Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Problem z przeinstalowaniem systemu - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Problem z przeinstalowaniem systemu (/problem-z-przeinstalowaniem-systemu-17730-t)

Problem z przeinstalowaniem systemu - Saren16DS - 02.08.2011 12:24

Jak zawsze używając komputera zbierają się na nim śmieci i komputer zaczyna wolniej działać. Nadchodzi potrzeba przeinstalowania systemu.
Ale nie mogę przeinstalować systemu Windows 7 Ultimate x64 do tej samej wersji, gdyż po sprawdzaniu zgodności otrzymuje komunikat:

Nie można uaktualnić z 64-bitowej wersji systemu Windows do wersji 32-bitowej. Aby wykonać uaktualnienie, uzyskaj wersję 64-bitową dysku instalacyjnego lub przejdź do trybu online, aby dowiedzieć się, jak zainstalować system Windows 7 i zachować swoje pliki oraz ustawienia.

Nie można uaktualnić z 32-bitowej wersji systemu Windows do wersji 64-bitowej. Aby wykonać uaktualnienie, uzyskaj wersję 32-bitową dysku instalacyjnego systemu Windows.

Kompletnie nie wiem co mam robić... a zależy mi na uaktualnieniu systemu bez utraty danych. Bardzo proszę o pomoc.

RE: Problem z przeinstalowaniem systemu - nieboraku - 02.08.2011 12:27

Pewny jestes, ze wkladasz plyte x64 chcac przeinstalowac system x64, albo plyte x86 chcac przeinstlowac system x86?

Druga sprawa - nie da sie przejsc na 32 bity, jesli system obecnie ma 64 bity, i vice versa, i jedynie czysta instalka da rade.

RE: Problem z przeinstalowaniem systemu - jacek-placek - 02.08.2011 12:33

(02.08.2011 12:24)Saren16DS napisał(a):  Nie można uaktualnić z 64-bitowej wersji systemu Windows do wersji 32-bitowej. Aby wykonać uaktualnienie, uzyskaj wersję 64-bitową dysku instalacyjnego lub przejdź do trybu online, aby dowiedzieć się, jak zainstalować system Windows 7 i zachować swoje pliki oraz ustawienia.

Nie można uaktualnić z 32-bitowej wersji systemu Windows do wersji 64-bitowej. Aby wykonać uaktualnienie, uzyskaj wersję 32-bitową dysku instalacyjnego systemu Windows.

Sam sobie odpowiedziałeśUśmiechnięty Musisz po prostu zdobyć (czyt. kupić) dysk instalacyjny z odpowiednią wersją swojego systemu.

RE: Problem z przeinstalowaniem systemu - Saren16DS - 02.08.2011 12:43

Ludzie nie żartujcie no... myślałem że zrozumiecie że mam x64 i chce przeinstalować na x64 nie? Mam dysk z tym co dokładnie mam zainstalowane, czyli Windows 7 Ultimate 64 bit Uśmiechnięty

RE: Problem z przeinstalowaniem systemu - peciaq - 02.08.2011 14:14

To zrób formata i zainstaluj na czysto. Uprzednio przenieś ważne dane na DVDki albo pendraki.

RE: Problem z przeinstalowaniem systemu - Saren16DS - 02.08.2011 14:24

Jak już mówiłem, zależy mi na NIE utracie danych, nie przeniose 100 GB na peny i DVD

RE: Problem z przeinstalowaniem systemu - peciaq - 02.08.2011 14:34

Ok. Ale komputer można oczyścić, śmieci i zawalone nimi dyski to nie od razu powód do reinstalki. Pobierz CCleaner, przeczyść nim dyski i rejestr, potem pobierz Ashampoo WinOptimizer, użyj jego różnych modułów do optymalizacji i być może reinstalka nie będzie potrzebna.

RE: Problem z przeinstalowaniem systemu - jacek-placek - 02.08.2011 16:19

(02.08.2011 12:43)Saren16DS napisał(a):  Ludzie nie żartujcie no... myślałem że zrozumiecie że mam x64 i chce przeinstalować na x64 nie? Mam dysk z tym co dokładnie mam zainstalowane, czyli Windows 7 Ultimate 64 bit Uśmiechnięty

Płytę z Windowsem kupiłeś czy dostałeś od kogoś? Bo może być i tak, że płyta zawiera co innego, niż wskazuje nazwaUśmiechnięty Ten napis o niemożności instalacji, nie wziął się z kosmosu. Nie ma skutku bez przyczynyUśmiechnięty

RE: Problem z przeinstalowaniem systemu - Saren16DS - 02.08.2011 17:00

Płytę z Windowsem dostałem razem z kompem, a ten komunikat właśnie wziął się chyba z kosmosu

(02.08.2011 12:24)Saren16DS napisał(a):  Nie można uaktualnić z 64-bitowej wersji systemu Windows do wersji 32-bitowej. Aby wykonać uaktualnienie, uzyskaj wersję 64-bitową dysku instalacyjnego lub przejdź do trybu online, aby dowiedzieć się, jak zainstalować system Windows 7 i zachować swoje pliki oraz ustawienia.

RE: Problem z przeinstalowaniem systemu - Portator - 02.08.2011 17:11

Witaj. To jest tylko przypuszczenie!
Jeżeli do systemu zainstalowałeś SP1, to została zmieniona kompilacja i ma inny numer, stąd jest jego niezgodność z płytą.

RE: Problem z przeinstalowaniem systemu - Saren16DS - 02.08.2011 21:47

Tak zainstalowałem SP1 i kilka godzin temu odinstalowałem, wciąż nie moge nic zrobić

RE: Problem z przeinstalowaniem systemu - Saren16DS - 03.08.2011 11:37

Chce powiedzieć że już nie potrzebuje przeinstalowania systemu ponieważ użyłem programu CCleaner jak poradził kolega u góry i od razu komp zaczął się szybciej włączać. Polecam wszystkim CCleaner!
Aha, jednym z powodów chęci przeinstalowania systemu były błędy wyskakujące na starcie typu: usrncv.exe przestał działać i trzeba kliknąć ok, poradziłem se z tym problemem wyłączająć "ctfmon" sekcji "Uruchamiane" w menu "msconfig". Myślicie że to coś ważnego?

RE: Problem z przeinstalowaniem systemu - peciaq - 03.08.2011 13:24

Ha, CCleaner ja poleciłem! Zacieszacz
Co do ctfmon, to ja mam taką zasadę, jak nie wiem czym coś jest, to tego nie ruszam Zacieszacz

RE: Problem z przeinstalowaniem systemu - Portator - 03.08.2011 14:59

System Windows posiada w sobie mechanizm do rozpoznawania pisma ręcznego i rozpoznawania mowy. Procesem który za to odpowiada jest ctfmon.exe

RE: Problem z przeinstalowaniem systemu - Chopinone - 13.08.2011 19:26

(12.08.2011 23:47)lukrajew napisał(a):  i to mnie załamuje i zniechęca do win Smutny

Wszystko się bierze z tego, że przeważnie każdy użytkownik komputer standardowo pracuje na koncie z uprawnieniami admina. Jaki administrator, taki system Uśmiechnięty

RE: Problem z przeinstalowaniem systemu - thermalfake - 13.08.2011 19:56

Pierwszy post a już windows jest bee.
Zgadzam się z poprzednią wypowiedzią, jaki user taki jego system niekoniecznie "z okienkami".