Dźwięk 5.1 przez kabel optyczny - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Dźwięk 5.1 przez kabel optyczny (/dzwiek-5-1-przez-kabel-optyczny-16407-t) |
Dźwięk 5.1 przez kabel optyczny - Vrantiq - 31.05.2011 20:58 Witam, mam problem z konfiguracją karty dźwiękowej. Po podłączeniu przewodu optycznego do amplitunera i ustawieniu na karcie wyjścia "Realtek HD audio digital output" dźwięk idzie tylko w stereo i nie mam opcji wyboru więcej niż tylko dwóch głośników. Sterowniki wgrałem najnowsze ze strony realteka, próbowałem też z gigabyte i na obydwu sytuacja taka sama. Wcześniej miałem komputer podłączony do ampa analogowymi wyjściami i działało bez zarzutu, jednak teraz chce przenieść wzmacniacz do innego pokoju i długim kablem optycznym podłączyć do niego kompa jako kino domowe. Walczę juz z tym trzeci dzień i nie mogę sobie poradzić. Dlaczego po wybraniu wyjścia cyfrowego nie mogę wybrać więcej niż 2 głośników? mogę wybrać różne częstotliwości próbkowania i zmieniać między 16 i 24 bity, ale cały czas tylko na dwóch kanałach. Może ktoś się spotkał z czymś takim. Dodam że na windowsie XP sytuacja była podobna i dlatego wgrałem siódemkę z nadzieją że z innymi sterownikami problem zniknie. Mój sprzęt to płyta Gigabyte GA-MA770-DS3 z kartą dźwiękową Realtek ACL888 HD, Amp: Yamaha RX-V620RDS Będę wdzięczny za pomoc |