Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Przypadkowo usunięta partycja z danymi - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Przypadkowo usunięta partycja z danymi (/przypadkowo-usunieta-partycja-z-danymi-18397-t)

Przypadkowo usunięta partycja z danymi - abuczi - 03.09.2011 10:53

Cześć,

Potrzebuję pomocy

Przeglądałem wszsytkie możliwe fora i nie znalazłem rozwiązania.

Wczoraj postanowiłem że przeinstaluję system - restore C: Drive (Win 7 home ed. x64). Dysk twardy miałem podzielony na 2 partycję.
No i z nadzieją że druga partycja zostanie nie tknięta przy przeinstalowaniu...nie zgrałem żadnych plików.

W tym momencie mam 1 partycję (plus ukrytą - recovery). Kompletnie wszystko zostało usuniętę.

Czy jest możliwość odzyskania tej partycji? Próbowałem różnych programów, ale są to głównie programy do odzyskiwania plików...Partition Finf and Mount i Recover My Files.

Głównie chodzi mi o odzyskanie całej partycji. Możecie cos polecić? Ewentualnie program, który odzyska te pliki.

Bardzo proszę o pomoc.

RE: Usunięta partycja - thermalfake - 03.09.2011 11:05

Zależy jaki sprzęt. Jeśli "przeklikałeś" recovery na szybko to domyślnie system mógł się przywrócić na cały dysk a nie pierwszą partycję (np w Asusach). Ja mogę poradzić TestDisk'a którego można pobrać w pakietach z płytami ratunkowymi systemów livecd (przeważnie linux). Jest pełno instrukcji/filmików w sieci. Można się też posłużyć Partition Wizardem (wersja bootable). Takie rzeczy najlepiej robić z dodatkowym dyskiem (może być zewnętrzny na usb) i tam zrzucać wynik odzyskiwania partycji żeby nie nadpisać powierzchni tego dysku z którego odzyskujemy.