Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Windows XP - konta użytkowników. - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Inne (/inne-11-f)
+--- Dział: Pozostałe systemy Windows (/pozostale-systemy-windows-31-f)
+--- Wątek: Windows XP - konta użytkowników. (/windows-xp-konta-uzytkownikow-16592-t)

Windows XP - konta użytkowników. - nikwlaz - 10.06.2011 10:00

Mam taką sprawę, mianowicie chciałbym na drugim kompie, gdzie zainstalowany jest XP'ek podejrzeć czy są na nim jakieś konta, które mogły zostać wyłączone (konto istnieje w systemie, ale jest "wyłaczone"). Wiem że jest taka możliwość, bo kiedyś pokazywał mi to kumpel, a mi wyleciało z głowy w którym miejscu może to być. Ktoś wie gdzie można to znaleźć?

RE: Windows XP - konta użytkowników. - War_3_ - 10.06.2011 10:35

Uruchamiasz cmd i wpisujesz net user . To da listę użytkowników na komputerze.

RE: Windows XP - konta użytkowników. - nikwlaz - 10.06.2011 10:56

Po wpisaniu net user w cmd wyskakuje na sekunde czarne okienko i sie zamyka. Chodzi mi o narzędzie, w którym jest wykaz użytkowników, np.:
Dom - administrator
U1 - użytkownik
Gość - wyłączone

Koniecznie chodzi mi o znalezienie miejsca, w którym jest pokazane, że konto zostało założone, ale jest wyłączone. Nie wiem czy to nie jest gdzies w Panel sterowania -> Narzędzia zarządzania -> Zarządzanie komputerem. Niestety nie moge wciąż tego znaleźć.

RE: Windows XP - konta użytkowników. - War_3_ - 10.06.2011 11:07

PPM na mój komputer -> zarządzaj -> konta użytkowników -> użytkownicy.

RE: Windows XP - konta użytkowników. - nikwlaz - 10.06.2011 11:37

(10.06.2011 11:07)War_3_ napisał(a):  PPM na mój komputer -> zarządzaj -> konta użytkowników -> użytkownicy.

Niestety po wejściu w zarządzanie nie mam czegos takiego jak "konta użytkowników" -> Screen

RE: Windows XP - konta użytkowników. - rafi993 - 10.06.2011 13:25

u mnie na XP działa po wpisaniu w cmd net user wyskakuję lista użytkowników. Jeżeli ci zamyka okno to utwórz plik wsadowy (*.bat) i tam wpisz:
echo off
net user
pause

i zapisz pod rozszerzeniem .bat i odpal.