Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Dużo używanej pamięci RAM przy małej ilości otwartych aplikacji - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Dużo używanej pamięci RAM przy małej ilości otwartych aplikacji (/duzo-uzywanej-pamieci-ram-przy-malej-ilosci-otwartych-aplikacji-17224-t)

Dużo używanej pamięci RAM przy małej ilości otwartych aplikacji - stonek999 - 08.07.2011 23:27

Witajcie. Pisze do was z prośbą pomocy w rozwiązaniu problemu... otóż kilka dni temu kupilem nowego laptopa. Laptop jest dosyć dobrej jakości. Dzisiaj razem z kolega instalowalismy pewne programy i gre. Kolega na swoim a ja na swoim komputerze. Okazalo sie że któryś z tych plików miał jakiegos bonusa ktory zakaził nasze komputery. Przynajmniej tak mi sie wydaje... Probowalem skanowac. skanowalem trzema antywirusami i nic... a mój problem wyglada tak iż zużycie procesora bardzo wzrasta i nie trzyma sie jakiejs normy. Bez żadnych odpalonych programów zabiera mi okolo 40-50% pamieci a mam jej aż 4GB. Po odpaleniu jakiejkolwiek beznadziejnej gry wzrasta tak że wyskakuje komunikat o całkowitym zużyciu... Prosze o pomoc...

załączam screen

[Obrazek: beztytuuwwnc.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

Ps. A i to napewno nie jest wina pamieci ponieważ kolega po instalacji tych samych plików ma identycznie

RE: Zjada pamięć ram - peciaq - 09.07.2011 00:32

A dodaj sobie wszystkie procesy ile zjadają, plus jakieś niemal 1 GB na samego Windowsa i to już daje prawie 2 GB..

RE: Zjada pamięć ram - stonek999 - 09.07.2011 10:20

ale czy to normalne ze przy graniu w zwyklą 20mb'towa gre zabiera mi 4gb ramu?
?

RE: Zjada pamięć ram - nieboraku - 09.07.2011 10:27

(09.07.2011 10:20)stonek999 napisał(a):  ale czy to normalne ze przy graniu w zwyklą 20mb'towa gre zabiera mi 4gb ramu?
?

Z jednej storny Cie pociesze, z drugiej zmartwie. Spojrz, u mnie RAMu jest zjedzone ponad 2GB, i to w dodatku przy 30 procesach mniej Zacieszacz

[attachment=2970]

Ale z drugiej strony - nie spotkalem sie jeszcze z zadna gra, ktora by sie zblizyla do magicznych 4GB RAM, wiec cos jest nie tak Zniesmaczony

BTW - cos malo chyba masz tej 'wolnej' pamieci Zniesmaczony? Zrob no zrzut ekranu z monitora zasobow z pamieci...

RE: Zjada pamięć ram - stonek999 - 09.07.2011 10:47

zrzut ekranu z monitora zasobow z pamieci

[Obrazek: beztytuullg.jpg]

RE: Dużo używanej pamięci RAM przy małej ilości otwartych aplikacji - stonek999 - 10.07.2011 19:53

dla was to normalne?
[Obrazek: beztytuugsu.jpg]

RE: Dużo używanej pamięci RAM przy małej ilości otwartych aplikacji - nieboraku - 11.07.2011 20:55

Faktycznie dziwne, tym bardziej, ze jak popatrzec na procesy pracujace, to nie widac, zeby bylo tam ich az 4GB Zakłopotany

RE: Dużo używanej pamięci RAM przy małej ilości otwartych aplikacji - giantx - 12.07.2011 06:55

Kolega ma długo swój sprzęt czy kupił też nowego? Może od kolegi złapałeś jakiegoś bonusa jeżeli stawiamy że to virus.
2. Dużo masz gadżetów zainstalowanych? Widzę że parę jest na pasku po prawej. Przywróć gadżety systemu Windows lub odinstaluj każdy z osobna. Zamkniecie krzyżykiem nie odinstalowuje gadżetu.
3. Zainstaluj jakiś trial np Tune UP lub Ashampoo WinOptymizer (są też starsze pełne wersje w gazetkach) i w modułach StartUp tuner sprawdź jakie programy startują z W7 ( selektywnie niektóre możesz wyłączać, tym sprawdzisz co zjada tak RAM ) ostrożnie nie wyłącz jakiegoś systemowego.
4. Maskując problem możesz użyć funkcji Ready Boost (pomaga bardzo podczas defragmentacji dysku lub w innych usługach)
Pozdrawiam