jego pokoju i chcę się dostać do obszaru zabezpieczonego hasłem - rozglądam się i szukam wszystkiego co mogłoby zostać użyte jako hasło. Czyli wszelkie karteczki samoprzylepne, jakieś notatki na stole - ale przyznam Ci rację ... że na cd-key bym nie wpadł.

Jednak teraz już wiem, że to też może być hasłem i siedząc u niego w pokoju sprawdziłbym nawet to Uśmiechnięty

RE: Jak przechowujecie swoje hasła? - peciaq - 13.09.2011 13:17

Ale to może być część CDKEYa, CDKEY od końca, co druga cyfra itd... Mógłbym dalej wymieniać ale nie będę ci podsuwać pomysłów bo może faktycznie będziesz kiedyś w czyimś pokoju... Zacieszacz

RE: Jak przechowujecie swoje hasła? - Nostromo - 13.09.2011 13:25

1.Hasło do banku - tekst bez sensu - 13 znaków - niektóre litery podmienione z cyframi, przechowuję w głowie.
2.Hasła do kont na forach internetowych, Skype, GG, AQQ, Allegro - identyczne - 10 znaków - nazwa przedmiotu złożona z liter i cyfr, różne loginy, przechowuję w głowie.
3.Hasła do routerów wygenerowane, zapisane i ukryte w domu.
4.Hasła do poczt różne, loginy różne, przechowuję w głowie.
5.Hasła do laptopa, dysków zewnętrznych nie mam, nie widzę potrzeby bo jestem jedynym użytkownikiem. Nie mam (być może) niczego co mogłoby kogoś "poważnego i smutnego" zainteresować.
Sprzętu i nośników nikomu nie pożyczam.