Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Niepotrzebne (?) procesy - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Niepotrzebne (?) procesy (/niepotrzebne-procesy-16631-t)

Niepotrzebne (?) procesy - Smokofenek - 12.06.2011 09:12

Chodzi o to, że nie wiem co robią pewne trzy procesy.

Nazwa w msconfig to "Intel® Common User Interface" (wszystkich trzech) a nazwy plików to:
igfxtray.exe , hkcmd.exe i igfxpers.exe

Nie wiem do czego to służy i czy mogę to tak po prostu se zamykać? (tzn. zwykle to robię)

Z góry dzięki za pomoc.

RE: Niepotrzebne (?) procesy - DamiaX - 12.06.2011 10:29

Zgaduje że masz laptopa firmy intel i te procesy pochodzą pewnie od sterowników.

Daje tobie wyjaśnienie co do czego służyZacieszacz

hkcmd.exe odpowiada za skróty klawiszowe. Możesz to bezpiecznie wyłączyć w Panelu sterowania.
Panel Sterowania > Intel Extreme Graphics > Hot Keys and turn them off.

igfxtray.exe jest procesem, który pozwala na dostęp do konfiguracji i diagnostyki Intel Graphics. Nie wyłączaj.

igfxpers.exe jest procesem instalacji wraz z kart graficznych Nvidia i zapewnia dodatkowe opcje konfiguracyjne dla tych urządzeń. Nie wyłączaj

RE: Niepotrzebne (?) procesy - stanax - 12.06.2011 10:46

Windows Process Information / kliknij

igfxtray.exe
Zagrożenie (0 niskie, 10 wysokie): 0
Efekt: Intel Graphics Ikona w trayu
Status: "igfxtray.exe" nie jest krytyczne - można wyłączyć
Ścieżka: igfxtray.exe
Intel Graphics Accelerator Ikona w trayu "pomocnika".

hkcmd.exe
Zagrożenie : 0
Działanie: Umożliwia korzystanie z hotkey Intela
Status: hkcmd.exe jest procesem krytycznym - nie wolno wyłączać
Ścieżka: c: \ windows \ system32 \ hkcmd.exe
Stosowane przez Intel Hotkey, który po prostu pozwala na uruchamianie Intel hotkeys.

igfxpers.exe
Zagrożenie : 0
Efekt: Podobne do produktów firmy Intel.
Status: "igfxpers.exe" nie jest krytyczne - można usunąć
Ścieżka: igfxpers.exe
Intelowski moduł interfejsu użytkownika, zapewnia dodatkową kontrolę i konfigurację dla kart NVidia.

PS
@Up - no to mu pomogliśmy [Obrazek: 005.gif]

RE: Niepotrzebne (?) procesy - Smokofenek - 12.06.2011 19:22

Eee... Mam laptop firmy Acer, z Intela mam jedynie kartę graficzną. Mój laptop NVidii na oczy nie widział.

A te Intel hotkeys to co to jest? Do czego służy konkretnie? Jakie to są hotkeysy?

Dodam, że to mi się pokazuje od jakiegoś czasu (może 2-3 miesiące), wcześniej tego nie było.

Dodam też, że ja zwykle wyłączam hkcmd i jedno z tych dwóch, które pokazuje mi się w menedżerze zadań w procesach (drugiego nie ma nigdy).

Co do tego linka: skąd mam wziąć logi? "Paste Your log here", tyle, że nie wiem co mam konkretnie wkleić.

RE: Niepotrzebne (?) procesy - stanax - 12.06.2011 19:26

(12.06.2011 19:22)Smokofenek napisał(a):  Co do tego linka: skąd mam wziąć logi? "Paste Your log here", tyle, że nie wiem co mam konkretnie wkleić.

HijackThis / kliknij