![]() |
Rozwiązany Jak grać w jedną grę na dwóch laptopach? (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +---- Dział: Gry (/gry-29-f) +---- Wątek: Rozwiązany Jak grać w jedną grę na dwóch laptopach? (rozwiązany) (/jak-grac-w-jedna-gre-na-dwoch-laptopach-rozwiazany-18165-t) |
Jak grać w jedną grę na dwóch laptopach? (rozwiązany) - Smokofenek - 22.08.2011 14:59 Witam! Czy istnieje możliwość zagrania w jakąś grę (nie mmo) na dwóch laptopach? Mam na myśli taką grę "normalną", czyli nie że podłączam się do serwera i gram. Ale na przykład taki Crash Team Racing. Można zagrać na 4 playery. Czy dałoby radę zrobić tak abym mógł stworzyć grę i mój brat mógł grać na osobnym sprzęcie? Jakiś program, czy coś... Dodam, że jesteśmy w jednej sieci wi-fi i tej samej grupie sieciowej. Oba lapki mają Win7 HP 32bit Zależy mi na tym bo czasem jak dzieli ekran na dwa to się głupio gra :/ Z góry dzięki. RE: Jak grać w jedną grę na dwóch laptopach? - stingear - 22.08.2011 16:09 Da się. Trzeba w ustawieniach gry przy wyborze rozgrywki sieciowej ustawić, aby gra działała na sieci TCP/IP, lub LAN(w różnych grach różnie bywa). Trzeba wtedy zrobić tak, że na jednym komputerze tworzy się tzw. serwer gry, do którego osoba z drugiego komputera się podłącza. RE: Jak grać w jedną grę na dwóch laptopach? - Smokofenek - 23.08.2011 00:33 Oh, rozumiem, ale miałem na myśli raczej gry, które nie posiadają takiej możliwości jak serwery. CTR jest grą na playstation, mam emulator, dzięki któremu mogę w nią grać na laptopie (tak, mam oryginalną kupioną grę) i chciałem wiedzieć, czy da się jakoś przez emulator albo inny program połączyć aby pograć na multiplayer przez sieć lan. W Nestopii, emulatorze pegasusa była taka możliwość, że możesz stworzyć serwer lub dojść do jednego i tam grać. Spróbuję obczaić czy jakiś emulator coś takiego ma, ale wolałbym osobną aplikację bo nie tylko w gry emulowane z psx'a chciałem grać, ale także te na pc. Jeżeli jest taki program to chętnie z niego skorzystam. RE: Jak grać w jedną grę na dwóch laptopach? - stingear - 23.08.2011 18:42 Raczej ciężko, żeby emulator obsługiwał taką funkcję, aczkolwiek nigdy się z tym nie spotkałem w przypadku emulatora dla PS. Co do gier PC, to się to robi bez żadnej aplikacji. A stworzenie serwera LAN to jest stworzenie gry na jednym komputerze do której mogą się podłączyć inni. Więc do grania w gry PC przez sieć nie potrzebujesz żadnych dodatkowych aplikacji. RE: Jak grać w jedną grę na dwóch laptopach? - Smokofenek - 23.08.2011 19:50 Jeśli chodzi o emulator do PS to podobno ePSXe ma jakiś plugin do netplaya. Niestety ten emulator jest (moim zdaniem) jednym z najgorszych bo zamula strasznie i gdy cokolwiek włączę to klatkuje, nie ma za bardzo dobrych funkcji quick load/save i w ogóle. Używam innego i jest wszystko w porządku. A jeśli zaś chodzi o gry na PC, to czy każda gra w której jest multiplayer ma możliwość grania w sieci LAN? Bo myślałem, że tylko niektóre tak mają (może dlatego, że częściej gram w gry singleplayer i tam tego nie ma ;p) RE: Jak grać w jedną grę na dwóch laptopach? - stingear - 24.08.2011 15:42 Każda gra, która ma opcję multiplayer, ma opcję gry LAN. Co do emulatora to polecam PSXFin([urln=http://chomikuj.pl/stingear/PSXFin+-+PSX+Emulator+PL,267733261.exe]KLIK[/urln]). Emulator naprawdę lekki, prosty w obsłudze i funkcjonalny. Jest to jeden z najlepszych emulatorów dostępnych w sieci. RE: Jak grać w jedną grę na dwóch laptopach? - Smokofenek - 30.08.2011 19:39 Ogólnie emulator mam (właśnie akurat tego ;p), ale fajnie by było, gdyby miał netplaya ![]() I dzięki wszystkim za pomoc ![]() |