![]() |
Windows 7 home oem + asus + problem ze zdobyciem plyty do oem - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Windows 7 home oem + asus + problem ze zdobyciem plyty do oem (/windows-7-home-oem-asus-problem-ze-zdobyciem-plyty-do-oem-18424-t) |
Windows 7 home oem + asus + problem ze zdobyciem plyty do oem - kthing - 05.09.2011 09:17 Witam! Wczoraj była impreza i moi genialni koledzy pod moja chwilowa nieobecnością zainstalowali mi ubuntu + usuneli partycje odzyskiwania. Jedyne co mi zostało z mojego Windows 7 to naklejka pod spodem, konsultant z Microsoft polecil mi abym skontaktował się z asusem, lecz nie dają znaków życia, czy ktoś z was orientuje się jak to jest u asusa z wysyłaniem płytek do oem, oraz czy mogę zainstalować system w inny sposób? NP ściągając go gdzieś ze strony Microsoftu. Zważywszy ze mam numer seryjny. Dziękuje i pozdrawiam! RE: Windows 7 home oem + asus + problem ze zdobyciem plyty do oem - thermalfake - 05.09.2011 11:21 Dwie opcje - zamówić nośniki odzyskiwania z infolinii asusa - musisz podać numer seryjny. Płytki dostarczane są odpłatnie. Druga możliwość to zainstalowanie z nośnika OEM dokładnie tej samej wersji (microsoft oficjalnie nie udostępnia nośników w sieci). Ze strony supportu asusa http://support.asus.com.tw/download/download.aspx?SLanguage=pl-pl ściągasz sterowniki plus wymagane oprogramowanie do poprawnej obsługi sprzętu. Aktywacja systemu przebiega telefonicznie. No ale jak koledzy byli tacy genialni to niech teraz zrobią zrzutkę na nośnik. RE: Windows 7 home oem + asus + problem ze zdobyciem plyty do oem - kthing - 05.09.2011 14:41 Prawdopodobnie zrobią zrzutkę jak nic lepszego nie wymyśle. Pracownik ASUS odpowiedział mi na maila z info ze nie wysyłają nośników oem ewentualnie mogą odzyskać, co kosztuje 100zl i cokolwiek to znaczy. Sąsiadka ma podobnego asusa i chyba ta sama wersje systemu, gdyby użyła programu do tworzenia płyty do odzyskiwania to mógłbym użyć jej i było by to legalne? System raczej jest tem sam ale pozostaje kwestia językowa, mam lapka kupionego w stanach i do tej pory byl po angielsku, czy w kluczu jest to gdzieś umieszczone i czy polski system oem przyjmie ten klucz? RE: Windows 7 home oem + asus + problem ze zdobyciem plyty do oem - thermalfake - 05.09.2011 15:55 Jeśli jest to ta sama seria czyli różni się nieznacznie parametrami (ta sama platforma) można spróbować, aktywacja i tak leci po OEM SLP (aktywacja fabryczna z jednego klucza robiona przez producenta). RE: Windows 7 home oem + asus + problem ze zdobyciem plyty do oem - kthing - 05.09.2011 16:25 Mam serie G, ona serie A, myślę ze wspólne jest tylko to ze są asusowe, oraz ze to ta sama wersja (poza tym ze ona ma polski a ja angielski system) RE: Windows 7 home oem + asus + problem ze zdobyciem plyty do oem - thermalfake - 05.09.2011 16:36 Podaj oba modele ![]() RE: Windows 7 home oem + asus + problem ze zdobyciem plyty do oem - kthing - 05.09.2011 18:44 Asus G5IJ i Asus K52F (Gadaj z kobietami, mówiła ze G ![]() RE: Windows 7 home oem + asus + problem ze zdobyciem plyty do oem - thermalfake - 05.09.2011 20:25 Jest to platforma Intel'a ale się nieco różni zastosowanymi bebechami w środku więc jednaj lepiej nie kombinować. RE: Windows 7 home oem + asus + problem ze zdobyciem plyty do oem - kthing - 05.09.2011 20:58 Myślę ze jestem w stanie zmienić sobie sterownik, bardziej obawiam sie o sprawy prawne ![]() ![]() RE: Windows 7 home oem + asus + problem ze zdobyciem plyty do oem - thermalfake - 05.09.2011 21:59 Lepszą alternatywą jest postawienie czystego systemu PL i ściągnięcie z supportu asusa tylko tego co potrzeba. RE: Windows 7 home oem + asus + problem ze zdobyciem plyty do oem - kthing - 05.09.2011 23:19 Tylko jak to zrobić nie naruszając licencji tego klucza który mam ![]() RE: Windows 7 home oem + asus + problem ze zdobyciem plyty do oem - thermalfake - 06.09.2011 14:47 Niczego nie naruszasz tym działaniem, w trakcie instalacji wpisujesz klucz od spodu. Dalsza gadka nie ma sensu,bo widzę, że się tego boisz jak ognia ![]() Chcesz mieć tak jak był więc niech mośki płacą za głupotę. RE: Windows 7 home oem + asus + problem ze zdobyciem plyty do oem - kthing - 06.09.2011 22:46 nie nie nie - nie boje się ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Windows 7 home oem + asus + problem ze zdobyciem plyty do oem - thermalfake - 06.09.2011 23:33 Licencje językowe nie są zgodne niestety, przynajmniej licencjonowanie to wyraźnie zastrzega, ale kto tak na dobrą sprawę będzie to dogłębnie sprawdzał. |