Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Kość RAM do laptopa - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Kość RAM do laptopa (/kosc-ram-do-laptopa-16061-t)

Kość RAM do laptopa - Akaido - 14.05.2011 09:33

Witam mam laptop lenovo g550 dual core T4500 @ 2.30GHz 2.30GHz 32 bit, 2 gb ram-u. Chciałbym się dowiedzieć czy mogę dokupić kość/i ram-u i jakie. tzn. Ile będą mogły obsłużyć. Nadmienię że mam DDR 3. Proszę o szybką odpowiedź.

RE: Kosc RAM do laptopa - thermalfake - 14.05.2011 11:17

Tak, powinien być wolny slot pod pokrywą do samodzielnego montażu. Np rozbudowa o kolejne 2GB w jednej kości, ważne żeby to była kość typu so-dimm ddr3 z częstotliwością taktowania nie mniejszą jak 1066Mhz oznaczona jako rating PC-8500, każde szybsze naturalnie będą pracować.
Może to być np Kingston KVR1333D3S9/2G.
Producent w zasadzie obojętny byle sprawdzić w sklepie na miejscu czy pamięci się czasem nie gryza lub system po wstaniu nie pokaże bsod-a. Płyta główna obsłuży max 4gb.
Pokaż zrzut z Everesta odnośnie zainstalowanej fizycznie pamięci, z tego co widzę to siedzi tam kość Hynixa.

Jak to zrobić ilustruje poniższy filmik
http://www.youtube.com/watch?v=Y6FNFIY8EDg

RE: Kosc RAM do laptopa - Akaido - 14.05.2011 17:52

Nie wiem co wziąźć więc wziąłem te ważne chyba.

I mam jeszcze pytanie czy opłaca się dokupywać te 2GB. Bo ogólnie chciałbym do jakiś gierek. Niektóre chodzą na średnich ustawieniach - grafika ładna ale się tnie.

RE: Kość RAM do laptopa - thermalfake - 14.05.2011 20:56

Zakładki Płyta główna -> SPD
Ram'u nigdy za wiele lecz na wydajności w grach szczerze tego nie odczujesz ano z tego powodu iż seria g550 wyposażona jest w intelowskie gma 4500m lub opcjonalnie chip nvidia gf g105m czyli w zasadzie układy nie zaprojektowane do grania - ich wydajność jest słaba. Zresztą zamierzeniem producenta było wypełnienie luki w klasie notebooków tzw "value line".
Inwestycja w dodatkową pamięć nie jest dużym obciążeniem. Do 100zł myślę, że coś tam spokojnie znajdziesz.

RE: Kość RAM do laptopa - Akaido - 14.05.2011 21:09

Czyli jak bym chciał zeby mi gry plynnie chodzily to nie ma pomco wydawać 100zł?