![]() |
Rozłączający się internet. - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Rozłączający się internet. (/rozlaczajacy-sie-internet-17561-t) |
Rozłączający się internet. - Rafi66 - 26.07.2011 16:05 Witam, będę pisał w miarę krótko i zrozumiale. Problem polega na tym, iż internet rozłączą się co 5, 30 minut, różnie z tym jest. Najczęściej pada godzinach 12-20. Są takie dni kiedy działa bez zarzutów, ale są ona rzadkie ![]() Warto dodać, że mam router Pirelli A125G, na dole domu, gdzie jest jeden komputer, blisko telefonu. Na górze są dwa komputery. Jeden z którego właśnie pisze i tu jest ten problem oraz drugi na którym internet działa raz w miesiącu. Wszystkie są stacjonarne. Odległość między komputerem, gdzie teraz siedzie a tym na dole wynosi jakieś 10 metrów, może trochę więcej i na drodze stoi parę ścian. Siała sygnału jaką podaje Windows 7 w najlepszym miejscu postawienia "antenki" - Dostateczna. Więcej nigdy nie miałem, są to marne 2 kreski na 5. Tryb zabezpieczeń: WPA-PSK Tryb radia: 802.11g Jestem trochę "zielony" w sprawach internetu, więcej informacji będziecie musieli i powiedzieć jak zdobyć. Za pomoc będziesz posiadał satysfakcję pomocy drugiemu człowiekowi. RE: Rozłączający się internet. - thermalfake - 26.07.2011 20:41 Jakość sygnału zależy od wielu czynników: - odległość między nadajnikiem i odbiornikiem - propagacja sygnału z zewnętrznej anteny - grubość stropu i to co z czego jest robiony oraz co ma w środku Gdybym miał możliwość to podciągnął bym jeden kabel sieciowy do góry, kupił zwykły switch za parę dyszek, 2 patchcordy do podpięcia stacjonarnychi spokój. RE: Rozłączający się internet. - giantx - 29.07.2011 09:00 Jak już wspomniano zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest przepustowość łącza- jaką masz ( Mb/s) ? Czy operator się wywiązuje z umowy? Sprawdź tu http://www.speedtest.net/ i na umowie z operatorem. Najlepiej sprawdź na kompie najbliższym źródła sygnału wyłączając resztę PC. Ja mam w Dialogu DO 10 Mb/s więc może się wahać 9,30- 10, ale jak różnica jest 8-9max to opek się nie wywiązuje. RE: Rozłączający się internet. - thermalfake - 29.07.2011 21:20 Problem leży po obu stronach - nie do końca rozplanowanej i przemyślanej sieci wifi - słaba jakość rozprowadzonego sygnału. Twój router może być także rąbnięty i działa jak chce, traci synchronizację z linią i dlatego tak się dzieje. Druga strona to problemy z jakością łącza. Sama przepustowość nie ma nic do rzeczy przy tym problemie, grunt żeby połączenie było stabilne (nie zrywane) o każdej porze ale najpierw trzeba wybadać co jest przyczyną. RE: Rozłączający się internet. - Rafi66 - 05.08.2011 21:12 Przepraszam, że tak długo nie odpowiadałem, problemy z internetem. odległość między nadajnikiem i odbiornikiem - przecież jest napisane 10m propagacja sygnału z zewnętrznej anteny - Nie wiem grubość stropu i to co z czego jest robiony oraz co ma w środku - 2 sciany betonowe z pustakami... i 1 wapienna Mam 1MB/s, sprawdziłem i się wywiązuje ![]() RE: Rozłączający się internet. - dhapollo - 05.08.2011 23:32 Witam. Jak dla mnie jest to wina słabego sygnału. Proponuje pociągniecie kabelka lub doposażenie sprzętu w mocniejsze antenki. |