Partycja dysków podczas instalacji Windows 7 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Partycja dysków podczas instalacji Windows 7 (/partycja-dyskow-podczas-instalacji-windows-7-16106-t) |
Partycja dysków podczas instalacji Windows 7 - czmielowa - 16.05.2011 16:51 Witam wszystkich forumowiczów, jestem nowicjuszką i proszę o szybką pomoc. Bardzo przepraszam jeżeli wątek gdzieś już zawiera te informacje dokładnie opisane ale przejrzałam większość i akurat tego problemu nie rozwiązałam. Mój problem polega na tym, że podczas instalowania Windows 7 i podziału dysku na partycje np. 160GB na 10GB (system), a reszta na inne pliki, po zakończeniu instalacji wyświetlany jest jeden dysk (10MG znika) a system i tak znajduje się na dysku na którym nie powinien... Podczas instalacji usuwałam wszystkie dyski, a nowo utworzony pod system zawierał prawidłową wielkość. Chciałabym żeby to było tak jak w przypadku Windows XP, że są wyświetlane oba dyski (system i inne) i aby system sam nie "zabierał" mi pamięci. Jak to zrobić podczas instalacji? Jak wg was powinnam podzielić dyski? Zalecana wielkość systemowego? Przy okazji doboru wielkości... Co zrobić aby pliki "pobrane" zapisujące się automatycznie w folderze pod tą nazwą na dysku systemowym były automatycznie zapisywane w utworzonym przeze mnie folderze na drugim dysku? Czy po prostu za każdym razem wybierać folder ręcznie? Proszę o pisanie prostym językiem gdyż komputer w większości, a zwłaszcza język techniczny to dla mnie czarna magia. Ogólnie instalacje umiem przeprowadzić tylko ta partycja.... Trzy razy robiłam i za każdym razem inaczej i źle... RE: Partycja dysków podczas instalacji Windows 7 - thermalfake - 16.05.2011 20:52 Nie żartuj, że na system chcesz przeznaczyć tylko 10GB On się na takiej partycji po prostu nie zmieści. Zostaw sobie 1/3 całości na system reszta osobno na dane i po kłopocie. Na temat drugiego pytania ustaw przeglądarki tak aby zapisywać pobierane dane na konkretny folder drugiej partycji. RE: Partycja dysków podczas instalacji Windows 7 - bodziulla - 16.05.2011 20:55 Hej. Może zaczniemy od początku. Załóżmy masz dysk 160 GB. Czyli tak podczas instalacji chcesz mieć partycję pod W7 i musi mieć ona minimum 20GB (to jest minimum). Jeżeli będziesz instalować na tej partycji inne programy zwiększ do maks 50 GB. W tym czasie operator zapyta, że musisz utworzyć partycję 100MB na potrzeby rozruchu systemu. Teraz dla przykładu jakie zostaną utowrzone partycje: - 100 MB jako rozruch systemu (powinno być); - 50 GB na partycję systemową (w zależności może być 40 itd, ale zakładamy 50 GB); Pozostaje Tobie około 108 GB. Tę wolną przestrzeń 108 możesz podzielić lub zapisać/ sformatować jako całość dla 108 GB. Mam nadzieję, że wyjaśniełem jasno Jeżeli masz pytania pisz do nas Pzdr RE: Partycja dysków podczas instalacji Windows 7 - czmielowa - 17.05.2011 17:06 Wielkie dzięki wszystko się udało. To zapewne dlatego, że wcześniej usuwałam te 100MG co sam tworzył i te 10GB które tworzyłam system zabierał na rozruch - dlatego ta pamięć 'znikała'. |