Rozwiązany Reinstalacja Windows 7/ formatowanie dysku C (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Reinstalacja Windows 7/ formatowanie dysku C (rozwiązany) (/reinstalacja-windows-7-formatowanie-dysku-c-rozwiazany-17092-t) |
Reinstalacja Windows 7/ formatowanie dysku C (rozwiązany) - roksana_123 - 02.07.2011 20:04 Potrzebuję pomocy Chcę sformatować dysk C, na którym mam win i nie wiem jak to w 7 mam zrobić. Chodzi o to,że jak raz próbowałam zrobić formata to "wyczyściło" mi oba dyski, a tego nie chce, bo na D zrzuciłam to, co chcę, żeby zostało. Mam płytki z recoverami, ale jak wkładam do napędu to zero reakcji, przy ponownym uruchomieniu laptopa nie ma "Dowolny klawisz spowoduje rozruch z CD" co miałam przy XP. Prosiłabym o instrukcję krok po kroku co i jak mam zrobić btw: jestem zielona jeżeli chodzi o sprawy techniczne komp itp. RE: Reinstalacja Windows 7/ formatowanie dysku C - House - 02.07.2011 20:10 Pytanie czy w biosie ustawiłaś bootowanie CD/DVD ? RE: Reinstalacja Windows 7/ formatowanie dysku C - roksana_123 - 02.07.2011 20:13 Nie wiem czy o to chodzi, ale wchodziłam i były chyba 4 pkt. To na pierwszy dałam CD/DVD ale i tak nic to nie dało. RE: Reinstalacja Windows 7/ formatowanie dysku C - thermalfake - 02.07.2011 20:41 Bycie zielonym w tych sprawach nie zwalnia z tego, żeby chociaż napisać co to za sprzęt. Tyle tytułem wstępu. Masz 2 możliwości przywrócenia systemu, partycji systemowej nie musisz wcale formatować gdyż ten proces przed przywróceniem jest automatyczny. Tylko taka mała uwaga z mojej strony. Uważaj na to w jaki sposób robione jest przywracanie - czy do ustawień fabrycznych z jedną partycją na dysku ( d jest usuwane ) czy tylko do partycji systemowej a reszta jest zachowana. Nie klikaj od razu lecz czytaj plansze. Zaoszczędzi to nerwów. Pierwsza opcja przywracania z nośnika, włóż pierwszą płytę do napędu (gorzej jak nie były podpisane i ponumerowane). Uruchom sprzęt i zaraz po starcie wciśnij klawisz odpowiedzialny za boot menu. Zazwyczaj to jeden z klawiszy funkcyjnych, powinna być informacja przy starcie na dole ekranu F1-F12. Jak już wybierzesz CD-DVDROM, naciskasz dowolny klawisz, ładuje się pasek postępu i lecisz przez proces przywracania. Drugi sposób jest z użyciem ukrytej partycji recovery na dysku o ile jest nieskasowana. Podobnie jak poprzednio uruchamiamy przy starcie proces recovery, jaki klawisz lub sekwencja za to odpowiada jest wyświetlane, przeważnie F9-F12, Alt+F10 itp. Później stosujemy kolejne kroki. RE: Reinstalacja Windows 7/ formatowanie dysku C - roksana_123 - 02.07.2011 21:05 Wkładam płytkę do napędu(mam podpisane) uruchamiam ponownie komputer, wciskam F12, wyskakuje mi boot menu, zaznaczone jest CD/DVD, daje ENTER. Przez jakieś 2/3 minuty widzę czarny ekran z mrygającym białym _ , a później komp normalnie się włącza. RE: Reinstalacja Windows 7/ formatowanie dysku C - stingear - 02.07.2011 21:16 Wersja Recovery nie daje możliwości formatowania dysku twardego. Pozwala tylko na zainstalowanie skonfigurowanego systemu ze sterownikami w domyślnej lokalizacji. Pożycz od kogoś lub pobierz z neta ISO z wersją swojego systemu (czysty system, nie Recovery), nagraj na płytkę i przy jej pomocy zrób format dysku. Usuń partycję C oraz "Zastrzeżony" i z całego dostępnego miejsca utwórz nową partycję, a system automatycznie utworzy "Zastrzeżoną". Po formatowaniu wyłącz instalator i zabootuj ze swojej Recovery i zainstaluj system. RE: Reinstalacja Windows 7/ formatowanie dysku C - thermalfake - 02.07.2011 21:25 Przywróć z hdd, klawisz F8 po starcie, potem napraw, wklep hasło do konta o ile istnieje, na końcu z narzędzi wybierz Toshiba hdd recovery. Recovery nadpisuje starą zawartość której zwyczajny user nie odtworzy. To w praktyce to samo co format bo kasuje tablicę alokacji plikòw i nadpisuje na amen część danych. Do tej operacji wystarczy użyć program partycjonujący np darmowy Partition Wizard w wersji bootable na usb/cd gdzie można robić co się z danymi zamarzy. Masz niżej opisany ten proces po angielsku http://aps2.toshiba-tro.de/kb0/HTD1303440001R01.htm RE: Reinstalacja Windows 7/ formatowanie dysku C - roksana_123 - 02.07.2011 22:40 ok, ok Dzięki wielkie, już po formacie |