![]() |
Powrót z Linuxa do Windowsa - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Powrót z Linuxa do Windowsa (/powrot-z-linuxa-do-windowsa-17479-t) |
Powrót z Linuxa do Windowsa - Rambdal - 22.07.2011 10:28 Witam Mam jeden dysk podzielony na 2 partycje. C - systemowy D - z Danymi Postanowiłem postanowiłem dysk d z danymi pozostawić bez zmian. zabrałem się za instalowanie ubuntu, partycję C podzieliłem wg wskazówek i zainstalowałem nowy system. Po długim użytkowaniu i problemach na jakie natrafiłem (nie chcę wnikać jakie) postanowiłem powrócić do Windowsa. Po uruchomieniu instalatora windows widzi teraz partycję D z danymi jako C a dawną partycję C jako D. Co teraz mam zrobić aby powróciło to do poprzedniego ładu, czyli Systemowy C jako C a partycję z danymi D jako D ? Chcę zaznaczyć, że instalowałem system windows na partycji D lecz po ponownym uruchomieniu nie ładuje systemu RE: Powrót z Linuxa do Windowsa - dhapollo - 22.07.2011 11:18 To ładnie namieszałeś ![]() Tak na przyszłość jak instalujesz linuxa obok Windowsa, najlepiej na osobnym dysku i ustawiasz go jako pierwszy ![]() Szkoda że zrezygnowałeś z linuxa fajna sprawa ![]() Ale spróbujmy to naprawić, ale musisz odpowiedzieć na kilka pytań: 1. Czy jesteś w stanie zrobić kopie danych i odnowa przydzielić partycje? 3. Czy usunąłeś partycje linuxowe? 2. Jeśli system instalowałeś na D to tak jest z reguły. Możemy spróbować zmienić litery dysków w przypadku danych nie ma większego problemu to przy dysku systemowym system może się nie podnieść ![]() Zanim zaczniemy kombinacje to zrób koniecznie kopie ważnych danych (chyba że możesz pozwolić sobie na straty) zaznaczam, że za straty w danych nie odpowiadam. Zaczynamy zmieniać litery dysków: 1. Zaloguj się jako Administrator lub na konto posiadające prawa Administratora 2. Kliknij prawym na Komputer i wybierz Zarządzaj następnie Magazyn i Zarządzanie dyskami. 3. Klikasz na dysku (partycji) D prawym przyciskiem myszki i wybierasz Zmień literę dysku i ścieżki usuwasz D i dodajesz jakąś np. R i klikamy na OK. 4. Z partycją C robimy podobnie tylko że zmieniamy literę dysku na D 5. Teraz zmieniamy partycję R na C System może chcieć się restartować po zmianie ale nie koniecznie. Jest szansa że po tych zabiegach system niewstanie, wtedy tylko nowa instalacja i w czasie niej ustawienie partycji. Najlepiej usunąć wszystkie i podzielić od nowa. Ewentualnie pozostawić tylko tą z danymi a wszystkie inne wywalić i utworzyć jedną nową, sformatować ją a system instalować na tej partycji gdzie chcemy. RE: Powrót z Linuxa do Windowsa - Rambdal - 22.07.2011 11:21 wiesz jeśli mówimy o zrobieniu kopi danych to problem mi się rozwiążę. Kopiując dane od nowa podzielę dysk, lecz tych danych jest 900 GB, ciężko będzie to przenieść. RE: Powrót z Linuxa do Windowsa - dhapollo - 22.07.2011 11:43 900GB WOW Szkoda by to stracić. Ja na serwerku mam zaledwie 120GB danych (tajne / poufne) i jak by mnie to zginęło to ludzie by mnie za klejnoty powiesili i wychłostali, więc raz na tydzień robię kopię nie tylko tego ale całego dysku na drugi dysk. Po mino że się nie grzebie w ustawieniach to zawsze może paść sprzęt i co w tedy? Niestety musiałem zainwestować w drugi dysk 3x większy i tam trzymam dwie ostatnie kopie. Podstawa to to żeby nie grzebać i nie testować na zdrowym organizmie. |