Problem z drukarką Canon IP5200R - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +---- Dział: Sterowniki (/sterowniki-17-f) +---- Wątek: Problem z drukarką Canon IP5200R (/problem-z-drukarka-canon-ip5200r-18110-t) |
Problem z drukarką Canon IP5200R - XGrzesX - 19.08.2011 19:41 Od tygodnia walczę z zainstalowaniem drukarki Canon IP5200R. Drukarka na kablu pracuje prawidłowo ale nie działa poprzez Wifi. Instaluje najnowsze sterowniki i nic. Program IJ Network Driver Ver. 2.5.6 nie widzi drukarki w zasięgu routera. Po wpisaniu IP drukarki też jej nie widzi. Drukarka bez problemu pracuje po Wifi na drugin komputerze z WinXP. Udaje mi się zainstalować drukakrę dodając ją jako drukarkę sieciową i wybierając port TCP/IP. Drukowanie działa wtedy ale nie jest pokazywany poziom tuszu. Z tego co w pomocy technicznej canona mówili to drukarki nie powinno się instalować na porcie TCP/IP tylko na "Canon BJNP Port" tylko że u mnie wybierając "Canon BJNP Port" nie działa. Jak można usunąć i zainstalować na nowo "Canon BJNP Port" ? Czy "Canon BJNP Port" jest standardowo w Windows 7 czy zainstalował mi się przy instalacji drukarki ? RE: Problem z drukarką Canon IP5200R - stingear - 19.08.2011 19:53 Port ten instalowany jest razem z drukarką, nie ma go standardowo w systemie. Podstawowym pytaniem jest jaką wersję W7 posiadasz i ile bit? Sterowniki są przeznaczone dla Twojej wersji W7, tj. są w odpowiedniej wersji bitowej? Problemem prawdopodobnie jest źle zainstalowany port, który musiałbyś odinstalować wraz ze wszystkim od drukarki i zainstalować na nowo używając odpowiedniej wersji driverów. Drukarka ma w routerze statycznie, czy dynamicznie przypisane IP? RE: Problem z drukarką Canon IP5200R - XGrzesX - 20.08.2011 08:45 Mam wersję 64 bitową. Używam sterowników przeznaczonych do tej wersji systemu. Po odinstalowaniu sterowników drukarki port BJNP zostaje bo dodając nowy port mam na liście "Canon BJNP Port" i nie wiem jak mogą to wywalić. Co do IP drukarki to w routerze nic nie ustawiałem ale drukarka ma cały czas to samo IP. RE: Problem z drukarką Canon IP5200R - stingear - 22.08.2011 16:27 Port powinieneś móc usunąć poprzez Menadżer urządzeń. Start -> Panel sterowania -> Menadżer urządzeń. RE: Problem z drukarką Canon IP5200R - XGrzesX - 22.08.2011 18:46 Udaje się usunąć w ten sposób ale jak dodaje nowy port to mam na liście "Canon BJNP Port" czyli nie wszystkie pliki związane ze sterownikami zostały usunięte. RE: Problem z drukarką Canon IP5200R - stingear - 23.08.2011 18:40 Wyczyść komputer CCleaner'em po odinstalowaniu. Następnie spróbuj zainstalować drukarkę. |