Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Laptop z naklejką licencyjną Visty - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Laptop z naklejką licencyjną Visty (/laptop-z-naklejka-licencyjna-visty-18297-t)

Laptop z naklejką licencyjną Visty - marek-z - 28.08.2011 14:10

Witam,

Mam laptopa który miał zainstalowaną Vistę w wersji włoskiej. Laptop posiada naklejkę licencyjną pod spodem. Mam pytanie - czy mogę ściągnąć Vistę w wersji polskiej jako obraz płyty .iso i do jej zarejestrowania użyć danych z naklejki licencyjnej?

RE: Laptop z naklejką licencyjną Visty - thermalfake - 28.08.2011 16:52

Jednoznacznie jest to niezgodne z licencją.
Raz, że nie możesz sobie ot tak ściągać iso, musi być oryginalnie tłoczony nośnik OEM (może być pożyczony) z tej samej wersji. Po drugie musi być ta sama lokalizacja produktu.
Jak zrobisz to podpowie Ci sumienie.

RE: Laptop z naklejką licencyjną Visty - marek-z - 28.08.2011 22:12

Chodziło mi właśnie o taki pożyczony obraz .iso jakby np. w kompie padła płyta główna...

To może zapytam inaczej - czy można zmienić język w Viście, tej włoskiej która jest oryginalnie w laptopie, na polski i będzie to zgodne z licencją? Czy "lokalizacja" oznacza tutaj wersję językową? Ewentualnie czy można po prostu zrobić jakiś odpłatny upgrade do wersji polskiej, żeby to było zgodne z licencjami.

RE: Laptop z naklejką licencyjną Visty - thermalfake - 28.08.2011 23:15

Można zmienić pod warunkiem gdy jest to wersja włoska Ultimate - tak samo jak w Windows 7 uprawnia Cię do zainstalowania pakietu MUI PL.
Nie ma czegoś takiego jak odpłatny upgrade z innej wersji językowej na wersję polską.