Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Kłopot z udostępnieniem poł. int. przez WLAN Vista x86 <=> Win7 x64 - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Forum (/forum-1-f)
+--- Dział: Kosz (/kosz-3-f)
+--- Wątek: Kłopot z udostępnieniem poł. int. przez WLAN Vista x86 <=> Win7 x64 (/klopot-z-udostepnieniem-pol-int-przez-wlan-vista-x86-win7-x64-1780-t)

Kłopot z udostępnieniem poł. int. przez WLAN Vista x86 <=> Win7 x64 - homicida - 18.10.2009 20:18

Witam.

Jak w tytule - mam komputer stacjonarny z Windowsem 7 Ultimate x64. Do tego kompa podłączony jest modem od Netii - Thomson SpeedTouch 330. Internet działa normalnie. Oprócz sieciówki zintegrowanej z płytą główną, której nie używam, mam zainstalowaną kartę radiową PENTAGRAM horNET Wi-Fi USB Lite P 6122-07. Przy pomocy tej karty chciałem udostępnić internet na laptopa mojej siostry - Fujitsu-Siemens Amilo Pa 2510 z Windowsem Vistą Home Basic x86.

Niestety nie jestem w stanie skonfigurować tego połączenia tak, aby działało poprawnie. Tworzę sieć ad hoc, gdyż taka zawsze dotąd działała. W najlepszym przypadku oba komputery rozpoznały sieć, mogłem wybrać ich lokalizację (domowa) i tym sposobem miałem połączenie lokalne. Teraz coś zmieniłem próbując to poprawić i tylko u siostry rozpoznaje sieć, u mnie natomiast pokazuje po długim identyfikowaniu "Niezidentyfikowaną sieć publiczną". Ponadto po chwili od rozpoznania tej niezidentyfikowanej sieci u mnie u siostry rozpoczyna się identyfikowanie 2. sieci bezprzewodowej... która ostatecznie też zostaje uznana za niezidentyfikowaną... Ponadto choć w Centrum sieci i udostępniania jest napisane, że mam połączenie lokalne, to w folderze Sieć ani u mnie ani u siostry nie ma widocznego żadnego komputera poza własnym.

Próbowałem naprawdę dużo możliwości - przez zmianę rodzaju zabezpieczeń tego połączenia, wyłączanie Zapory systemu Windows (używam jeszcze ESET NOD32 Antyvirus 4.0.437) po zmianę ustawień TCP/IP v4 - choć tu nie jestem pewien co do skuteczności, gdyż nie jestem w tym aż tak biegły.

Dodam, że wcześniej mój komp pracował na XP SP2 x86, a następnie na Viście Ultimate SP2 x86 i zawsze po większych lub mniejszych zabawach z konfiguracją udawało się udostępnić ten internet. Pierwsze, co mi przyszło na myśl to konflikt 32 – 64 bity, choć to czysty strzał.

Starałem się znaleźć coś podobnego w już istniejących wątkach, ale nie doszukałem się niczego trafnego, dlatego chętnie wysłucham wszelkich propozycji i pomysłów.

Pozdrawiam, homicida.