Różnice w płynności gry przy różnych rozdzielczościach ekranu - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +---- Dział: Gry (/gry-29-f) +---- Wątek: Różnice w płynności gry przy różnych rozdzielczościach ekranu (/roznice-w-plynnosci-gry-przy-roznych-rozdzielczosciach-ekranu-17703-t) |
Różnice w płynności gry przy różnych rozdzielczościach ekranu - Ktos? - 31.07.2011 21:28 Gdy robię rozdzielczość na maksymalną, w grze (np.Crysis2) powstają straszne lagi, ja zmniejszam ją lagi ustają. Nie wiem co to powoduje, może mam niedobrą kartę, może coś z monitorem. Karta Graficzna:GeForce GT220 Monitor:LG Flastron W2453TQ Jeśli wiecie w czym problem, piszcie. RE: Lagi - peciaq - 31.07.2011 22:28 Ile masz RAM? Jaki masz system? Crysis to bardzo wymagająca gra, więc może po prostu Twój sprzęt nie daje rady. To tłumaczy idealnie te zmiany płynności przy zmianie rozdziałki. RE: Różnice w płynności gry przy różnych rozdzielczościach ekranu - Ktos? - 31.07.2011 22:35 Intel Core i3 540@3.07GHz RAM: 6GB System: Win7 Home Premium 64 bity Jeśli chodzi też o rdzenie to mam cztery. RE: Różnice w płynności gry przy różnych rozdzielczościach ekranu - peciaq - 31.07.2011 22:44 A w msconfig, w ustawieniach zaawansowanych masz ustawione użycie 4 rdzeni i max. RAM? Bo jak nie masz ustawień takich, to nic z tego że je masz, skoro system nie korzysta. RE: Różnice w płynności gry przy różnych rozdzielczościach ekranu - Ktos? - 31.07.2011 22:47 Prosiłbym cie wytłumacz mi jak to sprawdzić, i np. jak bym nie miał jak to ustawić. RE: Różnice w płynności gry przy różnych rozdzielczościach ekranu - thermalfake - 31.07.2011 22:54 Jest to jak najbardziej normalny proces. Grając w jakąkolwiek grę na dowolnym sprzęcie o określonej specyfikacji, kiedy podnosimy rozdzielczość, jakość wyświetlanej grafiki i inne bajery zapotrzebowanie na moc obliczeniową do przetworzenia obrazu na ekran wzrasta. Nie można jego rozciągać w nieskończoność. Kiedy sprzęt działa u kresu swoich możliwości i przekracza tą wyśrubowaną granicę sprzęt generuje i pokazuje na ekranie coraz mniejsze ilości wyrenderowanych klatek. Dla ludzkiego oka płynność generowanego obrazu zaczyna się od około 25fps (klatek na sekundę). Chcesz grać w lepszych detalach to zainwestuj w lepszą grafikę bo to co masz to jest brzydko mówiąc "kibel" który się nadaje do zastosowań biurowych na obecne czasy. Ogólnie ujmując różnica w płynności zależy od: - po pierwsze zadanej rozdzielczości - ustawienia szczegółowości detali w grze - zastosowanego sprzętu: wydajność grafiki i procesora Programem fraps możesz sobie pomierzyć tą wydajność przy różnych rozdzielczościach i ustawieniach szczegółowości. RE: Różnice w płynności gry przy różnych rozdzielczościach ekranu - peciaq - 31.07.2011 23:01 Pewnie masz dobrze ustawione, ale sprawdź: Start, w pole wyszukiwania wpisz msconfig, ENTER. W oknie które wyskoczy, na zakładce Rozruch, klikasz Opcje zaawansowane i tam 'ptaszkujesz' Liczbę rdzeni oraz Maksymalna pamięć i ustawiasz max wartości. Jeśli nie ma takich ustawionych oczywiście. RE: Różnice w płynności gry przy różnych rozdzielczościach ekranu - Ktos? - 31.07.2011 23:02 Jaką kartę polecasz DDR3? Starczyłaby GeForce GT430? RE: Różnice w płynności gry przy różnych rozdzielczościach ekranu - thermalfake - 31.07.2011 23:05 Też dno, nic gorszego od GTS450 nie radziłbym już kupować o ile to ma jakiś czas posłużyć do w miarę komfortowego grania. RE: Różnice w płynności gry przy różnych rozdzielczościach ekranu - peciaq - 31.07.2011 23:05 No właśnie. Też sprawdziłem teraz tą grafikę, i powiem Ci że to już moja jest lepsza nawet. A o to naprawdę trudno RE: Różnice w płynności gry przy różnych rozdzielczościach ekranu - Ktos? - 31.07.2011 23:07 To jaką proponujecie? |