![]() |
Ważna informacja o procesorach AMD socket AM3 i prędkosciach pamieci - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Ważna informacja o procesorach AMD socket AM3 i prędkosciach pamieci (/wazna-informacja-o-procesorach-amd-socket-am3-i-predkosciach-pamieci-17832-t) |
Ważna informacja o procesorach AMD socket AM3 i prędkosciach pamieci - Phen0m - 06.08.2011 20:31 Witam was serdecznie. Szukając problemu z moim komputerem jaki mam od lutego tego roku znalazłem taki artykuł w internecie przed wczoraj i powalił mnie on na kolana. Chciał bym się tym artykułem z wami podzielić i zapytać czy ktoś z was ma podobne problemy. Oto link http://forum.giga-byte.co.uk/index.php?PHPSESSID=3e56d07bec5f15d442d5fb0921a76438&/topic,2515.0.html RE: Ważna informacja o procesorach AMD socket AM3 i prędkosciach pamieci - thermalfake - 06.08.2011 21:29 Do tej pory nie miałem. Wspominając nawet stareńkiego już Athlona 64 3700+ na S939 który miał zintegrowany kontroler pamięci (64-ki to zapoczątkowały u amd) w cpu bez problemu kręciłem pamięci ddr powyżej nominalnych taktów, w zależności jakiej klasy one były zdarzało się ciągnąć wyniki nawet w okolice 300mhz (ddr600). RE: Ważna informacja o procesorach AMD socket AM3 i prędkosciach pamieci - nieboraku - 07.08.2011 20:49 Czytalem o tym problemie, ktory czesto wystepowal, gdy zajete byly wszystkie banki pamieci. Aczkolwiek warto zauwazyc, ze podobne problemy bywaly tez z i7 pierwszej generacji ![]() RE: Ważna informacja o procesorach AMD socket AM3 i prędkosciach pamieci - Phen0m - 11.08.2011 14:43 thermalfake w tym co piszesz jest wiele prawdy. w tym artykule jest opisana wada która dotyczy tylko Procków na sokecie AM3. Myślę ze to dlatego pojawiło sie AM3+ gdzie ten problem podobno już nie występuje. Ja walczyłem z tym problemem i powiem wam ze komp działa jak się zostawi tylko jedna kość ramu lub podkręci prąd do 1.6 przy dwóch kościach. Dziwny problem. Moim zdaniem to jak się kupuje części, w tym przypadku DDR3 1333Mhz to chce się używać go właśnie w tej prędkości i nic nie kombinować. Jest XXI wiek a nie jakieś początki lat 90 gdzie kompy się pojawiały na rynku z mnóstwem błędów i źle wyprodukowanych części. Błąd oczywiście leże po stronie AMD i nawet sami się do tego przyznali. Wyniki u mnie jest taki ze straciłem wiarę w AMD i wracam do intela. RE: Ważna informacja o procesorach AMD socket AM3 i prędkosciach pamieci - nieboraku - 11.08.2011 17:20 (11.08.2011 14:43)Phen0m napisał(a): thermalfake w tym co piszesz jest wiele prawdy. Po pierwsze - podkrecasz napiecie na 1.6V, a po drugie - to wiekszosc kosci DDR3 potrzebuje 1.65V, wiec nie rozumiem zdziwienia, ze na nizszym napieciu nie dzialaja normalnie ![]() RE: Ważna informacja o procesorach AMD socket AM3 i prędkosciach pamieci - Phen0m - 13.08.2011 16:31 widzisz, napisałeś większość a nie wszystkie. Moje kości należą do mniejszości i działają na 1.5 V RE: Ważna informacja o procesorach AMD socket AM3 i prędkosciach pamieci - nieboraku - 14.08.2011 19:51 (13.08.2011 16:31)Phen0m napisał(a): widzisz, napisałeś większość a nie wszystkie. Moje kości należą do mniejszości i działają na 1.5 V Widocznie nie dzialaja, skoro piszesz, ze masz z nimi problem ![]() |