Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Skojarzenie plików z programem - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Skojarzenie plików z programem (/skojarzenie-plikow-z-programem-16181-t)

Skojarzenie plików z programem - sybic - 20.05.2011 18:12

Jak z asocjować pewne pliki z programem?
Wiem, że jest - Panel sterowanie - Programy - Programy domyślne - Skojarz typ pliku lub protokół z programem
Ale niestety gdy to uruchamiam otrzymuje komunikat : "Program Eksplorator Windows przestał działać" i do wyboru parę opcji w tym "Uruchom ponownie", ale jak można się domyśleć ponowne uruchomienie nic nie daje.

Pytania :
czy można to naprawić?
Czy jest jakiś inny sposób asocjacji plików?
Próbowałem już Windowsa Commandera, ale on jest mało skuteczny

RE: Skojarzenie plików z programem - stanax - 20.05.2011 19:06

Czy pamiętasz od którego momentu eksplorator przestał działać?
Jaki program instalowałeś przed tym błędem?

.

RE: Skojarzenie plików z programem - sybic - 20.05.2011 19:16

(20.05.2011 19:06)stanax napisał(a):  Czy pamiętasz od którego momentu eksplorator przestał działać?
Jaki program instalowałeś przed tym błędem?
Jestem na etapie instalacji i wrzucania wielu programów... sam nie wiem, który mu zaszkodził Smutny
To już koniec, tak?

RE: Skojarzenie plików z programem - thermalfake - 20.05.2011 19:27

Co to za pliki i jakim programem chcesz to skojarzyć ? Można spróbować ręcznie z poziomu rejestru lub poszukać zewnętrznych programów które w łatwiejszy sposób załatwią sprawę.
Na pewno w podglądzie zdarzeń proces explorer.exe wygenerował jakieś kody błędów, pokaż to.

RE: Skojarzenie plików z programem - sybic - 20.05.2011 20:13

Chcę skojarzyć *.avi i *mpg z Media Player Classic...
a gdzie jest ten podgląd zdarzeń?

RE: Skojarzenie plików z programem - thermalfake - 20.05.2011 20:45

Póki co możesz to też zrobić sam w programie.
Wejdź do opcji, zakładka Formats, wybierz avi i mpg, na koniec zastosuj i będzie grało Uśmiechnięty

[Obrazek: mpct.jpg]

Podgląd zdarzeń masz w:
Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem -> Podgląd zdarzeń ->Dzienniki systemu windows -> System
po prawej masz opcje filtruj bieżący dziennik i oznacz zdarzenia jako krytyczne+błędy

RE: Skojarzenie plików z programem - sybic - 20.05.2011 20:49

To próbowałem robić już na początku. Nie działa... Smutny
Skojarzenie z WMP jest jednak bardzo mocne.

RE: Skojarzenie plików z programem - sybic - 21.05.2011 12:25

Udało mi się całkowicie dezaktywować WMP w systemie (Panel sterowania - Programy - Włącz lub wyłącz funkcje systemu).
A problem skojarzenia plików załatwiłem powtórną instalacją systemu. Jestem na takim etapie, że mogę sobie jeszcze na to pozwolić.

RE: Skojarzenie plików z programem - arcio_dr - 11.09.2011 20:06

(20.05.2011 18:12)sybic napisał(a):  Jak z asocjować pewne pliki z programem?
Wiem, że jest - Panel sterowanie - Programy - Programy domyślne - Skojarz typ pliku lub protokół z programem
Ale niestety gdy to uruchamiam otrzymuje komunikat : "Program Eksplorator Windows przestał działać" i do wyboru parę opcji w tym "Uruchom ponownie", ale jak można się domyśleć ponowne uruchomienie nic nie daje.

Witam to dość stary watek ale problem aktualny. Ja nie mogę skojarzyć pliku .xls z excelem. Żadne skojarzenia w systemowych narzędziach nie daja nic. Na koncie admina owszem skojarzenie sie samo dodało podczas instalacji offica 2010 ale na standardowym w ogóle nie mogę tego zrobić. Gdzie szukać tego w rejestrze?
Pozdrawiam

RE: Skojarzenie plików z programem - peciaq - 11.09.2011 20:57

Załóż NOWY wątek, nie odgrzebuj starego.

RE: Skojarzenie plików z programem - Andrea19 - 15.09.2011 15:32

Jest taka mała aplikacja:
Unassoc (v1.4) for Windows 7 & Vista
Copyright © 2009 by Ramesh Srinivasan
Website: http://www.winhelponline.com