![]() |
Win7 wolniejszy od WinXP? - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Windows 7 (/windows-7-4-f) +--- Dział: Dyskusja ogólna (/dyskusja-ogolna-5-f) +--- Wątek: Win7 wolniejszy od WinXP? (/win7-wolniejszy-od-winxp-16276-t) |
Win7 wolniejszy od WinXP? - sybic - 25.05.2011 18:14 Mam pewien program, swój własny, kompilowany w Delphi XE. Typowo obliczeniowy. Przy Win7 32-bit chodzi wolniej w porównaniu do WinXP w podobnej konfiguracji. Na tyle wolno, że niekomfortowo. Rzecz jasna w klasycznym wyglądzie, bo w areo to już cała para procesora idzie w wygląd. 3.2 GB RAM, DualCore 2.5@2.8 Czy tak ma być? Czy Win7 w aplikacjach obliczeniowych faktycznie jest wolniejszy? A może trzeba wyłączyć jakieś usługi? RE: Win7 wolniejszy od WinXP? - sybic - 25.05.2011 18:58 Wydaje mi się, że dość jasno sprecyzowałem temat. Aplikacja pod Win7 liczy wolniej niż w WinXP, a że wierzyć mi się nie chcę szukam powodu tego stanu rzeczy, tym bardziej, że moja styczność z Win7 jest poniżej miesiąca. Może coś źle zainstalowałem, czy co... RE: Win7 wolniejszy od WinXP? - Portator - 25.05.2011 19:07 Spróbuj dostosować wydajność. Panel sterowania > system > zaawansowane ustawienia ( menu po lewej stronie ) [attachment=2825] RE: Win7 wolniejszy od WinXP? - DamiaX - 25.05.2011 19:13 Zoptymalizuj kod programu. Dodaj do niego kompoment :XPManifest. Pozwoli on uzyskać wygląd XP. Moje aplikacje niektóre też rozbudowane [programy tworzone prosto pod Win 7 i z optymalizowanym kodem] Działały idealnie bez zżerania zasobów komputera jak i obliczanie danych trwało bardzo szybko. Więc mogłeś coś w kodzie powalić, albo go nie zoptymalizowałeś . RE: Win7 wolniejszy od WinXP? - sybic - 25.05.2011 19:19 XPManifest to ja odjąłem, bo dzięki temu jest szybszy zarówno w WinXP i Win7. To typowa obliczeniówka, którą trudno nawet zoptymalizować. RE: Win7 wolniejszy od WinXP? - DamiaX - 25.05.2011 19:21 Wszystko idzie zoptymalizować. Podaj jakie obliczenia program wykonuje. Jak chcesz mogę dać Ci moje gg i prześlesz kod programu a ja poprawie i zobaczę jak działa na Windows 7 x64. RE: Win7 wolniejszy od WinXP? - sybic - 25.05.2011 19:31 Kod to kilka MB źródeł, miesiąc na przeanalizowanie tego to mało. Ale generalnie obfitują w nim tabele double i typowe funkcje matematyczne, tyle że przeliczane wielokrotnie. A na Win7 x64 to chodzi już znacząco wolnej, no ale tutaj zaskoczenia nie ma. Ja chcę, aby przy 32-bit było tak samo. RE: Win7 wolniejszy od WinXP? - DamiaX - 25.05.2011 19:38 No podaj ile mb ![]() 20-30 mb ?. Jak jesteś dobrym programistą to to szybko przeanalizujesz i zrobisz nawet wersje programu na Windowsa x64. A teraz do przeanalizowania. Miesiąc ? Dobry programista to te kilka mb przeanalizuje w 1 godzinę nawet nie. Ja pisałem aplikacje co ich kod miał minimum 20 mb. Po optymalizacji kodu rozmiar się zmniejszał a program działał szybciej. RE: Win7 wolniejszy od WinXP? - sybic - 25.05.2011 19:47 Pisałem ten kod, kiedy miałem wolny komputer, wiec zoptymalizowałem go tak dobrze, jak tylko można było to zrobić. No może inaczej, na tyle na ile pozwała mi wiedza ![]() Oba systemu są 32 bitowe, więc powinny chodzić tak samo. Nie da się więc dokonać optymalizacji pod Win7, bo nawet nie wiem na czym ona miałaby polegać. RE: Win7 wolniejszy od WinXP? - DamiaX - 25.05.2011 19:52 Nie pokażesz kodu to nie wiem w czym problem jest. XP a Windows 7 to dwa "osobne" systemy. W Windows 7 mamy aero i takie tam więc wydajność jest inna niż na XP. Możesz zawsze program w trybie zgodności z XP odpalić. RE: Win7 wolniejszy od WinXP? - sybic - 25.05.2011 19:59 Oba systemy mają ustawiony klasyczny wygląd, więc porównanie jest obiektywne. Tryb zgodności też nie pomaga, ale przecież program skompilowałem już pod Win7, więc tryb zgodności jest tu po nic. RE: Win7 wolniejszy od WinXP? - DamiaX - 25.05.2011 20:02 (25.05.2011 19:59)sybic napisał(a): Tryb zgodności też nie pomaga, ale przecież program skompilowałem już pod Win7, Skompilowałem co masz namyśli w tego słowa znaczeniu ? Dałeś kopiuj wklej do delphi na Windows 7 i gotowe ?. A może poprawki w kodzie ?. Moge dać Ci przykładową aplikację obliczeniową taki kalkulator i zobaczysz jak działa na XP a jak na Windows 7 RE: Win7 wolniejszy od WinXP? - sybic - 25.05.2011 20:24 (25.05.2011 20:02)123qwe napisał(a): Skompilowałem co masz namyśli w tego słowa znaczeniu ?Mniej więcej. Ściślej to przeniosłem cały projekt. (25.05.2011 20:02)123qwe napisał(a): A może poprawki w kodzie ?.A czym może się różnić kod pod Win7 x86, pod WinXP? No może to nie temat, na ten wątek, ale czy faktycznie może się różnić? RE: Win7 wolniejszy od WinXP? - DamiaX - 25.05.2011 20:34 Cytat:Mniej więcej. Ściślej to przeniosłem cały projektMniej więcej hmmm. I teraz mam się zastanawiać ile było tego mniej a ile więcej. hmm może mniej a może więcej... Cytat:A czym może się różnić kod pod Win7 x86, pod WinXP? Jak znasz się na programowaniu to powinieneś wiedzieć. Jak jesteś pseudo programistą to zapraszam do helpa delphi i tutoriali oraz faq. RE: Win7 wolniejszy od WinXP? - sybic - 25.05.2011 20:42 Jakim jestem programistą to nie wiem, nie mnie to oceniać, a i na tej ocenie zależy mi jak na zeszłorocznym śniegu. Tak jak pisałem mój kontakt z Win7 jest poniżej miesiąca. Trudno abym wiedział coś o optymalizacji kodu w Delphi pod Win7, skoro uczę się dopiero Win7. Wydawało mi się, że pod tym względem systemy są podobne. Widzę, że nie są… napisany program dobrze chodzi na WinXP, a przy Win7 chodzi… tak przy okazji. No szkoda. Tyle wniosków. A co do przeniesienia kodu, to w tym momencie skopiowałem wszystko. Ten sam projekt. Chodzi tak samo. RE: Win7 wolniejszy od WinXP? - DamiaX - 25.05.2011 20:44 Pisałem dał byś kod programu a ja bym go przeanalizował i poprawił na Windows 7. To tyle RE: Win7 wolniejszy od WinXP? - sybic - 25.05.2011 20:53 Nie mogę dać kodu, toż to cały program ![]() Ale jeśli pod Win7 trzeba kodzić inaczej to czeka mnie trochę pracy, a przede wszystkim nauki. Dzięki za dobre chęci. RE: Win7 wolniejszy od WinXP? - sybic - 25.05.2011 21:15 kod jest tu : http://moshier.net/aa-56.zip ale w C. Ja go na Delphi przełożyłem zachowując te same typy zmiennych. |