Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Windows 7 Carny ekran podczas instalacji - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Windows 7 Carny ekran podczas instalacji (/windows-7-carny-ekran-podczas-instalacji-18377-t)

Windows 7 Carny ekran podczas instalacji - kamyk_ziom - 02.09.2011 07:26

Witam jestem tutaj nowy jeśli popełnię jakieś błędy to wybaczcie.

Jestem właścicielem nowego laptopa Samsung RV520 od 3 dni
Był na nim zainstalowany Win7 stwierdziłem że mi się nie podoba to zmienię na XP i od tego momentu zaczęły się problemy, okazało się ze niema sterowników grafiki pod XP ze smutną miną wracam do 7 , wkładam płytę pokazuje się napis Windows is loading files...
następnie okno z logiem Windowsa bum czarny ekran i koniec.
W czym problem może jakieś ustawienia w biosie ?
Przypomnę ze mam także płytę System Recovery Media Windows & Home Premium SP1 i dzieje się to samo co podczas instalacji Windowsa ;/
Pomocy

RE: Windows 7 Carny ekran podczas instalacji - thermalfake - 02.09.2011 19:09

Nie zaszkodzi z tej płytki. Ukryte recovery na dysku jak i bootmanager pewnie i tak już rozwaliłeś.

RE: Windows 7 Carny ekran podczas instalacji - kamyk_ziom - 02.09.2011 19:30

(02.09.2011 19:09)thermalfake napisał(a):  Nie zaszkodzi z tej płytki. Ukryte recovery na dysku jak i bootmanager pewnie i tak już rozwaliłeś.

tylko że nie działa z tej płyty to recovery, robi się to samo co z Windowsem wyskakuje czarny ekran koniec,
może coś źle robię, wciskałem także przy starcie f4 recovery i wyskoczył jakiś manager i ładował coś ale nie powiem ci co to jest.

RE: Windows 7 Carny ekran podczas instalacji - thermalfake - 02.09.2011 21:25

Może jakieś pozostałości na dysku po XP zadecydowały o tym, że nie chce się poprawnie uruchomić.
Jeśli da radę z tego recovery na dvd (w co wątpię) odpalić konsolę odzyskiwania można zastosować opcję wyczyszczenia całego dysku ( system i tak już masz na nośniku). Ten sam efekt można uzyskać za pomocą dysku naprawy systemu Windows 7 (nie ma na nim systemu, jak dobrze poszukasz po sieci to znajdziesz iso ~150mb)
Shift + F10
wpisywać komendy po kolei:
diskpart
list disk
select disk X - zobaczyć pod jakim był numerem zazwyczaj 0
clean
exit
Jeśli to nie zadziała można zastosować darmowego GParted; Partition Wizard; Easeus Partition Master (bootowalna wersja z usb/cd) czy aplikacji do partycjonowania na płytach ratunkowych z systemem livecd.
Jest przypuszczenie, że mogła też wystąpić usterka sprzętowa i trzeba odesłać na gwarancję do producenta.