Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Folder na PenDrive'ie - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Windows 7 (/windows-7-4-f)
+--- Dział: Dyskusja ogólna (/dyskusja-ogolna-5-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Folder na PenDrive'ie (/folder-na-pendrive-ie-16289-t)

Folder na PenDrive'ie - koper - 26.05.2011 10:01

Witam

Mam taki problem:

- uruchomiłem PenDrive 4GB

- chciałem utworzyc folder INSTALKI

- utworzyłem po czym weszło mi w ten folder i ma jakieś dziwne znaki i pisze, że zajmuje 47 GB

- natomiast PenDrive pokazuje że ma wolne 1,10 GB czyli dobrze

RE: Folder na PenDrive'ie - Nostromo - 26.05.2011 15:56

Przeskanuj pena antywirusem, spróbuj usunąć "to licho", jak nie pomoże to sformatuj go.

RE: Folder na PenDrive'ie - thermalfake - 26.05.2011 16:30

Do formatowania pendrive'ów i innych przenośnych pamięci [urln=http://www.programosy.pl/program,hp-usb-disk-storage-format-tool.html]HP USB Disk Storage Format Tool[/urln]. Narzędzie umożliwia wykonanie formatowania w systemie FAT32 i NTFS.

RE: Folder na PenDrive'ie - koper - 29.05.2011 10:36

(26.05.2011 16:30)thermalfake napisał(a):  Do formatowania pendrive'ów i innych przenośnych pamięci [urln=http://www.programosy.pl/program,hp-usb-disk-storage-format-tool.html]HP USB Disk Storage Format Tool[/urln]. Narzędzie umożliwia wykonanie formatowania w systemie FAT32 i NTFS.

Nie chce formatować bo tam mam dokumenty ok. 1,4GB

RE: Folder na PenDrive'ie - Pemek - 29.05.2011 10:49

Skopiuj dokumenty na dysk i sformatuj pendriva. No i jeśli jest na nim ukryty plik autorun.inf to lepiej go usuń Zacieszacz.

RE: Folder na PenDrive'ie - koper - 29.05.2011 10:52

(29.05.2011 10:49)Pemek napisał(a):  No i jeśli jest na nim ukryty plik autorun.ini to lepiej go usuń Zacieszacz.

Czemu?

RE: Folder na PenDrive'ie - thermalfake - 29.05.2011 11:09

To weź je przerzuć na dysk twardy jeśli możesz, posprawdzaj czy się otwierają dokumenty dla pewności i heja z formatowaniem.

Pemek mnie ubiegł.

A dlaczego usunąć ?
Gdyż tym sposobem różne "syfy" mają ułatwione zadanie.
Spróbuj propgramu flash disinfector, jak nie to wypal sobie nośnik z systemem typu live cd i z jego poziomu pousuwaj te dziadostwa.

RE: Folder na PenDrive'ie - Pemek - 29.05.2011 11:12

Bo to wirus (trojan?). Najlepiej przeskanuj plik jakimś dobrym antywirusem to nie będziesz miał problemów z jego usunięciem.

RE: Folder na PenDrive'ie - thermalfake - 29.05.2011 12:22

Nie zawsze są skuteczne, Combofix, OTL i inne tego typu narzędzia ale trzeba umieć się nimi posługiwać, że by większej szkody sobie nie narobić.

RE: Folder na PenDrive'ie - koper - 30.05.2011 09:10

Jakim cudem mogłem zrobić wirusa na penie skoro nic nie instalowałem? Tylko dałem nowy folder?

RE: Folder na PenDrive'ie - thermalfake - 30.05.2011 18:29

Wirusy przenoszone drogą płciową... wróć drogą elektroniczną Zacieszacz Taki żarcik.
Oczywiście gdziekolwiek go podepniesz Ty tego nie zauważysz co się samoistnie wrzuci/zainicjuje. Jeszcze tego nie wiesz jak dziurawy jest i ułomny systemowy eksplorator.