Autorun dla pendrive w Windows 7 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Autorun dla pendrive w Windows 7 (/autorun-dla-pendrive-w-windows-7-17041-t) |
Autorun dla pendrive w Windows 7 - Kamel - 30.06.2011 12:24 Jak wiadomo w Windows 7 jest blokada na pliki autorun.inf, przez co jakaś aplikacja z pendrive nie będzie miała autostartu. Czy da się zrobić taki autostart dla aplikacji w jakiś inny sposób ? RE: Autorun dla pendrive w Windows 7 - House - 30.06.2011 12:31 Autouruchomianie programów z pendriva. O to chodzi ? RE: Autorun dla pendrive w Windows 7 - Kamel - 30.06.2011 12:41 Chodzi o to, ale w systemie Windows 7 zablokowana została możliwość autostart z pliku autorun.inf. Ten poradnik pokazuje jak stworzyć autostart w Windows XP. W Windows 7 niestety to nie zadziała. Niestety to nie jest rozwiązanie problemu. RE: Autorun dla pendrive w Windows 7 - jacek-placek - 30.06.2011 13:00 (30.06.2011 12:24)Kamel napisał(a): Jak wiadomo w Windows 7 jest blokada na pliki autorun.inf, przez co jakaś aplikacja z pendrive nie będzie miała autostartu. Jest to raczej niemożliwe albo bardzo, ale to bardzo trudne RE: Autorun dla pendrive w Windows 7 - thermalfake - 30.06.2011 13:54 Microsoft usunął ten feature ze względów bezpieczeństwa, jak do tej pory nikomu nie udało się tego obejść. RE: Autorun dla pendrive w Windows 7 - Kamel - 30.06.2011 21:34 Nie orientuje się ktoś czy ta blokada znalazła się w jakiejś aktualizacji czy jest "wtopiona" w system ? Możliwe, że dałoby się odinstalować aktualizację, która odwołałaby tą blokadę. Oczywiście ze względów bezpieczeństwa jest to bardzo dobra blokada. Jednak pojawiła się sytuacja w której to potrzebuję obejść tą blokadę. Jedyne co udało mi się do tej pory to napisać za pomocą programu AutoHotkey skryptu, dzięki któremu program z pendrive uruchamia się automatycznie po wciśnięciu ikonki, która zrobiłem na pulpicie. RE: Autorun dla pendrive w Windows 7 - House - 30.06.2011 21:48 Jak thermalfake napisał, zostało to usunięte (od początku "pisania" 7). Tak naprawdę o jaką aplikację chodzi? O jakie pliki? Tak może znajdziemy jakieś inne rozwiązanie. RE: Autorun dla pendrive w Windows 7 - Kamel - 01.07.2011 14:57 Chodzi mi dokładnie o aplikację TrueCrypt. Zrobiłem wolumen na dysku, który jest zaszyfrowany za pomocą "pliku-klucza" znajdującego się na pendrive. W Windowsie XP istnieje możliwość wykonania pliku autorun.inf, gdzie można było uzyskać taki efekt, że kiedy pendrive wkładało się do komputera to zaszyfrowane dane same się otwierały. W Windows 7 niestety trzeba manualnie odpalić program TrueCrypt zmontować zaszyfrowaną partycję, wskazać plik-klucz. Jest to dość mozolne. Napisałem w notatniku uruchomienie automatyczne tego programu, tej konkretnej zaszyfrowanej bazy danych. Zapisałem w *.ahk oraz za pomocą programu AutoHotkey przerobiłem to na plik wykonywalny *.exe. Teraz mogę zrobić sobie skrót na pulpicie do pliku *.exe, odpalić i program sam się odpala. To co napisałem w notatniku, a następnie zapisałem do *.ahk, wygląda następująco: Run, \TrueCrypt\TrueCrypt.exe /v "C:\Users\Kamil\Desktop\test" /lX /e /m rm /q /k "20110618037.jpg" ,, Max Jednak teraz mam problem, ponieważ zaszyfrowany dysk montuje się i po odmontowaniu samego pendrive, zaszyfrowana baza danych za pomocą TrueCrypt cały czas zostaje w Moim Komputerze. Aby odmontować ten dysk muszę wejść w TrueCrypt i zrobić to manualnie. Nie mam już pomysłów. Ale dopisanie jakiegoś polecenia do AutoHotkey, aby automatycznie z odmontowaniem pendrive również odmontowywał się zaszyfrowany dysk rozwiązałoby problem. Może ktoś wie co należałoby dopisać do tego pliku *.ahk ? RE: Autorun dla pendrive w Windows 7 - thermalfake - 01.07.2011 15:48 http://www.autohotkey.com/forum/topic70930.html RE: Autorun dla pendrive w Windows 7 - luki_matrix - 01.07.2011 21:03 Jak Włączyć Domyślną Funkcje dla Autoodtwarzania http://www.youtube.com/watch?v=wZn3kia_bn0&feature=player_embedded#at=58 RE: Autorun dla pendrive w Windows 7 - House - 01.07.2011 21:40 (01.07.2011 21:03)luki_matrix napisał(a): Jak Włączyć Domyślną Funkcje dla Autoodtwarzania Nie o to tutaj chodzi RE: Autorun dla pendrive w Windows 7 - luki_matrix - 01.07.2011 21:49 Aha, to przepraszam nie znam się, ale widziałem to ostatnio na helpbay'u i tak mi się z tym tematem skojarzyło to pomysłałem, że pomogę |