Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Uszkodzona bateria po aktualizacji Windows 7 (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Uszkodzona bateria po aktualizacji Windows 7 (rozwiązany) (/uszkodzona-bateria-po-aktualizacji-windows-7-rozwiazany-17334-t)

Uszkodzona bateria po aktualizacji Windows 7 (rozwiązany) - Stjarna - 14.07.2011 20:58

Witam,
dziś rano przez Windows Uptade zainstalowała się aktualizacja Windows 7 i po ponownym uruchomieniu laptopa kolo ikonki z baterią jest czerwony krzyżyk, a gdy najadę jest napisane "Rozważ wymianę baterii". Ponadto system sądził, że bateria nie jest w ogóle naładowana, choć przedtem na 100% naładowała się. Potem, gdy naładowałam ją jeszcze raz, minęło ok. 5 minut i było 27%, choć przed tą całą aktualizacją byłoby ok. 98%. Próbowałam rozwiązać problem wyciągając baterię i jeszcze raz wkładając baterię, ale na nic się to zdało. Wcześniej nie było jakichkolwiek problemów z baterią.

Windows 7 Home Premium x64
ASUS K5OID + oryg. bateria

Dodam, że laptop ma niecały rok.

RE: Uszkodzona bateria po aktualizacj Windows 7 - thermalfake - 14.07.2011 21:13

Nie wydaje mi się, żeby padła z dnia na dzień ta bateria chociaż takie przypadki już spotykałem.
Prosiłbym o rozładowanie baterii do zera np puścić film, po tym jak Windows sam się wyłączy wejść jeszcze do biosu (klawisz F2 ) i tak zostawić do całkowitego wyłączenia. Potem ładować go całą noc, na samej baterii sprawdzić przy użytkowaniu jej wydajność. Można wspomóc się programami typu batterymon i podejrzeć jaki jest wskaźnik wear level.

Na baterie asusa udziela się rocznej gwarancji (zazwyczaj to pół roku).

RE: Uszkodzona bateria po aktualizacj Windows 7 - Stjarna - 15.07.2011 13:45

No a gwarancja na laptopa (ja mam 2 lata) nie obejmuje też baterii?
Zrobiłam tak, jak kazałeś ale po wyłączeniu laptop nie chciał się włączyć i musiałam podłączyć ładowarkę

RE: Uszkodzona bateria po aktualizacj Windows 7 - thermalfake - 15.07.2011 15:41

Bateria to materiał eksploatacyjny i w tym wypadku wszyscy producenci na nie stosują krótszą gwarancje, przeważnie jest to pół roku Musi być w tym czasie bardzo duży stopień zużycia.

RE: Uszkodzona bateria po aktualizacj Windows 7 - Stjarna - 15.07.2011 19:58

A ja jak mam sprawdzić, ile mi zostało tej gwarancji? Jest to napisane gdzieś w karcie gwarancyjnej?

RE: Uszkodzona bateria po aktualizacj Windows 7 - thermalfake - 15.07.2011 20:09

Normalnie od daty zakupu u Asusa jest rok. Zadzwoń tylko na infolinię i popytaj czy niema także innych warunków przyjęcia.

RE: Uszkodzona bateria po aktualizacj Windows 7 - Stjarna - 19.07.2011 20:07

Temat do zamknięcia. Problem został sam rozwiązany. Teraz już nie mam czerwonego krzyżyka pod ikonką baterii, a moc jest zużywana normalnie, tak jak dawniej.