![]() |
Rozwiązany Udostępnianie internetu przez kabel - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Rozwiązany Udostępnianie internetu przez kabel (/udostepnianie-internetu-przez-kabel-16901-t) |
Udostępnianie internetu przez kabel - System - 25.06.2011 15:17 Witam! Niedawno zakupiłem kabel sieciowy cross-over, bo przeglądając internet i różne poradniki jak stworzyć sieć domową dowiedziałem się, że jest on niezbędny. Podłączyłem ze sobą oba komputery, na każdym z nich ustawiłem w TCP ip takie jak pisało w większości poradników. Mam internet z orange freedom 640 kb/s z modemem siemens adsl a-100. We właściwościach modemu zaznaczyłem, aby zezwalał na usostępnianie internetu członkom grupy domowej. Problem tkwi w tym, że drugi komputer jest wykrywany jako nieć niezydentifikowana i nie mogę utworzyć sieci domowej. Na komputerze z internetem mam Windows 7 a na drugim do którego chcę udostępnić neta windows XP (jeśli ma to jakieś znaczenie). Na dole screen. Czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. ![]() Bless. RE: Udostępnianie internetu przez kabel. - dhapollo - 25.06.2011 16:25 Witam. Pokaż jak udostępniłeś te połączenie, oraz jaka to wersja Windowsa . Następnie spróbujemy od nowa ustawić wszystko ![]() Damy radę na spokojnie ogarnąć temat. RE: Udostępnianie internetu przez kabel. - System - 25.06.2011 19:11 Połączenie udostępniłem poprzez wejście do Centrum sieci i udostępniania następnie kliknęłem na "Siemens Dial-Up PPP Connection" na scrennie w moim pierwszym poście jest niebieską czcionką, potem w oknie które pokazywało stan połączenia wziąłem właściwości, dalej wybrałem zakładkę udostępnianie i tam zaznaczyłem kratkę obok "Zezwalaj innym użytkownikom sieci na kontrolowanie lub wyłączanie udostępnionego połączenia internetowego". Znalazłem ten sposób szukając po internecie, z tym, że było on pokazany na przykładzie w windows XP ale tutaj wszystkie kroki były podobne... Na komputerze z internetem jest Windows 7 ultimate x64, a na drugim do którego chcę go udostępnić windows XP home edition sp3. RE: Udostępnianie internetu przez kabel. - dhapollo - 26.06.2011 06:53 Chyba zaznaczyłeś nie to co trzeba ![]() Powinno być tak jak u mnie w załączniku. RE: Udostępnianie internetu przez kabel - System - 26.06.2011 19:19 Tylko, że w moim przypadku jest coś takiego ![]() RE: Udostępnianie internetu przez kabel - dhapollo - 27.06.2011 16:47 Pozostaw tylko tą pierwszą opcję zaznaczoną, Dodatkowo po proszę wynik polecenia ipconfig /all RE: Udostępnianie internetu przez kabel - System - 27.06.2011 19:08 Pierwszą opcję zostawiłem, oto wynik ipconfig /all: ![]() RE: Udostępnianie internetu przez kabel - dhapollo - 27.06.2011 20:55 Witam ponownie. Przy takim ustawieniu działa Ci internet? Daj jeszcze wynik polecenia ipconfig /all z maszyny gdzie udostępniasz internet. RE: Udostępnianie internetu przez kabel - System - 27.06.2011 21:17 No tak internet mi działa, ale tylko na komputerze z modemem. wynik z kompa na którego chcę udostępnić neta: RE: Udostępnianie internetu przez kabel - dhapollo - 28.06.2011 05:14 Dziwne bo na tamtej maszynie nie powinien działać ![]() Wracając do udostępnienia wygląda że jest włączone na kompie gdzie jest internet, na komputerach gdzie ma być udostępniony musisz wyłączyć TCP/IP v6 (o ile jest) oraz ustawić na DHCP czyli pobieranie adresów automatycznie. Teraz masz ustawione na ręczne i złe adresy przypisane. Ustaw wszystko na automatycznie i daj ponownie ipconfig /all. Jeśli nie zadziała to opisze krok po kroku jak udostępnić łącze pod Windows 7 RE: Udostępnianie internetu przez kabel - System - 28.06.2011 11:33 Włączyłem DHCP na kompie z windows XP home edition, ale nadal nic ![]() RE: Udostępnianie internetu przez kabel - dhapollo - 29.06.2011 06:48 kopm pobrał sobie w końcu poprawne dane i powinno działać. Może AV dlokuje? To od nowa. 1. Na wszystkich kartach ustaw DHCP (komp, który rozdziela obydwie karty oraz kompy, pozostałe) 2. Wyłącz udostępnianie połączenia internetowego i wykonaj restart komputera. 3. Włącz udostępnienie połączenia internetowego (karta powinna zmienić adres IP z DHCP na statyczny). Teraz mamy udostępniony internet, jeśli nie działa to na 99% jest to wina antywirusa na XP. RE: Udostępnianie internetu przez kabel - System - 29.06.2011 11:20 Zrobiłem wszystko jak napisałeś, jednak niestety nadal nie ma udostępnionego internetu ; /. A co do tego antywirusa to wątpię, bo na tym drugim komputerze nie mam żadnego, wczoraj formatowałem oba dyski i stawiałem system od nowa. A jest to możliwe, że z powodu słabej szybkości internetu, nie chce się on udostępnić ? RE: Udostępnianie internetu przez kabel - dhapollo - 29.06.2011 18:08 Nie spotkałem się z czymś RE: Udostępnianie internetu przez kabel - System - 30.06.2011 09:16 No trudno, może jak skończy się umowa na tego neta to wezmę jakiegoś szybszego z routerem wi-fi i wtedy spróbuję coś zrobić. Dzięki za pomoc dhapollo. Temat można zamknąć. |