Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Windows 7 brak sieci lan po wifi - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Windows 7 brak sieci lan po wifi (/windows-7-brak-sieci-lan-po-wifi-1619-t)

Windows 7 brak sieci lan po wifi - kokalo - 07.10.2009 09:52

Witam
Mam taki problem: Sieć lan po kablu: ok (działa internet i widzi pozostałe komputery z WIN XP w sieci). Sieć przez wifi: Internet działa, ale nie widać pozostałych komputerów w sieci lokalnej. Jedyny sposób na zobaczenie udostępnionych zasobów przez dany komputer to ręczne wpisanie adresu w formie \\adresIP. Jeżeli wpiszę \\nazwa komputera to nie może go zlokalizować.
Jak rozwiązać ten problem?

RE: Windows 7 brak sieci lan po wifi - grzenio - 07.10.2009 10:42

Dodaj do \windows\system32\drivers\etc\hosts odpowiednie wpisy nazwy dla ip i powinno smigacUśmiechnięty poprzez \\nazwa_kompa.
a masz wlaczone "network discovery" (mam eng windows). masz to w control panel -> network and sharing center -> advanced sharing settings

RE: Windows 7 brak sieci lan po wifi - kokalo - 07.10.2009 11:04

rzeczywiście po wpisaniu w hosts adresów ip i przypisanie im nazwy częściowo pomogło. teraz po wpisaniu \\nazwa komputera widać udostępnione zasoby danego komputera.

Opcja network discovery jest włączona.

W dalszym ciągu nie widzę pozostałych komputerów przy połączeniu wifi.

RE: Windows 7 brak sieci lan po wifi - grzenio - 07.10.2009 11:55

Spróbuj włączyć netbiosa - powinno pomoc. Masz to we właściwościach połączenia -> tcp/ip -> zaawansowane

[Obrazek: tcp.jpg]

RE: Windows 7 brak sieci lan po wifi - kokalo - 07.10.2009 11:56

Mam włączone od samego początku

RE: Windows 7 brak sieci lan po wifi - Bulaj - 02.11.2009 21:55

Istnieje możliwość, że to program antywirusowy blokuje Ci możliwość podejrzenia zasobów sieci domowej przez wi-fi. Miałem u siebie podobną sytuację na Vście i dopiero zmiana NODA3 na 4 oraz dokładna konfiguracja wg opcji zaawansowanych rozwiązały ten problem.