Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Problem z kartą dźwiękową Soundmax HD Audio (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Problem z kartą dźwiękową Soundmax HD Audio (rozwiązany) (/problem-z-karta-dzwiekowa-soundmax-hd-audio-rozwiazany-16056-t)

Problem z kartą dźwiękową Soundmax HD Audio (rozwiązany) - przeas - 13.05.2011 19:37

Witam posiadam płytę główną ASUS RAMPAGE II EXTREME ostatnio zakupiłem sobie głośniki 5.1 w windowsie zmieniłem ustawienia aby grały te głośniki jak zestaw 5.1, na teście wszystkie grają jak należy w filmach z technologią 5.1 też, lecz w zwykłych zachowują się jak 2.0. I tu rodzi się moje pytanie : co powinienem zrobić aby te głośniki odtwarzały dźwięk tak jak trzeba (mp3, youtube, inne filmy)? Dodam że sterowniki do tej karty pobrałem ze strony Asusa i używam Windows 7 Ultimite 64bit. Proszę o pomoc

RE: Karta dźwiękowa soundmax integrated digital hd audio - stanax - 13.05.2011 19:56

(13.05.2011 19:37)przeas napisał(a):  (...) mp3, youtube, inne filmy

Z dźwięku 2.0 nie uzyskasz większej ilości niezależnych kanałów, jedynie wcześniejsza konwersja do 5.1, ale to i tak kaszana.

Looknij - http://www.cdrinfo.pl/artykuly/20to51/

RE: Karta dźwiękowa soundmax integrated digital hd audio - przeas - 13.05.2011 21:52

Kumpel ma tez 5.1 głośniki na win XP i z tego co wiem to wszystko mu chodzi tak jak trzeba. Czyli chcesz mi powiedziec że jedynym sposobem na uzyskanie efektu który chce to któraś z tych wtyczek które są opisane w tym artykule?? Nie ma innego wyjścia??

RE: Karta dźwiękowa soundmax integrated digital hd audio - stanax - 14.05.2011 08:50

Tak, dźwięku przestrzennego wielokanałowego(w odróżnieniu od stereo) nie da się uzyskać bez oszustwa. Każda konwersja to kaszana, bo polega na sztucznym wytworzeniu dodatkowych źródeł, które nigdy nie istniały w realu. Inaczej, za to obrazowo można to opisać sytuacją, gdy fotografia przeciętnej urody dziewczyny ,,przejdzie'' przez Photoshopa i z cycków w stadium zaniku mamy śliczne pieścidełka, a ślady na twarzy po ospie stają się dodającymi urody piegami. Jest różnica w tym, gdy ktoś nas oszukuje(nie znam lali z fotki) do tego, gdy sami z siebie robimy wała(konwersja 2.0 z .mp3 do 5.1).

(13.05.2011 21:52)przeas napisał(a):  Nie ma innego wyjścia?

Jest - SRS Audio Sandbox

[Obrazek: in21uw.jpg]

Przeczytaj też ten temat na forum: http://windows7forum.pl/ustawienie-dzwieku-5-1-w-windows-7-tutorial-t-2816.html

RE: Karta dźwiękowa soundmax integrated digital hd audio - przeas - 14.05.2011 11:42

STANAX wielkie dzięki za zainteresowanie moją sprawą i rozjaśnienie mi tego wszystkiego. Zajrzałem tez na linka podanego przez Ciebie i myślę że udałoby mi się coś takiego osiągnąc gdybym miał też taki program sterujący (nie wiem czy to tak się nazywa ) dla mojego SoundMaxa bo pewnie tam w opcjach byłyby podobne możliwości jak w programie realteka. Niestety nigdzie nie mogę takiego programu znaleśc ;/ mam najnowsze sterowniki dla mojej karty dźwiękowej instaluje z kreatora i wszystko leci jak trzeba lecz niestety po instalacji tymi sterownikami mogę zarządzac jedynie z Windowsa.... da się jakoś wgrac ten program ?

RE: Karta dźwiękowa soundmax integrated digital hd audio - przeas - 16.05.2011 11:12

SRS Audio Sandbox załatwił sprawe Uśmiechnięty dzieki wielkie !