Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Prawdopodobnie zainfekowany system - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Bezpieczeństwo Windows 7 (/bezpieczenstwo-windows-7-15-f)
+--- Wątek: Prawdopodobnie zainfekowany system (/prawdopodobnie-zainfekowany-system-18147-t)

Prawdopodobnie zainfekowany system - mark2806 - 21.08.2011 19:28

Witam. Kupiłem kompa z wgranym oryginalnym systemem (jest nalepka homologacji) ale nie mam płyty ani kopi systemu a system złapał wirusa. Nie działa przywracanie systemu, choć są punkty przywracania. Nie działają przeglądarki i nie można zainstalować antywira żadnego, a kilka próbowałem. Co mogę w tej sytuacji zrobić oprócz kupna nowego systemu?? Mam Windows 7 home premium x32.

RE: zainfekowany system - thermalfake - 21.08.2011 20:07

Ściągnąć sobie dowolną dystrybucję systemu livecd odpalanego tylko z nośnika do pamięci ram np Knoppix, zrzucić dane z partycji systemowej na inną lub zewnętrzny dysk najlepiej pusty, żeby niczego nie zainfekować.
Potem przywrócić fabryczny system z ukrytej partycji. Są instrukcje w sieci dla konkretnych marek. Zainstalować dobrego antywirusa i przeskanować miejsce tam gdzie dane będą składowane do późniejszego przywrócenia na swoje miejsce. No i oczywiście proszę nie zapomnieć o wykonaniu nośników, bo następnym razem może się skończyć o wiele gorzej.

Jest jeszcze opcja skanowania on-line z przeglądarki takiego systemu lub jak ktoś jest obyty to ma na płytach ratunkowych różne systemy a w nich aplikacje do usuwania złośliwego oprogramowania bez potrzeby instalacji na dysku.

RE: Prawdopodobnie zainfekowany system - DeJoker - 25.08.2011 12:53

Spróbuj użyc skanera online: http://www.f-secure.com/en_EMEA-Labs/security-threats/tools/online-scanner

RE: Prawdopodobnie zainfekowany system - mark2806 - 28.08.2011 22:58

dzięki popróbuje