Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Instalacja Windows 7 po Ubuntu - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Instalacja Windows 7 po Ubuntu (/instalacja-windows-7-po-ubuntu-17178-t)

Instalacja Windows 7 po Ubuntu - auraya111 - 06.07.2011 18:52

Witam. Przez dłuższy czas miałam na laptopie Windows 7 Proffesional, lecz jakiś czas temu system się rozsypał. Na partycji C nie miałam szczególnie ważnych danych więc usunęłam całą partycję i stworzyłam ją na nowo przy instalacji najnowszego Ubuntu (linux) tak dla spróbowania. Na linuxie żadnch błędów nie było, lecz mimo wszystko chciałabym wrócić do Windowsa. I tu pojawia się problem. System plików na partycji systemowej dla linuxa to ext4, a pod Windowsa potrzebuję ntfs. W jaki sposób można usunąć partycję w ext4 i utworzyć w ntfs? Próbowałam zrobić to za pomocą płyty systemowej Windows 7, jednak to nie działa, tworzy się partycja o nieokreślonym typie( gdy używam płyty instalacyjnej ubuntu rozpoznaje on typy partycji, w tym ntfs który mam na drugiej partycji dysku) i nie można tam zainstalować Windowsa. Co robić?

RE: Instalacja Windows 7 po Ubuntu - stingear - 06.07.2011 20:49

Przy pomocy płyty z ubuntu usuń partycję ext4. Usuwając partycję uzyskasz wolne miejsce, w miejsce którego utworzysz nową pod W7. Samo formatowanie odpada, ponieważ W7 potrzebuje partycji "Zastrzeżonej", którą sobie sam tworzy podczas tworzenia partycji w kreatorze. W instalatorze W7 także bezproblemowo usuniesz tą partycję przy pomocy opcji zaawansowanych w kreatorze dysków instalatora W7. Rozwijasz opcje zaawansowane, zaznaczasz nieznaną partycję i ją usuwasz. Powstaje wolne miejsce, tam z całości tworzysz dysk C, a instalator bierze z niego 100MB i tworzy Zastrzeżoną. Tej partycji nie formatujesz. Formatujesz tylko partycję C i po formatowaniu zaznaczasz i instalujesz system. Po 15 minutach masz gotowy system. Instalujesz sterowniki i programy i gotowe.

RE: Instalacja Windows 7 po Ubuntu - auraya111 - 07.07.2011 10:51

Zrobiłam jak mówiłeś, usunełam partycję ext4, i w kreatorze dysków chciałam utworzyć partycję C, lecz przy tym wystąpił błąd. Zastrzeżona partycja 100 MB się utworzyła, lecz cała reszta nadal jest obszarem nieużywanym. Jak chcę tam utworzyć partycję to pojawia się błąd: "Nie można utworzyć nowej partycji w wybranym nieużywanym miejscu. [Błąd: 0x8004240f]". Co robić dalej?

RE: Instalacja Windows 7 po Ubuntu - jacek-placek - 07.07.2011 13:54

Może w tym wątku znajdziesz radę dla siebie - http://windows7forum.pl/problem-z-instalacja-windows-7-po-usunieciu-ubuntu-t-16773.html

RE: Instalacja Windows 7 po Ubuntu - auraya111 - 07.07.2011 14:19

Niestety podana tam rada czyli ponowna instalacja linuxa nie pomogła.

RE: Instalacja Windows 7 po Ubuntu - thermalfake - 07.07.2011 16:00

Pobierz sobie bootowalne GParted albo np Partition Wizard i za pomocą tych narzędzi pousuwaj zbędne partycje. Na ich miejsce załóż jedną partycję ntfs'a i zostaw około 100mb wolnego na partycję zastrzeżoną. To powinno wystarczyć, żeby w instalatorze win7 przeszło wszystko poprawnie.