Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Problem z USB i telefonem (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Problem z USB i telefonem (rozwiązany) (/problem-z-usb-i-telefonem-rozwiazany-17491-t)

Problem z USB i telefonem (rozwiązany) - Radek1436 - 22.07.2011 18:31

Otóż chodzi oto, ostatnio kolega podłączył mi w kompie na płycie głównej usb z przedniego panelu.Tak podłączył że zamienil + z -.Podłączyłem telefon i mi się wyłączył i nie mogę go włączyć(pewnie coś w środku się spaliło albo coś).A to jest nowy telefon i niewiem czy uznają mi go na gwarancji.I kieruje do was takie pytanie czy będę musiał zapłacić za naprawę komórki czy sami naprawia?Co na ten temat sadzicie?

RE: Problem z USB i telefonem - thermalfake - 23.07.2011 07:21

W najlepszym przypadku zabieg ten uszkadza mostek w chipsecie na płycie głównej. Zazwyczaj jednak "leci" też urządzenie wpięte pod usb czyli w tym wypadku telefon. Jeśli serwisanci stwierdzą taki fakt zwarcia przez złącze mini usb telefonu to zgłoszenie reklamacyjne zostanie odrzucone.

RE: Problem z USB i telefonem - Radek1436 - 23.07.2011 15:02

A jaki to bedzie koszt naprawy czegos takiego? Telefon to SE Xperia X8

RE: Problem z USB i telefonem - thermalfake - 23.07.2011 15:07

Nie mam pojęcia, wyślij telefon, gdyby odmówili bezpłatnie a Ciebie nie było by stać na naprawę zapłacisz koszt transportu plus ewentualnie ekspertyza.
Popytaj na elektrodzie w dziale komputerów.

RE: Problem z USB i telefonem - Radek1436 - 23.07.2011 15:31

Telefon już wysłałem tylko nie wiem na co się przygotować czy naprawią za darmo czy będę musiał coś płacić(i niewiem ile by to kosztowało)

RE: Problem z USB i telefonem - Radek1436 - 02.08.2011 17:26

Dziś dzwoniłem do serwisu powiedzieli ze wysłali do serwisu producenta i właśnie nie wiem czy to jest dobrze czy złe :/

RE: Problem z USB i telefonem - thermalfake - 02.08.2011 22:14

Sprzedawca/dystrybutor skorzystał z gwarancji producenckiej więc na tej podstawie odesłał bezpośrednio do ich serwisu. Uzbrój się w cierpliwość i życzę powodzenia. Tam gdzie wysłałeś na pewno Cię powiadomią jak przyjdzie z powritem czy reklamację przyjmują czy odrzucają.

RE: Problem z USB i telefonem - Radek1436 - 08.08.2011 16:50

Dziś dzwoniłem do serwisu i powiedzieli ze telefon czeka we Wrocławiu na wymianę płyty głównej i że telefon dostane za tydzień. Także jak myślisz będę musiał coś płacić czy już uznali gwarancje?

RE: Problem z USB i telefonem - thermalfake - 08.08.2011 17:19

W polskim prawie jeśli zgłaszasz reklamację czy to na podstawie gwarancji, niezgodności towaru z umową, rękojmi (firmy) oni mają 14 dni na ustosunkowanie się do niej. Jeśli w tym czasie nie dostaniesz odpowiedzi z odmową to automatycznie uznaje się tą reklamację za rozpatrzoną pozytywnie na Twoją korzyść.

RE: Problem z USB i telefonem - Radek1436 - 18.08.2011 13:30

Wczoraj odebrałem telefon.Został naprawiony za darmo.Wymienili płytę główną i gwarancja znowu jest na 24miesiace.Także zakończyło się happy endem.