Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Znikające sterowniki Realtek HD - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Software (/software-27-f)
+---- Dział: Sterowniki (/sterowniki-17-f)
+---- Wątek: Znikające sterowniki Realtek HD (/znikajace-sterowniki-realtek-hd-1835-t)

Znikające sterowniki Realtek HD - piotrek2308 - 23.10.2009 08:44

Instaluje te sterowniki Realtek HD Audio (R235) i niby są zainstalowane wszystko działa, muzyka chodzi.
Uruchamiam ponownie też wszystko ok.
Wyłączam go, wyłączam listwę. Włączę a tu sterowników nie ma, muzyka nie chodzi..
Wie ktoś o co tu chodzi??

Moja płyta to Asus A8v-Vm-Se. Zintegrowana karta dźwiękowa (alc660)
Próbowałem zainstalować sterowniki do Visty ale nadal nie pomogły. Problem nadal ten sam po uruchomieniu kompa sterowników nie ma. I jak chcę posłuchać muzyki to za każdym razem muszę od nowa sterowniki instalować. Trochę to kłopotliwe.

RE: Znikające sterowniki Realtek HD - Romanek100 - 28.10.2009 20:34

Źle zainstalowany sterownik. A czy czasem nie była z jakiegoś wirtualnego dysku brany? Tu są sterowniki: [urln]http://www.realtek.com.tw/default.aspx[/urln]

RE: Znikające sterowniki Realtek HD - piotrek2308 - 29.10.2009 10:05

(28.10.2009 20:34)Romanek100 napisał(a):  Źle zainstalowany sterownik. A czy czasem nie była z jakiegoś wirtualnego dysku brany? Tu są sterowniki: [urln]http://www.realtek.com.tw/default.aspx[/urln]
Czemu źle? Nie rozumiem pytania, co z wirtualnego dysku?

Zauważyłem ostatnio, że te sterowniki się same nie usuwają. To znaczy, że jak włączyłem kompa to ich nie było, dźwięku nie było i nie chciało mi się ich instalować i później kompa wyłączyłem. A teraz go włączyłem patrze a tu się sterowniki załadowały. Taki wniosek z tego, że nie za każdym razem się ładują. Wie ktoś może dlaczego?

RE: Znikające sterowniki Realtek HD - Romanek100 - 29.10.2009 13:32

Prawym myszki na głośniczku systemowym i wybierz Urządzenia do odtwarzania i tam ustaw, które jest domyślne.

RE: Znikające sterowniki Realtek HD - piotrek2308 - 29.10.2009 13:41

(29.10.2009 13:32)Romanek100 napisał(a):  Prawym myszki na głośniczku systemowym i wybierz Urządzenia do odtwarzania i tam ustaw, które jest domyślne.

Mam ustawione tak jak być powinno.

RE: Znikające sterowniki Realtek HD - piotrek2308 - 01.11.2009 16:37

To napisze co instaluje, być może instaluje o coś za mało. Najpierw :
VIA_HyperionPro_V524A (sterowniki chipistu)
i realtek HD audio R235.
Może czegoś brak, nie wiem co jeszcze mogło by być. Płyta od płyty głównej w ogóle nie jest kompatybilna z Windowsem i muszę wszystko z neta pobierać i być może o czymś nie pamiętam.
Zauważyłem, że jak w menadżerze urządzeń biorę aktualizuj sterowniki to coś tam jest napisane że sterowniki realtk nie są podpisane cyfrowo. To może dlatego system je usuwa. Da to się jakoś naprawić?

RE: Znikające sterowniki Realtek HD - roboo2 - 20.03.2010 16:27

Witam mam ten sam problem co kolega wyżej czy istnieje jakieś rozwiązanie?

RE: Znikające sterowniki Realtek HD - slump - 21.03.2010 01:41

W poradnikach i tutorialach jest porada odnośnie aktualizacji sterowników. Najlepiej z niej skorzystać.

RE: Znikające sterowniki Realtek HD - ihatebuffering - 21.03.2010 10:37

Albo pobierz najnowsze sterowniki realteca na Win 7 wersja chyba R2.43 jak się nie mylę , szukaj sterowników podpisanych cyfrowo .

RE: Znikające sterowniki Realtek HD - cajar - 28.03.2010 16:10

U mnie HP Compaq 6735s występuje podobny problem - sterownik niby się instaluje, ale po restarcie nie ładuje się razem z systemem. Oprócz tego, jak sprawdzam folder instalacji sterownikow (c:\Program Files\Realtek\) to jest on prawie pusty - są tam tylko dwa pliki. Więc coś jest nie tak. Sprawdziłem, że podczas pracy instalatora tworzone jest tam sporo plików,kilka katalogów (porównałem z innym laptopem - to są pliki które tam powinny zostać na stałe) jednak po tym jak instalator konczy prace pliki te znikają. Instalator komunikuje mi, że instalacja zakończona pomyślnie. I mogę tak te sterowniki instalować raz po raz, w kółko i nic. Na innym laptopie jak raz zainstaluje sterowniki, to przy drugiej próbie instalacji instalator najpierw chce dokonać deinstalacji zainstalowanej już wersji - ale na tym HP tak nie ma. System to Windows 7, 64 bit - zainstalowany kilka dni temu (m.in. dlatego że może uda się po reinstalacji systemu zainstalować te sterowniki) ale to nie pomogło...

Dodam, że sterowniki pobrałem najnowsze ze strony Realtek, dla systemu w wersji 64bit - więc teoretycznie powinno być ok, a one się same kasują przy instalacji :/